Funkčné potraviny aj proti vysokému cholesterolu... |
||
Autor(ka) : Kristína Farkašová Dátum a čas : 8.3.2006 00:00 Kategória : Zdravie WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
K moderným trendom vo výžive patria funkčné potraviny, často označované aj ako potraviny budúcnosti. V súčasnosti sú najrýchlejšie sa rozvíjajúcim segmentom na trhu s potravinami s viac ako 30 % nárastom ročnej produkcie. | ||
K moderným trendom vo výžive patria funkčné potraviny, často označované aj ako potraviny budúcnosti. V súčasnosti sú najrýchlejšie sa rozvíjajúcim segmentom na trhu s potravinami s viac ako 30 % nárastom ročnej produkcie. V Európskej únii platí definícia, že "potravinu možno považovať za funkčnú, pokiaľ sa dostatočne preukázalo, že okrem primeraného nutričného účinku priaznivo ovplyvňuje jednu, alebo viac funkcií v organizme, a to zlepšovaním zdravotného stavu a dobrého pocitu, alebo znižovaním rizika vzniku určitého ochorenia." Pri liečbe vysokej hladiny cholesterolu aj pri jej prevencii možno využiť priaznivé účinky viacerých funkčných potravín. Mnohé sú totiž obohatené o zložky, ktoré hladinu cholesterolu znižujú. V regáloch predajní môžeme nájsť rastlinné tuky obohatené o rastlinné steroly, vajcia obohatené omega-3 mastnými kyselinami, či cereálie s výťažkami zo sóje. Aké je špecifikum Flory pro.activ? Živočíšny cholesterol sa za normálnych okolností zo stravy do krvi vstrebáva v tráviacom trakte. Rastlinné steroly tým, že majú podobnú štruktúru ako cholesterol, vytláčajú cholesterol z črevnej bunky a blokujú tak jeho vstrebanie do krvného obehu. Pretože sú rastlinné steroly ťažko stráviteľné spolu s nevstrebaným cholesterolom sa následne z organizmu vylučujú. Aktívne tak znižujú hladinu cholesterolu v krvi a pôsobia preventívne. Pri konzumácii cca 30g Flora pro.activ denne, čo sú cca 3 natreté krajčeky chleba, je možné dosiahnuť zníženie hladiny „zlého“ LDL cholesterolu o 10%.
©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |