Funkčné potraviny aj proti vysokému cholesterolu...
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 8.3.2006 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

K moderným trendom vo výžive patria funkčné potraviny, často označované aj ako potraviny budúcnosti. V súčasnosti sú najrýchlejšie sa rozvíjajúcim segmentom na trhu s potravinami s viac ako 30 % nárastom ročnej produkcie.

K moderným trendom vo výžive patria funkčné potraviny, často označované aj ako potraviny budúcnosti. V súčasnosti sú najrýchlejšie sa rozvíjajúcim segmentom na trhu s potravinami s viac ako 30 % nárastom ročnej produkcie.

Funkčné potraviny sú skutočné potraviny, ktoré sa podobajú bežným konvenčným potravinám a konzumujú sa ako súčasť obvyklej stravy, no zároveň obsahujú zložky, ktoré výrazne pozitívne pôsobia na fungovanie organizmu. Výrazný rozvoj oblasti funkčných potravín dokumentuje značný nárast sortimentu výrobkov, kým v roku 1999 bolo v tejto kategórii registrovaných 159 potravín v roku  2001 ich už bolo 392.
Krajinou vzniku funkčných potravín je Japonsko, ktoré má od roku 1991 schválený systém povoľujúci označovať ich ako FOSHU Food for Specified Health Use,  Potraviny pre špeciálne použitie. Ďalšími krajinami, v ktorých je upravený status funkčných potravín sú Čína, Brazília, USA a Kanada. Európska komisia by problematiku mala legislatívne upraviť v roku 2006.

V Európskej únii platí definícia, že "potravinu možno považovať za funkčnú, pokiaľ sa dostatočne preukázalo, že okrem primeraného nutričného účinku priaznivo ovplyvňuje jednu, alebo viac funkcií v organizme, a to zlepšovaním zdravotného stavu a dobrého pocitu, alebo znižovaním rizika vzniku určitého ochorenia."

Pri liečbe vysokej hladiny cholesterolu aj  pri jej prevencii možno využiť priaznivé účinky viacerých funkčných potravín. Mnohé sú totiž obohatené o zložky, ktoré hladinu cholesterolu znižujú. V regáloch predajní môžeme nájsť rastlinné tuky obohatené o rastlinné steroly, vajcia obohatené omega-3 mastnými kyselinami, či cereálie s výťažkami zo sóje.

Aké je špecifikum Flory pro.activ?
Okrem nízkeho obsahu tuku, je to predovšetkým obohatenie výrobku o rastlinné steroly. Rastlinné steroly sú látky zložením podobné živočíšnemu cholesterolu a v rastlinách majú aj podobné funkcie ako cholesterol u ľudí – zabezpečujú štruktúru a funkčnosť bunkových membrán. 

Živočíšny cholesterol sa za normálnych okolností zo stravy do krvi  vstrebáva v tráviacom trakte. Rastlinné steroly tým, že majú podobnú štruktúru ako cholesterol,  vytláčajú cholesterol  z črevnej bunky a blokujú tak jeho vstrebanie do krvného obehu. Pretože sú rastlinné steroly ťažko stráviteľné spolu s nevstrebaným cholesterolom sa následne z organizmu vylučujú. Aktívne tak znižujú hladinu cholesterolu v krvi a pôsobia preventívne. Pri konzumácii cca 30g Flora pro.activ denne, čo sú cca 3 natreté krajčeky chleba,  je možné dosiahnuť zníženie hladiny „zlého“ LDL cholesterolu o 10%.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.