Číňania krútia hlavami, aké jedlá sa pripisujú ich kuchyni |
||
Autor(ka) : Kristína Farkašová Dátum a čas : 30.7.2004 00:00 Kategória : Výživa WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Čínska kuchyňa si vydobila postavenie na celom svete vedľa preslávenej kuchyne talianskej, či francúzskej. Aj u nás nájdeme v každom väčšom meste okrem pizzerie i čínsku reštauráciu. V Bratislave ich nájdeme niekoľko. Dalo by sa povedať, že v poslednej dobe takáto forma reštautácii je nový boom. | ||
Čínska kuchyňa si vydobila postavenie na celom svete vedľa preslávenej kuchyne talianskej, či francúzskej. Aj u nás nájdeme v každom väčšom meste okrem pizzerie i čínsku reštauráciu. V Bratislave ich nájdeme niekoľko. Dalo by sa povedať, že v poslednej dobe takáto forma reštautácii je nový boom. S masívnym príchodom Číňanov do USA súvisí aj prínos nových jedálnych návykov a nových reštaurácii, ktoré sa inšpirovali čínskou národnou kuchyňou. Keď Cuo Kchuan-sün prišiel na návštevu do USA, sadol si do čínskej reštaurácie a nestačil sa čudovať nad názvami jedál, ktoré údajne pochádzajú z jeho rodnej krajiny. Najväčším hitom v zámorí je totiž kuracie mäso pomenované po jeho prapraprastarom otcovi, generálovi Cuo Cung-tchangovi, hrdinovi z bitiek vzbúrencov proti stúpencom dynastie Čching. Avšak variácie na toto meno sú v každej reštaurácie odlišné a niekedy dosť kuriózne - General Tso, General Chao, General Zhou, ba dokonca General Ching, čo už je absurdné. Vždy však ide o šťavnaté kocky z kuracieho stehna v sladko-štipľavej omáčke. Takýto pokrm však v Čínskej ľudovej republike sotvakto pozná, no generál Cuo, narodený v roku 1812 v provincii Chu-nan, je Číňanom veľmi dobre známy. Kuchárskym detektívom sa horko-ťažko podarilo vypátrať jeden recept na kuracinu z tejto oblasti, ktorý údajne nesie meno po legendárnom generálovi, no nikto si nevie vysvetliť, ako k tomu došlo - je to len obyčajné osmažené kurča. Mimo Číny je rozšírených veľa jedál, o ktorých v krajine Stredu nikto nikdy nechyroval. Chop suey - vari najznámejšie čínske jedlo - vymyslel údajne čínsky podnikavec v 19. storočí a začal ho variť v Chicagu. Veľmi populárna je chrumkavá čínska kačica so slivkovou omáčkou, ktorá sa však veľmi odlišuje od pôvodnej priesvitnej pomarančovej omáčky - no tá sa nikdy z kačacieho mäsa nerobila, ani sa ku kačiciam nepodáva. V Pekingu sa kačica podáva s pórovou omáčkou a uhorkami, ktoré sa esteticky rozmiestnia na tanieri okolo plátkov hydiny. Základným pravidlom čínskej kuchyne je dodržiavanie štyroch zásad, vďaka ktorým sa vytvorí dokonale zladený celok. Ide o harmóniu chuti, vône, farby a kompozície. Nech už sú Vaše skúsenosti s čínskymi reštauráciami akékoľvek, neodškriepiteľný je fakt, že našincov si táto kuchyňa podmanila. Slovenské rodiny si často doprajú „čínu“ aj doma, aj keď aj na ňu by Číňania možno s údivom pozerali. No dôležité je to, že srdcia si získala svojou rýchlou prípravou, ľahkosťou a príchuťou exotiky. Copyright©2004 TASR ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |