Vlasy so sklonom k nežiaducemu vlneniu a krúteniu
Autor(ka) : Zuzana Konečná
Dátum a čas : 9.2.2005 00:00
Kategória : Krása
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Vlasy, ktoré majú sklon k nežiaducemu vlneniu a krúteniu, často spôsobujú svojim majiteľkám trápenie. Takéto vlasy si totiž robia, čo chcú, nezávisle od toho, čo chceme my. Nie sú ani úplne rovné, ani pekné kučeravé. Ako naschvál sú neposedné, trčia na všetky strany a často krepovatejú. Do pekných pravidelných kučierok či vzdušných lokní ich určite neupravíte. Rovnako je však problém urobiť z nich hladký rovný účes. Ak im nepomôžete, z účesu budú neustále trčať poletujúce vlásky či vykukovať nepoddajné vlnky.

Vlasy, ktoré majú sklon k nežiaducemu vlneniu a krúteniu, často spôsobujú svojim majiteľkám trápenie. Takéto vlasy si totiž robia, čo chcú, nezávisle od toho, čo chceme my. Nie sú ani úplne rovné, ani pekné kučeravé. Ako naschvál sú neposedné, trčia na všetky strany a často krepovatejú. Do pekných pravidelných kučierok či vzdušných lokní ich určite neupravíte. Rovnako je však problém urobiť z nich hladký rovný účes. Ak im nepomôžete, z účesu budú neustále trčať poletujúce vlásky či vykukovať nepoddajné vlnky.

Účes, ktorý vytvoríte s pomocou kefy a fénu a veľkého množstva vlasových prípravkov, nikdy nie je dokonale hladký a navyše vydrží len chvíľu. Stačí si cez hlavu navliecť rolák alebo vyjsť pred dom do vlhkého počasia či vetra, a všetka vaša snaha je preč. Jeden prameň sa krúti dohora, druhý trčí na stanu, na jednej strane hlavy sa vám vlasy vlnia, na druhej zas odstávajú.

V takýchto prípadoch pomôže špeciálna vlasová kozmetika, ktorá dokáže vlasy uhladiť a narovnať tak, že sa nebudú krútiť ani krepovatieť, ale budú krásne a hladké.

Čo s nepoddajnými vlasmi

Umývanie
Pred každým umytím si vlasy poriadne vykefujeme hustou kefou. Zbavíte sa tak zvyškov stylingových prípravkov, prevzdušníte ich pred samotným umývaním. Vaše vlasy budú lepšie prijímať všetky dôležité zložky šampónu aj kondicionéra. Po vykefovaní vlasy namočte a umyte krémovým šampónom – najlepšie s obsahom proteínov, ktoré optimalizujú pružnosť vĺn. Vďaka nim sa vlasy stávajú jemnejšími a poddajnejšími. Navyše proteíny dodávajú vlasom hebkosť a hodvábny lesk.

Pozor! Nezabudnite na kondicionér. Neposlušné vlasy ho potrebujú viac ako ktorékoľvek iné. Kondicionér v tomto prípade neslúži len na ľahšie rozčesanie, ale aj na vyrovnanie vlasov po celej dĺžke. Nakoniec vlasy rozčešte širokým hrebeňom s riedkymi zubami. Začnite od končekov, pretože sa najviac zamotávajú, a postupujte smerom nahor. Češte opatrne. Mokré vlasy sú krehké, pri vlnitých a nepoddajných vlasoch to platí dvojnásobne.

Úprava a fénovanie
Vlasy iba ľahko presušte uterákom a nechajte ich voľne preschnúť na vzduchu. Pokiaľ sú vlasy ešte mokré, nefénujte ich. Fén nastavte na  najnižší rýchlostný stupeň, na stredný či nízky stupeň tepla. Ako stylingový prípravok použite krém alebo mlieko, ktoré naneste v tenkej vrstve po celej dĺžke vlasov. Vlasy najprv rozdeľte do niekoľkých prameňov, ktoré pinetkami pripevníte k hlave, aby vám pri práci neprekážali.

S fénovaním začnite od spodných pramienkov. Používajte veľkú guľatú kefu a vlasy fénujte dohladka. Postupujte tak, že pramienok vlasov natočíte na kefu a opakovane ho rozbaľujte a znovu zabaľujte. Fénom pritom mierte priamo na vlasy. Prácu si zjednodušíte, ak použijete nadstavec s úzkou hubicou, ktorá slúži na usmernenie prúdiaceho vzduchu. Vďaka tomuto triku sa vlasy nerozlietavajú. Keď vysušíte spodné pramene, postupne pridávajte vrchné. V konečnej fáze tvarovania účesu použite iba studený vzduch. Vlasy sa budú viac lesknúť. Nezabudnite, že vlasy sa musia vyfénovať úplne dosucha. Akákoľvek vlhkosť totiž spôsobí, že sa budú opäť krútiť.

Namiesto fénu môžete vlasy vyrovnať aj s pomocou žehličky na vlasy. Ak však nepoužijete kvalitné vlasové prípravky, efekt bude slabý. Navyše, takéto pomôcky nie je vhodné používať denne. V dôsledku častého „žehlenia“ sa vlasy nadmerne vysúšajú, čím sa zhoršuje ich kvalita.


Styling
Gély či laky radšej nepoužívajte. Tieto prípravky vlasy zaťažia a zlepia. Pri akejkoľvek zmene vlhkosti vzduchu sa vlasy začnú znova krútiť v silných, tužidlom zlepených prameňoch. Vlasy budú vyzerať nepôvabne a umastene.

Ak sa vám vlasy začnú vlniť v priebehu dňa, znovu použite špeciálny krém či mlieko. Naniesť ich môžete podľa potreby aj na suché vlasy. Dajte pozor na množstvo prípravku, inak sa vám môžu vlasy zamastiť.

Rovné vlasy sú dnes v móde
Rovným vlasom dnes dávajú prednosť aj mnohé celebrity. Pre rovné vlas sa rozhodla napríklad Nicole Kidman, ktorá dnes svoje ohnivé kučery nosí vyrovnané úplne dohladka. Hladšia a hladšie vlasy má aj Viktoria Beckham či Jennifer Lopez. Dara Rolins je tak trochu obojživelník. Účes mení vari každý deň, raz má vlasy vyfénované dohladka, inokedy dáva prednosť kučerám. Vizážisti sa však zhodujú v tom, že jej najlepšie pristanú hladké a rovné vlasy.


„Babské rady“
Aby si vaše vlasy oddýchli od klasickej vlasovej kozmetiky, občas môžete siahnuť aj po bylinných, z ktorých pripravíte masku, vlasový zábal alebo tonikum.

Masky a vlasové zábaly pôsobia hĺbkovo na štruktúru vlasu, zatiaľ čotoniká vyživujú pokožku hlavy. Na vlasy so sklonom k nežiadúcemu krúteniu sú vhodné hlavne masky a zábaly. Kým maska má tuhšiu konzistenciu, zábal býva skôr tekutý, najčastejšie na báze oleja.

Masku pripravíte tak, že sušené bylinky rozdrvíte na prášok, ktorý zmiešate s troškou horúcej vody. Z tejto zmesi vypracujete hustú pastu, ktorú nanesiete na vlasy. Na nepoddajné vlas skúste sušené lístky levandule či brezy. Levanduľa navyše podporí rast vlasov a dodá im príjemnú vôňu. Vhodná je aj medová maska. Dva bielky  zmiešajte s dvoma lyžicami medu a niekoľkými kvapkami olivového oleja. Táto zmes neposlušné vlasy vyživí a dodá im lesk.

A ak vyrobiť dokonalý zábal? Na nepoddajné vlasy platia pšeničné proteíny, takže skúste zábal z oleja z pšeničných klíčkov zohriaty asi na 40 stupňov C. Ak máte navyše problém so suchými vlasmi, pridajte do oleja žĺtok.

Ako sa masky a zábaly používajú? Umyte si vlasy a kondicionér tentoraz vynechajte. Na vlhké, uterákom presušené vlasy  naneste masku či zábal, vlasy zabaľte do igelitu a nakoniec do uteráka. Nechajte pôsobiť 20-25 minút a dôkladne opláchnite.

Na záver môžete vyskúšať bylinkový odvar, ktorý použijete na posledné opláchnutie namiesto vody. Skúste napríklad silný studený čierny či zelený čaj. Ideálny je aj odvar z kvetu lipy dodávajúci vlasom medovú vôňu, pružnosť a lesk, odvar z listov žihľavy zase podporuje kvalitu a rast.

Treba však pripomenúť, že bylinky samy osebe kvalitu vašich vlasov radikálne nezlepšia. Ako doplnok starostlivosti však sú však nesporne vítaným spestrením.

 

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.