Francúzske zdravotníctvo sa púšťa do ofenzívy proti opaľovacím salónom
Autor(ka) : Zuzana Konečná
Dátum a čas : 28.6.2004 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Francúzsky minister zdravotníctva Philippe Douste-Blazy sa chce pustiť do ťaženia proti opaľovacím salónom, v ktorých sa používa umelé ultrafialové žiarenie, lebo môže vyvolávať rakoviny kože.

Francúzsky minister zdravotníctva Philippe Douste-Blazy sa chce pustiť do ťaženia proti opaľovacím salónom, v ktorých sa používa umelé ultrafialové žiarenie, lebo môže vyvolávať rakoviny kože.

Minister Douste-Blazy pohrozil sankciami, ak majitelia opaľovacích salónov nebudú dodržiavať bezpečnostné pravidlá. Francúzska vláda pred letnou sezónou súčasne začína kampaň v médiách a prostredníctvom plagátov, v ktorej vyzýva rodičov, aby chránili deti pred priamym slnečným žiarením. Vláda v kampani rodičov informuje, aby nevystavovali deti priamemu slnečnému žiareniu v najnebezpečnejších hodinách, od 12.00 do 16.00 hod.

Úpal v detskom veku znamená riziko vzniku rakoviny kože v dospelosti, zdôraznil minister Douste-Blazy. Francúzska Akadémia lekárskych vied vzhľadom na zvyšujúci sa počet prípadov rakoviny kože, medzi nimi aj melanómu, už začiatkom mája varovala pred nebezpečím ultrafialového žiarenia, keď sa mu človek vystavuje v opaľovacích salónoch alebo priamo na slnku.

V roku 2000 vo Francúzsku zaregistrovali 7200 nových prípadov melanómu. Z tohto počtu prípadov 1364 ľudí zomrelo na tento typ rakoviny kože, pričom 47 percent úmrtí boli ľudia do 65 rokov. Melanóm patrí medzi typ nádorov, ktorých výskyt sa vo Francúzsku najviac zvyšuje.

Nebezpečenstvo ultrafialového žiarenia typu A (UVA), ktoré sa používa v opaľovacích salónoch, sa v minulosti podceňovalo. Avšak odborníci v najnovších zahraničných štúdiách potvrdili, že tento typ žiarenia je rovnako nebezpečný ako typ B (UVB), silné slnečné žiarenie. Okrem iných to potvrdili aj špecialisti v štúdii Americkej národnej akadémie vied v marci tohto roku. Najnovšie poznatky o rizikách vyvolávaných UVA by mali viesť k zákazu činnosti opaľovacích salónov, alebo aspoň k drastickému obmedzeniu ich aktivít, uviedol v máji profesor Louis Dubertret z Nemocnice svätého Ľudovíta v Paríži. Profesor Dubertret vypracoval správu o škodlivosti UVA pre francúzsku Akadémiu lekárskych vied.

Copyright©2004 TASR



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.