Dojčenie prehlbuje vzťah medzi matkou a dieťaťom 1/3 |
||
Autor(ka) : Kristína Farkašová Dátum a čas : 30.7.2004 00:00 Kategória : Rodina WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Najlepšie, čo môžete svojmu dieťaťu dať, je Vaše materské mlieko. Svojimi vlastnosťami presne zodpovedá potrebám novorodencov. Jeho zloženie sa mení a zodpovedá tak meniacim sa potrebám vyvíjajúceho sa dieťatka. | ||
Najlepšie, čo môžete svojmu dieťaťu dať, je Vaše materské mlieko. Svojimi vlastnosťami presne zodpovedá potrebám novorodencov. Jeho zloženie sa mení a zodpovedá tak meniacim sa potrebám vyvíjajúceho sa dieťatka. "Hoci v oblasti dojčenia došlo na Slovensku v poslednej dekáde k podstatnému zlepšeniu, situácia nie je uspokojivá," vysvetľuje lekárka Viera Haľamová. Na znižujúcom sa počte dojčených novorodencov sa za posledných 20 rokov podľa nej podpísala nedostatočná informovanosť a propagácia umelej výživy. "Tá však nemôže nahradiť materské mlieko a v brušku dieťatka narobí viac neplechy," pripomenula pracovníčka novorodeneckého oddelenia s 37-ročnou praxou Mária Lavotová. Za najpodstatnejšie pozitívum dojčenia označila Haľamová psychosociálny faktor. Upozornila, že tento faktor je dokonca dôležitejší ako výživná hodnota materského mlieka, keďže dojčenie prehlbuje emocionálny vzťah medzi matkou a dieťaťom. Ďalším kladom dojčenia sú nenahraditeľné a jedinečné výživné hodnoty materského mlieka. Podľa Haľamovej obsahuje všetko, čo dieťa potrebuje k tomu, aby sa adaptovalo na nové prostredie. "Dojčenie je v podstate pokračovaním tých funkcií, ktoré zastáva placenta," vysvetlila. Na jeho kvalite, respektíve výživných hodnotách sa pritom nijako nepodpisuje ani užívanie antibiotík matkou. V materskom mlieku je prítomných mnoho dôležitých látok, ktoré priamo ničia choroboplodné baktérie a vírusy. Okrem toho obsahuje aj faktory, ktoré „naštartujú“ a správne „doladia“ imunitný systém dieťaťa, aby sa v budúcnosti vedelo samo brániť rôznym infekciám. Treba zdôrazniť vysokú výživnú a ochrannú hodnotu prvého mlieka – mledziva (kolostrum), ktoré sa tvorí do piateho dňa po pôrode. Je žltšie ako mliečko ktoré sa bude tvoriť neskôr. Mledzivo má laxatívne účinky (podporuje vyprázdnenie čreva) – odstraňuje smolku – prvú tmavú stolicu bábätka. Dojčené deti sú menej žlté, priebeh novorodeneckej žltačky je ľahší. Mledzivo obsahuje veľa protilátok proti chorobám a je bohaté na vitamíny, je to koncentrovaná potrava doslova nabitá obrannými látkami, možno ho preto nazvať aj „prvým očkovaním“. Po prvom mliečku – mledzive sa začína vytvárať tzv. „zrelé“ mlieko, ktoré je inej farby bielej – až do modrasta. Obsahuje viacej tukov bohatých na nasýtenie bábätka – aby nebolo hladné, ale aj dosť tekutín na uhasenie smädu. Je dokázané, že dojčené deti sú odolnejšie voči infekciám a bývajú menej často choré ako ich vrstovníci kŕmení umelou výživou. Trpia menej na zápaly horných dýchacích ciest, stredného ucha, pľúc, hnačky a iné infekčné ochorenia. Po prepustení z pôrodnice bolo v minulom roku na Slovensku dojčených 93,2 percenta novorodencov. S pribúdajúcim vekom dieťaťa sa toto percento postupne znížilo z 83,2 percenta dojčených detí vo veku jeden mesiac až na 37,8 percenta dojčených detí vo veku šesť mesiacov. Najviac - 95,4 percenta novorodencov dojčia matky z Trnavského kraja. Naopak, najmenej - 89,4 percenta novorodencov dojčia matky z Nitrianskeho kraja. Dojčenie si vyžaduje dodržiavanie určitých pravidiel, ktoré sa však dajú jednoducho zvládnuť. Okrem toho, že dojčenie chráni dieťatko, prospieva aj matke a navyše je aj formou antikoncepcie. Predovšetkým však vytvára silné emociálne puto. Copyright©2004 TASR ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |