Najzdravšie sa na Slovensku stravujú mladé ženy
Autor(ka) : Jana Konečná
Dátum a čas : 26.7.2005 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Najzdravšie sa na Slovensku stravujú mladšie ženy, starší muži na zdravú výživu dbajú najmenej. Vo všeobecnosti sa muži stravujú horšie ako ženy. Stravovanie mladších mužov v porovnaní s mladšími ženami je výrazne horšie, konzumujú vysoké množstvo tukov a veľa solia.

Najzdravšie sa na Slovensku stravujú mladšie ženy, starší muži na zdravú výživu dbajú najmenej. Vo všeobecnosti sa muži stravujú horšie ako ženy. Stravovanie mladších mužov v porovnaní s mladšími ženami je výrazne horšie, konzumujú vysoké množstvo tukov a veľa solia.

Výživové návyky Slovákov dlhodobo sleduje Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ). Uvedené údaje získal úrad na vzorke 3700 žien a mužov v dvoch vekových kategóriách, 19 až 34 rokov a 35 až 54 rokov. Hoci je strava žien zdravšia, aj ony s pribúdajúcim vekom začínajú konzumovať viac bielkovín a tukov. Príjem hrubej vlákniny je opakovane nedostatočný u mladších aj starších žien, tvorí menej ako polovicu odporúčanej dennej výživovej dávky. Príjem cholesterolu zo stravy neprevyšuje v priemere jeho denný odporúčaný príjem ani u jednej z oboch skupín žien. Z výskumu vyplýva, že ženy vypijú denne asi 1,8 litra tekutín, čo je takmer 90 percent denného optima.

Stravovanie mladších aj starších mužov je charakteristické vyšším energetickým príjmom, vysokou spotrebou tukov a bielkovín. Starší muži skonzumujú o 39 percent viac bielkovín, ako odporúčajú odborníci na výživu, mladší muži sa prekonávajú v spotrebe tukov. V priemere prijmú každý deň až 151 percent optimálnej dávky.  Podobne, ako ženy, obe vekové kategórie mužov konzumujú málo hrubej vlákniny. Muži veľa solia, denne spotrebujú takmer 9 gramov kuchynskej soli. Podľa údajov ÚVZ vypočítaný príjem vitamínu C aj príjem tekutín u mužov naplnil odporúčanú dennú potrebu.

Podľa Správy o plnení Programu ozdravenia výživy obyvateľov SR, ktorú ÚVZ predloží do vlády v septembri, je stravovanie sledovaných skupín obyvateľstva naďalej charakteristické zvýšeným energetickým príjmom, pomerne vysokou spotrebou živočíšnych tukov a bielkovín, ako aj nadmerným príjmom kuchynskej soli. Z doterajších výsledkov štúdie vyplýva, že rozdiely v sledovaných ukazovateľov sú v porovnaní s obdobím 2001 až 2003 zanedbateľné.

Copyright©2004 TASR



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.