Malý užitočný krok k zdraviu
Autor(ka) : Miriam Kuhlová
Dátum a čas : 19.1.2006 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Napriek viacerým pozitívnym zmenám v ostatných rokoch v našom stravovaní pretrvávajú nedostatky. Jedným z nich je nedostatok vlákniny, ktorý sa dá ľahko napraviť.

Napriek viacerým pozitívnym zmenám v ostatných rokoch v našom stravovaní pretrvávajú nedostatky. Jedným z nich je nedostatok vlákniny, ktorý sa dá ľahko napraviť.

Dávame si pozor na  príjem tukov, a čoraz častejšie konzumujeme ľahšie rastlinné tuky ako maslo či masť. Stále však dávame prednosť bielemu pečivu pred celozrným a konzumujeme menej zeleniny a ovocia ako by sme mali. Dôsledkom je aj nedostatok vlákniny v našom jedálničku.

Vláknina je takzvaná nevýživová časť potravy, ktorá prechádza tráviacim ústrojenstvom v nezmenenej podobe. Napriek tomu má nezameniniteľnú úlohu v zdravom spôsobe stravovania „Dostatok vlákniny v ľudskej potrave má preventívny účinok proti rakovine hrubého čreva, pozitívne ovplyvňuje rýchlosť vstrebávania živín, zväčšuje objem trávenej potraviny a tým predlžuje pocit sýtosti, odstraňuje zápchu,“ vysvetľuje  doc. MUDr. Mária Avdičová PhD., riaditeľka CINDI programu v SR. 

Vláknina chráni človeka aj pred vznikom cukrovky a iných metabolických chorôb, pomáha znižovať cholesterol. Významným účinkom vlákniny je skrátenie času, pri ktorom je črevná stena vystavená účinkom prípadných škodlivých látok v strave, aj preto je  v súčasnosti diétna vláknina asi najznámejšou zložkou funkčných potravín.

MUDr. Katarína Chudíková z Úradu verejného zdravotníctva SR hovorí “V rámci projektu Sledovanie výživového stavu obyvateľov SR, ktorý realizujeme už päť rokov sledujeme spotrebu vlákniny v niekoľkých populačných skupinách. Odporúčané hodnoty príjmu vlákniny sa plnia v populácii len približne na 47 percent, teda  10 -12 gramov  na deň.“  Odporúčaný príjem celkovej potravinovej vlákniny podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa pohybuje v rozmedzí medzi 27 –  40 gramov na deň v závislosti od veku a pracovného zaťaženia.

Podľa ostatnej verzie  dietetických odporúčaní SZO CINDI Dietery Guide z roku 2004 by sme mali  jesť chlieb, ryžu, zemiaky a iné výrobky  z obilnín niekoľko krát denne a okrem toho aspoň 400 gramov surovej zeleniny a ovocia, predovšetkým z miestnych zdrojov. Nepriaznivé účinky nadmerného konzumu vlákniny nie sú takmer žiadne, mierny negatívny účinok na vstrebávanie minerálnych látok a vitamínov nie je považovaný za klinicky významný.

Ľahkým a elegantným spôsobom doplnenia vlákniny do jedálničku je konzumácia potravín obohatených diétnou vlákninou. Patria k nim ovocné džúsy, probiotické jogurty či rastlinné tuky obohatené vlákninou. „Konzumáciou dvoch plátkov celozrného chleba natretého Florou s Vlákninou, doplneného jedným jablkom, môžete pokryť až polovicu doporučenej dennej dávky vlákniny. Vysokým zdrojom vlákniny sú aj strukoviny či ryža natural.“ odporúča Katarína Pavlovičová, asistentka výživy na Floralinke 0800 152 153.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.