S.O.S. pre fajčiarky
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 15.10.2001 15:35
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Začali ste fajčiť ako dospievajúce dievča v presvedčení, že budete vyzerať staršie. Vaše želanie sa splnilo. Nič nepomáha lepšie na ceste k rýchlemu starnutiu /tela aj duše / ako práve závislosť od cigariet.

FAKTY O FAJČENÍ
1. Fajčí čoraz viac mladých dievčat. Priznáva sa k tomu až 70% pätnásťročných.
2. 40% fajčiarok si zapáli prvú cigaretu už v priebehu prvých 30 minút po prebudení.
3. Fajčiace ženy vyfajčia priemerne 14 cigariet denne.
4. Fajčiarky fajčia dlho – v priemere až 19 rokov.

Nenapraviteľné škody

Vedci dokázali, že pokožka fajčiarok starne rýchlejšie. Priemerná fajčiarka vyzerá o 5-10 rokov staršie ako by vyzerala, keby nefajčila. Pôsobením fajčenia sa prehlbujú vrásky, ktoré sa , zasa pod vplyvom fajčenia, ešte rýchlejšie tvoria, pretože nikotín ničí elastínové vlákna, ktoré udržiavajú pružnosť pokožky. Fajčiarky majú sivastú pleť s rozšírenými pórmi. Fajčenie vysušuje pokožku a umožňuje voľným radikálom napáchať viacej škôd. Koža fajčiarok postupne stráca sviežosť a zdravý vzhľad, začína byť drsná, bledá. Často má aj rozšírené žilky. Škodlivé látky, ktoré sa nachádzajú v cigaretovom dyme, sú zodpovedné za zníženie hladiny vitamínov A, C a E. Tieto vitamíny chránia pokožku pred pôsobením voľných radikálov, udržiavajú ju elastickú a takisto včas regenerujú kožu. Fajčenie môže spôsobiť aj zníženie hladiny estrogénov, čo značne vysušuje pokožku a dramaticky znižuje počet kolagénových vlákien.

Fajčiarky nie sú štíhlejšie
Vo všeobecnosti sa usudzuje, že fajčiarky sú štíhlejšie. Aj preto toľko žien siaha po cigarete. Mladé dievčatá v tomto presvedčení utvrdzujú reklamy tabakových koncernov, ktoré ukazujú svetu usmiate, štíhle modelky a tým hlásajú jednoznačné posolstvo: Vďaka cigaretám si štíhla, sebavedomá a očarujúca. Lenže ilúzií nemá nič spoločné s realitou. Fajčiarky vôbec nie sú štíhlejšie. Je síce pravda, že nikotín tlmí apetít, čo znamená, že fajčiari menej jedia. Ale keď už jedia, častejšie ako nefajčiari si vyberajú vysokokalorické potraviny bohaté na tuky. Výskumy potvrdzujú, že fajčiari sa menej pohybujú a pijú viac alkoholu, ktorý je vysokokalorický. Ženy sa často boja prestať fajčiť v presvedčení, že priberú. Táto obava ale nie je celkom opodstatnená. Priemerný prírastok hmotnosti po skončení fajčenia predstavuje 2,5 kg. A aj tomu možno predísť vhodnou diétou a zvýšenou dávkou pohybu. Niektorí bývalí fajčiari dokonca chudnú.

Všetky dôvody hovoria proti
Už rok nefajčenia spôsobí, že budete vyzerať a cítiť sa mladšie, budete mať viac vitálnych síl a energie – a menej vrások. Prestať fajčiť je však veľmi ťažké. Z 20 miliónov fajčiarov, ktorí sa každoročne pokúšajú prestať, je úspešných necelých desať percent. Známe sú rôzne podporné stratégie: náhradné činnosti pre ruky, prežúvanie mrkvy, hlboké nádychy, pitie veľkého množstva vody...Čoraz populárnejšia je náhradná nikotínová terapia s použitím nikotínových náplastí alebo žuvačiek. Tieto preparáty dodávajú organizmu malé dávky nikotínu, ktoré nevyvolávajú závislosť a zmierňujú nepríjemné prejavy nikotínovej abstinencie, ako sú podráždenosť, nervozita, neschopnosť sústrediť sa, únava a pod. Lekári však čoraz častejšie spochybňujú ich účinnosť. Pri odvykaní pomáha aj tradičná čínska medicína, hypnóza a silná vôľa.

Rada kozmetičky
Vdychovanie cigaretového dymu dáva v konečnom dôsledku nielen matný vzhľad pokožke, ale takisto prehlbuje vrásky okolo úst a očí. V dyme sa nachádzajú desivé množstvá voľných radikálov, ktoré sú príčinou degradácie pokožky. Preto by ženy - fajčiarky mali dbať o pokožku omnoho intenzívnejšie ako nefajčiarky a pravidelne absolvovať okysličujúce ošetrenie. Pre fajčiarky je mimoriadne vhodná aj kozmetika s obsahom vitamínu C a časté masky zvlhčujúce pokožku. Nenahraditeľný je pravidelný kúpeľ vo vonných bylinkách.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.