Keď nám chýba energia (PR)
Autor(ka) : Katarína Mikulcová
Dátum a čas : 1.4.2005 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Pocity vyčerpanosti, malátnosti, fyzickej a psychickej únavy pociťuje občas každý. Cítime sa, ako keby sa nám vybili baterky. Takéto pocity sa však objavujú s každoročnou pravidelnosťou vždy na jar a my sa im nedokážeme ubrániť. Hovorí sa im aj jarná únava alebo jarná vyčerpanosť.

Pocity vyčerpanosti, malátnosti, fyzickej a psychickej únavy pociťuje občas každý. Cítime sa, ako keby sa nám vybili baterky. Takéto pocity sa však objavujú s každoročnou pravidelnosťou vždy na jar a my sa im nedokážeme ubrániť. Hovorí sa im aj jarná únava alebo jarná vyčerpanosť.

Príčin jarnej únavy je viacero. Predovšetkým je to nedostatok vitamínov a slnečného svetla v zimnom období, nevyvážená strava, prekonané choroby (chrípka, nádcha, kašeľ, zápalové ochorenia dýchacích ciest), nedostatočná fyzická aktivita – pohyb a samozrejme krátky spánok. Všetky tieto príčiny spôsobujú našu fyzickú a psychickú vyčerpanosť, u niektorých ľudí dokonca aj pocity veľkého smútku a depresie. Telo nás nechce poslúchať, jarné upratovanie odkladáme zo dňa na deň, predstava, že máme ísť opäť do práce nám naháňa strach, dokonca nemáme chuť ani na činnosti, ktoré nám predtým robili radosť. Najradšej by sme svoje telo zahodili a kúpili si nové. To sa však nedá a preto treba začať znova žiť a fungovať. Ako? Tu je zopár rád ako dodať telu energiu :

Tipy ako naspäť získať energiu

  zmeňte životosprávu – začnite jesť viac čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré Vám dodajú potrebné vitamíny. Vitamín A obsahuje najmä mrkva a špenát. Vitamín C sa nachádza v citrusových plodoch, brokolici, kapuste, paprike. Ak budete jesť ryby, mäso a vajcia, dodáte telu prospešný selén.

  dodržiavajte pitný režim – aby telo vyplavilo škodlivé látky, je potrebné vypiť 2 – 3 litre tekutín denne. Odporúča sa piť najmä riedené ovocné a zeleninové šťavy, nesladené bylinkové čaje výborný je žihľavový a mätový čaj, minerálky. Treba obmedziť konzumáciu kávy a alkoholu.

  začnite sa hýbať – športom alebo iba obyčajnou prechádzkou, tancom či rýchlou chôdzou prebudíte svoje telo k životu. Pri športe sa vyplavujú do tela endorfíny – hormóny šťastia, ktoré odháňajú smútok, prinášajú pocity šťastia a radosti.

  relaxujte -  robte veci, ktoré vám spravia radosť – kúpte si niečo iba pre seba, choďte do kina alebo divadla, pripravte si príjemný voňavý kúpeľ, zatelefonujte kamarátke, strávte večer vo dvojici. Možností ako sa potešiť je veľa, treba si len vybrať tú najlepšiu.

Homeopatia pomáha

Ako prvá pomoc na fyzickú a psychickú vyčerpanosť pôsobia rôzne  podporné homeopatické lieky, ktoré stimulujú vlastné liečivé mechanizmy organizmu. Pôsobia preventívne aj liečebne, nemajú žiadne nežiaduce účinky a sú vhodné pre všetkých, vrátane tehotných žien a dojčiat. Liek Sativol pomáha prekonávať celkovú únavu, psychické a fyzické preťaženie, úzkosť, podráždenie, apatiu a sklony k depresii. Stimuluje centrálny nervový systém a zmyslové orgány, zlepšuje schopnosť koncentrácie a pamäti. Dodáva sa vo forme granulátu, ktorý sa buď rozhryzie alebo sa nechá rozpustiť v ústach, či v malom množstve vody.  Na všetky druhy fyzickej únavy po chorobe, pri bolestiach kostí, svalov a kĺbov pôsobí dobre napríklad homeopatický liek Ostéocynésine. Podporuje energetický metabolizmus v organizme a je účinný v období rekonvalescencie. Užívanie je jednoduché, dva krát jedna tabletka denne sa nechá pomaly rozpustiť v ústach. Obidva homeopatické lieky od spoločnosti Boiron sa dajú kúpiť v lekárni bez lekárskeho predpisu. Kontakt na lekára – homeopata v mieste vášho bydliska  sa dozviete na infolinke 02/54 791 308.

Život je krásny, tak ho nepremárnite tým, že sa necháte poraziť jarnou únavou a vyčerpanosťou. Stojí predsa za to, aby sme proti nej bojovali!

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.