Japonský recept na dlhovekosť: striedmo jesť a dôkladne žuť
Autor(ka) : Zuzana Konečná
Dátum a čas : 16.9.2005 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Koncom septembra bude v Japonsku žiť 25.606 ľudí vo veku nad sto rokov.

Koncom septembra bude v Japonsku žiť 25.606 ľudí vo veku nad sto rokov.

Podľa štatistík, ktoré dnes zverejnilo japonské ministerstvo zdravotníctva, pred 40 rokmi ich bolo len 153. Z týchto údajov vyplýva, že vyše sto rokov má jeden z 5000 Japoncov, čo zvyšuje tlak na dôchodkový systém. Navyše 80 percent  tejto skupiny obyvateľstva tvoria ženy, ktoré sa vo všeobecnosti dožívajú vyššieho veku ako muži.
    
Odborníci pripisujú sklon Japoncov k dlhovekosti celému radu faktorov - od zloženia ich stravy, cez veľmi kvalitnú zdravotnícku starostlivosť až po uzavretú štruktúru vidieckych komunít. Samotní dlhovekí tým mladším radia, aby jedli málo a jedlo dlho a dôkladne prežúvali. "Tak sa nasýtite a získate z potravy dostatok živín," odhalil 90-ročný Noboru Fukušima tajomnú príčinu svojho požehnaného veku.
    
Vedci upozorňujú aj na to, že kým na reťazci ostrovov Okinava pripadá na 10.000 ľudí 51 storočných, v Tokiu ich je len 20 a na jeho predmestí Sajtama asi desať. Najstarším človekom v Japonsku je 112-ročná Jone Minagava, ktorá žije na ostrove Kjúšú. Medzi mužmi v tejto vekovej kategórii kraľuje 110-ročný Nidžiro Tokuda bývajúci na rovnakom ostrove. Najstaršou pozemšťankou je 115-ročná Elizabeth Boldenová z amerického Tennessee.

Copyright©2005 TASR

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.