Problémy s erekciou sú záležitosti páru
Autor(ka) : Miriam Kuhlová
Dátum a čas : 2.9.2004 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Problémy s erekciou ovplyvňujú životy miliónov mužov a ich partneriek. Tieto problémy sa prejavia aj v citovej oblasti. V súčasnosti majú lekári dobré poznatky o príčinách ťažkostí a o nových, účinných spôsoboch liečby.

Problémy s erekciou ovplyvňujú životy miliónov mužov a ich partneriek. Tieto problémy sa prejavia aj v citovej oblasti. V súčasnosti majú lekári dobré poznatky o príčinách ťažkostí a o nových, účinných spôsoboch liečby.


Čo je erektilná dysfunkcia?
Erektilná dysfunkcia je pretrvávajúca neschopnosť muža dosiahnuť alebo udržať erekciu, ktorá je dostatočná pre uspokojujúci pohlavný styk. Tento stav sa v minulosti nazýval impotencia. Mnoho mužov má v určitých obdobiach svojho života občasné problémy s erekciou. Poruchy erekcie sú vo svete veľmi časté - vyskytujú sa viac než u 100 miliónov mužov.
Čo ju spôsobuje ?
V prípade mužov s erektilnou dysfunkciou sa chemické reakcie zodpovedné za erekciu neodohrávajú tak ako zvyčajne, preto sa krvné cievy dostatočne neuvoľňujú a penis sa nemôže naplniť krvou. V minulosti sa nesprávne verilo, že erektilná dysfunkcia je do značnej miery psychická záležitosť, respektíve nevyhnutný dôsledok stárnutia. Je pravda, že vek zohráva určitú úlohu, avšak erektilná dysfunkcia v žiadnom prípade nie je nevyhnutným dôsledkom stárnutia. Dnes už vieme, že väčšina prípadov erektilnej dysfunkcie súvisí so zdravotným stavom.
Medzi najčastejšie rizikové faktory patria:
chorobné stavy zabraňujúce dostatočný prítok krvi do penisu, ako vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu, cukrovka a ochorenia ciev, poranenia nervového systému, ktoré poškodia spojenie medzi centrálnym nervovým systémom a penisom, napríklad poranenia miechy, sclerosis multiplex, cievnomozgové príhody, chirurgické operácie prostaty alebo hrubého čreva; psychické stavy, lieky

Problém muža je záležitosťou páru
Tento problém môže mať značný vplyv aj na partnerku. Aj keď erektilná dysfunkcia nie je zvyčajne spôsobená problémom v partnerskom vzťahu, ak nie je správne chápaná a citlivo zvládnutá, môže viesť ku vzniku partnerských problémov. Výsledkom môže byť, že partnerka nadobudne nesprávny dojem, že muž stratil o vzťah záujem, a že je nepríťažlivá.

Z tohoto dôvodu je dôležité, aby obaja vedeli, že väčšina prípadov erektilnej dysfunkcie súvisí s ochoreniami a poruchami zdravia, ktoré sa bežne vyskytujú u mužov už v strednom veku. Úprimný rozhovor môže pomôcť udržať citovú blízkosť.

Dá sa liečiť?

Väčšinu prípadov erektilnej dysfunkcie je možné bez ohľadu na jej príčinu liečiť. Pacienti majú v súčasnosti na výber viaceré metódy liečby, ktoré by mali prediskutovať so svojím lekárom. S poruchou erekcie prichádzajú k sexuológovi nielen muži po štyridsiatke, ale aj mladí muži od 18 do 25 až 30 rokov. Mladší muži, ktorí obvykle navštívia lekára na naliehanie ich partneriek, majú opakované skúsenosti s tým, že sa im nedarí uskutočniť sexuálny styk. Veľkú skupinu tvoria muži po štyridsiatke, u ktorých sa zaznamenáva kombinovaná porucha. To znamená, že okrem telesných zdravotných problémov je to aj psychická záťaž, ktorá mužovi bráni v normálnom pohlavnom styku. Muži s ťažkosťami pri erekcii prichádzajú k lekárom priemerne 36 mesiacov od začiatku poruchy. Za najčastejšie príčiny neskorej konzultácie u lekára považujú odborníci pocit hanby, ale aj náklady spojené s liečením. Podľa zistení lekárov, ktorí pracujú v tejto oblasti, sú fyzické problémy zodpovedné za poruchy erekcie v 80 percentách prípadov. Vo zvyšných 20 percentách môžu za impotenciu psychické problémy ako stres a úzkosť.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.