Lepšia šálka kávy |
||
Autor(ka) : Jana Konečná Dátum a čas : 13.8.2004 00:00 Kategória : Koktail WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Káva je pre vedcov vďačným predmetom výskumu, ale zatiaľ čo drvivá väčšina expertov skúma predovšetkým jej vplyv na ľudský organizmus, brazílski odborníci si zvolili inú cestu: hodlajú vytvoriť databanku DNA kávových zŕn a s jej pomocou zlepšiť ich kvalitu a veľkosť. | ||
Káva je pre vedcov vďačným predmetom výskumu, ale zatiaľ čo drvivá väčšina expertov skúma predovšetkým jej vplyv na ľudský organizmus, brazílski odborníci si zvolili inú cestu: hodlajú vytvoriť databanku DNA kávových zŕn a s jej pomocou zlepšiť ich kvalitu a veľkosť. Brazílski vedci dva roky skúmali genóm kávy. Tento projekt stál v prepočte zhruba 65 miliónov Sk a výskumníkom sa podarilo zmapovať 200.000 sekvencií kávovej DNA. Brazílčania si od databanky sľubujú, že im pomôže zlepšiť arómu kávy a jej chuť a že výsledkom bude produkt, ktorý zákazníka plne uspokojí po všetkých stránkach. Podľa šéfa výskumu genómu kávy Antonia de Padua Nacif, informácie v databanke možno pestovateľom pomôžu získať dvojnásobnú úrodu, ale najmä - a o to predsa ide - môžu Brazílčanom priniesť šálku lepšej kávy. Brazília patrí k najväčším producentom a vývozcom kávy. Copyright©2004 TASR ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |