Paradajky majú blahodarný vplyv |
||
Autor(ka) : Kristína Farkašová Dátum a čas : 16.7.2004 00:00 Kategória : Zdravie WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Červené guľky sa na nás smejú z debničiek na tržnici počas celého leta. Nenechajme ich bez povšimnutia! Okrem toho, že je to výborný tip ako rýchlo pripraviť večeru v podobe šalátu s Parmezánom a olivovým olejom, či omáčky na cestoviny s bylinkami, predstavujú zásobu látok, ktoré sú zárukou zdravia a vitality. | ||
Červené guľky sa na nás smejú z debničiek na tržnici počas celého leta. Nenechajme ich bez povšimnutia! Okrem toho, že je to výborný tip ako rýchlo pripraviť večeru v podobe šalátu s Parmezánom a olivovým olejom, či omáčky na cestoviny s bylinkami, predstavujú zásobu látok, ktoré sú zárukou zdravia a vitality. Odborníci na správnu výživu už dlhšiu dobu vedia o preventívnych účinkoch rajčín na organizmus človeka. Pravdepodobne ste sa už stretli s tým, že paradajky ochraňujú proti rakovine prostaty a tráviaceho ústrojenstva. Obsahujú lykopén, pravdepodobne najsilnejší antioxydant medzi karotenoidmi, čo sú zlúčeniny zafarbujúce ovocie a zeleninu do oranžova. Jeden z nich, ß- karotén sa v tele mení na vitamín A. Jeho nedostatok sa spája s koronárnymi chorobami, ochoreniami sietnice, ktoré môžu viesť až k slepote. Vyšší príjem ß- karoténu napomáha imunitnému systému a redukuje poškodenia kože vzniknuté nadmerným slnením. Výskumníci zistili, že osoby s nízkou koncentráciou lykopénu v krvi majú hrubšie steny ciev v porovnaní s ľuďmi, čo mali v krvi vysoký obsah tejto látky. Zhrubnuté steny ciev môžu byť prvým príznakom artériosklerózy. Aby ste do stravy zakomponovali čo najviac lykopénu, mali by ste konzumovať okrem surových paradajok čo najviac paradajkových produktov - či už paradajkovú omáčku alebo polievku. Spracované paradajky totiž zvyčajne obsahujú viac lykopénu ako surové. Ďalšími vynikajúcimi zdrojmi lykopénu sú melóny a červené grapefruity. Paradajky obsahujú aj ďalšie nutričné hodnoty ako sú vitamín C, E a flavonoidy. Ďalšie plus paradajok Najnovší výskum Harvardskej školy verejného zdravia v americkom Bostone, na ktorom sa zúčastnilo 40.000 dobrovoľníčiek, blahodarný vplyv rajčín na organizmus potvrdil. Ženy, ktoré siahli po paradajkách sedemkrát v týždni alebo ešte častejšie, trpeli na ochorenia srdca a obehového systému oveľa zriedkavejšie, ako tie, ktoré paradajky do svojho jedálnička nezahrnuli. K podobným výsledkom dospeli aj odborníci zo Spolkového inštitútu výživy v Berlíne. Tí zistili, že na zníženie hladiny tzv.zlého cholesterolu v krvi postačí vypiť denne pohár paradajkovej šťavy.
©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |