Červené mäso zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva
Autor(ka) : Miriam Kuhlová
Dátum a čas : 20.6.2005 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Pravdepodobnosť rakovinového ochorenia hrubého čreva je o 35 percent vyššia u ľudí, ktorí denne konzumujú 160 gramov alebo viac červeného bravčového, hovädzieho alebo teľacieho mäsa, v porovnaní so všetkými, ktorí sa uspokoja s dennou dávkou takéhoto mäsa nižšou o 20

Pravdepodobnosť rakovinového ochorenia hrubého čreva je o 35 percent vyššia u ľudí, ktorí denne konzumujú 160 gramov alebo viac červeného bravčového, hovädzieho alebo teľacieho mäsa, v porovnaní so všetkými, ktorí sa uspokoja s dennou dávkou takéhoto mäsa nižšou o 20 gramov.

Vyplýva to z výsledkov doteraz najkomplexnejšieho výskumu predmetnej problematiky na starom kontinente. Ako vyplýva zo štúdie o skúmaní európskych perspektív súvisiacich s rakovinou, ktorá vychádza z poznatkov získaných pri sledovaní takmer pol milióna mužov i žien z 10 štátov nášho kontinentu v rokoch 1992-1998, po piatich rokoch diagnostikovali u 1329 pozorovaných osôb nádorové ochorenie.

Analýza tohto prieskumu jednoznačne preukázala predpoklady, vyplývajúce už zo skorších vedeckých prác, že väčšia konzumácia červeného mäsa zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva. Potvrdilo sa to pri zohľadnení veku, pohlavia, výšky, hmotnosti, príjmu energie, fyzických aktivít a iných faktorov v prípade spomínaných druhov mäsa, nie však v prípade hydiny. Konzumácia rýb naopak preukázateľne asi o 30 percent riziko nádorového ochorenia znižuje. Ďalšími rizikovými faktormi v súvislosti s rakovinových ochorením črevného traktu sú podľa vedcov popri konzumácii červeného mäsa ešte obezita a nedostatok fyzickej aktivity, ale aj nadmerný konzum alkoholických nápojov a fajčenie.

Copyright©2004 TASR



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.