Všetko, čo ste chceli vedieť o kokteiloch |
||
Autor(ka) : Katarína Mikulcová Dátum a čas : 20.9.2005 00:00 Kategória : Tipy, triky WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Kokteily sa mnohým spájajú najmä s letom, dovolenkou a bezstarostným životom, ktorý počas dovolenky vychutnáva aspoň na krátky čas väčšina pracujúcich. Sú symbolom pohody. Majú v sebe kúsok tajomstva, štipku dobrodružstva a veľký kus exotiky. | ||
Kokteily sa mnohým spájajú najmä s letom, dovolenkou a bezstarostným životom, ktorý počas dovolenky vychutnáva aspoň na krátky čas väčšina pracujúcich. Sú symbolom pohody. Majú v sebe kúsok tajomstva, štipku dobrodružstva a veľký kus exotiky. Pôvod kokteilov Američania považujú za „objaviteľku“ kokteilov istú Betsy Flannaganovú, u ktorej sa večer čo večer schádzali počas vojny za nezávislosť unavení dôstojníci. Betsy mala suseda, bohatého Angličana, ktorý sa nezaujímal o nič iné, len o svoje sliepky a kohúty. Jedného večera dôstojníci Betsy vyprovokovali až do tej miery, že sa rozhodla ošklbať nádherných susedových kohútov. Nasledujúci večer sa u Betsy podával pestrý nápoj z rumu, žita a ovocnej šťavy, ktorý bol ozdobený kohútím perím. Mladý francúzsky poručík, ktorý bol vytrvalým obdivovateľom Betsy, pri tejto príležitosti pozdvihol svoj pohár a predniesol prípitok so slovami : Vive le coq's tail! Odtiaľ zrejme pochádza slovo kokteil, čo v preklade z angličtiny znamená kohútí chvost. Ako sa kokteily pripravujú? Na prípravu kokteilov sa používajú alkoholické nápoje, najčastejšie sú to rôzne druhy likérov, napríklad Becherovka, nealkoholické nápoje, čerstvé ovocné šťavy alebo 100% džúsy, nevyhnutnosťou je ľad (kocky ľadu alebo ľadová drť) a ovocie na ozdobu. 2. Príprava s použitím mixéra : Mixér sa používa v tých prípadoch, keď je obtiažne rozmiešať ingrediencie v šejkri alebo v kokteilovom pohári. Ide najmä o hustejšie kokteily, ktoré obsahujú veľa ľadu, ovocia alebo iných zložiek, napríklad mliečne kokteily. 3. Príprava s použitím kokteilového pohára : V tomto prípade je potrebný aj ďalší „barmanský“ nástroj, a to je miešacia lyžička (lyžička s dlhou rúčkou), ktorú niektorí nazývajú barmanskou lyžičkou. Pri tomto spôsobe prípravy sa obsah kokteilu nepremiešava, ale jednotlivé ingrediencie sa postupne pridávajú do vysokého pohára, ktorý sa nakoniec ozdobí kúskami ovocia. Zásady, aby sa kokteil podaril Aj keď príprava kokteilov patrí k tým jednoduchším, niekedy sa aj „majster tesár utne“ a namiesto chutného a osviežujúceho kokteilu vznikne tekuté „čudo“, ktoré sa nevypije, ale vyleje do kuchynského drezu. Aby sa kokteil podaril, je dobré zapamätať si nasledujúce rady: Tipy pre chutné kokteily Počas ešte stále teplých septembrových večerov kokteily správne osviežia, navodia príjemnú romantickú atmosféru a zanechajú v ústach nezabudnuteľnú chuť. V nasledujúcich riadkoch ponúkame návody ako sa takýto kokteil dá pripraviť aj doma. B 2 B :
©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |