Lepšia šálka kávy
Autor(ka) : Jana Konečná
Dátum a čas : 13.8.2004 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Káva je pre vedcov vďačným predmetom výskumu, ale zatiaľ čo drvivá väčšina expertov skúma predovšetkým jej vplyv na ľudský organizmus, brazílski odborníci si zvolili inú cestu: hodlajú vytvoriť databanku DNA kávových zŕn a s jej pomocou zlepšiť ich kvalitu a veľkosť.

Káva je pre vedcov vďačným predmetom výskumu, ale zatiaľ čo drvivá väčšina expertov skúma predovšetkým jej vplyv na ľudský organizmus, brazílski odborníci si zvolili inú cestu: hodlajú vytvoriť databanku DNA kávových zŕn a s jej pomocou zlepšiť ich kvalitu a veľkosť.

Brazílski vedci dva roky skúmali genóm kávy. Tento projekt stál v prepočte zhruba 65 miliónov Sk a výskumníkom sa podarilo zmapovať 200.000 sekvencií kávovej DNA. Brazílčania si od databanky sľubujú, že im pomôže zlepšiť arómu kávy a jej chuť a že výsledkom bude produkt, ktorý zákazníka plne uspokojí po všetkých stránkach. Podľa šéfa výskumu genómu kávy Antonia de Padua Nacif, informácie v databanke možno pestovateľom pomôžu získať dvojnásobnú úrodu, ale najmä - a o to predsa ide - môžu Brazílčanom priniesť šálku lepšej kávy. Brazília patrí k najväčším producentom a vývozcom kávy. Copyright©2004 TASR



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.