No a čo?
Autor(ka) : Silvia Petrasova
Dátum a čas : 7.11.2000 02:00
Kategória : Krása
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Nie je nijakým tajomstvom, že Kleopatra, ale určite aj mnohé krásky pred ňou a po nej, robili všetko preto, aby zastavili čas a zahladili jeho stopy. Okrem dekoratívnej kozmetiky, boli na to vhodné rôzne oleje a krémy. Hoci prešli tisícročia, nedostali sme sa oveľa ďalej.


Nie je nijakým tajomstvom, že Kleopatra, ale určite aj mnohé krásky pred ňou a po nej, robili všetko preto, aby zastavili čas a zahladili jeho stopy. Okrem dekoratívnej kozmetiky, boli na to vhodné rôzne oleje a krémy. Hoci prešli tisícročia, nedostali sme sa oveľa ďalej.
Aj dnes chcú ženy spoznať elixír mladosti. Zväčša ho predstavujú rôzne výživné krémy. Zázrak sa síce nikdy nestane, ale pri natieraní tváre si hovoríme. Čo keby? Možno bez tejto mastičky by to bolo ešte horšie. A tak sa natierame, ráno aj večer a čakáme, že už zajtra sa pri pohľade do zrkadla zbláznime od šťastia. Vrásky nikde a pleť ako detská ritka.
Vyzerá to tak, že na scénu prichádzajú opäť noví nositelia nádeje. Tentoraz by som povedala-supernádeje. Kozmeceuti. Toto pomenovanie vzniklo spojením slov kozmetici a farmaceuti. A práve toto spojenie prinieslo na pulty parfumérií a drogérií zmenu. Dnešné krémy sú zmesi najrôznejších chemických látok. V krémoch sú antioxidanty, ktoré chránia pleť pred poškodením, ktoré je spôsobené nadmerným opaľovaním, ďalej sú tu peptidy medi, ktoré stimulujú obnovu a regeneráciu pleti. Taktiež v nich nájdeme hydroxykyseliny, ktoré odstraňujú mŕtve vrstvičky kože, a popri tom pšenica a jačmeň, ktorých úlohou je dodávať pleti vlhkosť. Keď si človek kupuje krém proti vráskam, nech nečaká zázrak. Mal by len veriť, že určitého zlepšenia stavu svojej pleti sa časom dočká. Ešte v sedemdesiatych rokoch i tvrdili dermatológovia, že starnutie pleti ovplyvňujú len gény a nedá sa mu takmer vôbec zabrániť. Potom ale vedci objavili voľné radikály a ich pôsobenie na pleť. Zistili, ako sa tieto voľné radikály objavujú u fajčiarov alebo u ľudí, ktorí sa príliš často a intenzívne opaľujú. A ako starnutie pleti urýchľujú.
Dnes sú už odborníci presvedčení, že až 90% predčasného starnutia pleti majú na svedomí vonkajšie vplyvy. A že sa mu dá zabrániť, alebo ho aspoň spomaliť ovládnutím voľných radikálov. Ak má krém pôsobiť na voľné radikály, musí sa po prvé dostať do hlbších vrstiev pokožky a takisto musí obsahovať určité látky. Napríklad vitamín A. Ten však má aj svoje chyby. Niektoré ženy sú na jeho účinky precitlivelé, hlavne na jeho formu tretinoin, ktorá sa v krémoch objavila najskôr.
Ďalšie možnosti v boji proti vráskam ponúkajú hydroxykyseliny. Aj tieto už využívala Kleopatra pred tisíckami rokov, keď sa každý deň kúpala v kyslom mlieku a tým poskytovala svojej pokožke jemný peeling kyselinou mliečnou. Ale aj na tieto kyseliny môžu byť niektoré ženy až príliš citlivé.
Okrem toho pleť ošetrovaná týmto spôsobom, môže byť oveľa citlivejšia na pôsobenie slnečných lúčov. K slovu prichádzajú aj vitamíny C a E. Obidva dokážu viazať voľné radikály spôsobené fajčením, opaľovaním a postupným ničením životného prostredia. Ideálne množstvo vitamínu E v kréme je jedno percento alfa-tokoferolu, čo je biologicky najaktívnejšia forma tohto vitamínu.
Vitamín C sa k nemu často pridáva preto, lebo práve on ho dokáže dobre stabilizovať. Ale aj tu je jedna nevýhoda. Krémy obsahujúce vitamín C, rýchlo strácajú svoju účinnosť, ak sú vystavené vzduchu. Aby vitamíny naozaj pomáhali, musia sa dostať do hlbších vrstiev pokožky.
Na to slúžia najrôznejšie chemické prenášače, ktorých úlohou je vitamín uvoľniť v nižších vrstvách. Hydroxykyseliny, estery, šokové proteíny, voľné radikály.
Zložité ? Zjednodušme to! Ako si teda vybrať krém? Nič nepokazíte krémom, ktorý obsahuje zvlhčujúce zložky ako vodu a glycerin. Samozrejme človek by nemal fajčiť, mal by sa vyhýbať slnku, zvlhčovať a čistiť si pleť. Ľudia so suchou pokožkou, by si nemali kupovať krémy obsahujúce vitamín A a hydroxykyseliny, lebo by na ne mohli byť precitlivelí. Rovnako by si nemali čistiť pleť s prípravkami obsahujúcimi alkohol. Možno vám ani najnovšie výrobky kozmetického priemyslu neodstránia všetky vrásky, ale vaša pleť bude určite krajšia.

A keby sa vám zdalo, že to všetko o čom som písala, môžete dodať pleti aj čerstvými pleťovými maskami, nebudem vám to vyvracať .Pri pohľade na Cher sa mi zdá, že k určitému veku patrí aj zopár vrások a či vám zostanú po pestovaní drahým krémom alebo prírodnou čerstvou výživnou maskou, je vlastne jedno.
Dôležité je uvedomiť si, že to nie je tragédia, ak dodnes neexistuje krém, ktorý by zaručil ľuďom večnú mladosť.
Napokon. Bunka si pamätá.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.