Prestávky v práci pomáhajú zvyšovať produktivitu |
||
Autor(ka) : Kristína Farkašová Dátum a čas : 20.7.2004 00:00 Kategória : Koktail WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Z Britov sa stal národ workholikov, potvrdzujú ďalšie prieskumy. Podľa jedného z nich sú obyvatelia Spojeného kráľovstva takí zavalení prácou, že nemajú čas ani na obednú prestávku. | ||
Z Britov sa stal národ workholikov, potvrdzujú ďalšie prieskumy. Podľa jedného z nich sú obyvatelia Spojeného kráľovstva takí zavalení prácou, že nemajú čas ani na obednú prestávku. Vôbec najväčší prieskum tohto druhu v Británii si objednala medzinárodná cateringová spoločnosť Eurest, ktorá má samozrejme záujem, aby sa ľudia v jej jedálňach stravovali čo najviac. Štúdiu však realizovali odborníci, výsledná čísla by teda mali byť spoľahlivé. Prieskum odhalil, že tzv. lunch hour, teda hodina obeda, sa v Británii postupne skracuje a momentálne trvá v priemere 27 minút. Ukázalo sa tiež, že ženy obedujú ešte kratšie ako muži - len 25 minút - a majú väčšie tendencie obed úplne vynechať, robí to každá štvrtá britská žena. V priemere tak neobeduje každý piaty britský zamestnanec. V roku 1990 to bol len zhruba každý štrnásty či pätnásty. "Som príliš vyťažená a mám veľa pracovných stretnutí, takže nestíham obed. A keď už tak chodím skôr pre obedy ostatným," priznala vedúca sekretariátu v nemenovanej londýnskej firme. Otázkou samozrejme je, či takéto pracovné nasadenie zodpovedá kvalite. Podľa odborníkov sa človek s prázdnym žalúdkom horšie koncentruje na prácu. Vedci tiež pripomínajú, že pravidelné prestávky pomáhajú zamestnancom vyrovnať sa so stredom a podávať lepšie výkony. "Z psychologického hľadiska potrebujeme byť všetci svieži a ak sa z jednej úlohy vrhneme hneď na druhú nemáme kedy načerpať silu," upozorňuje psychologička Julie Hirstová, riaditeľka strediska Work-Life Balance v grófstve Leicestershire. Dodáva, že keby si ľudia dopriali pauzu, boli by mnohí z nich prekvapení, ako výrazne sa zvýši, a nie zníži, ich produktivita. Copyright©2004 TASR ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |