Pozor na hygienu v kuchyni!
Autor(ka) : Jana Konečná
Dátum a čas : 7.7.2004 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Milovníci televíznych programov o varení zbystrite pozornosť! Najnovšia kanadská štúdia odhalila, že televízni šéfkuchári používajú metódy, ktoré divákom namiesto kulinárskeho zážitku môžu priniesť gastroenteritídu.

Milovníci televíznych programov o varení zbystrite pozornosť! Najnovšia kanadská štúdia odhalila, že televízni šéfkuchári používajú metódy, ktoré divákom namiesto kulinárskeho zážitku môžu priniesť gastroenteritídu.

Kanadskí vedci pri analýze celkom 60 hodín programov o varení z Británie, USA a Kanady zistili, že kuchári sa v ich nich často dopúšťajú zásadných hygienických chýb - v priemere siedmich za 30 minút trvania programu. Ide o chyby, ktoré môžu viesť ku kontaminácii potravín salmonelou, E-coli či baktériou, ktorá spôsobuje gastroenteritídu.

Výskumníkov najviac šokoval kuchár, ktorý prepichol nožom muchu a potom s ním pokojne ďalej krájal zeleninu. "Televízni kuchári venujú príliš veľa času kvetnatému opisu jedla a zabúdajú na to najdôležitejšie - základné zásady hygieny," skonštatoval jeden z vedcov.

A akých chýb sa najčastejšie dopúšťajú televízni kuchári? Tak napríklad v 75 percentách prípadov si pred varením neumyli ruky, v 72 percentách relácií kuchári neoddelili surové a čerstvé potraviny a čo je ešte horšie, po nakrájaní surového mäsa sa s neumytými rukami pustili pripravovať šalát zo zeleniny – a ani dosku a nôž po krájaní mäsa neopláchli. Vedcov tiež zarazilo, že kuchári použili tú istú lyžicu na ochutnanie jedla a potom na jeho dochutenie bez toho, aby ju umyli.

Copyright©2004 TASR



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.