KUSKUS
Autor(ka) : Miriam Kuhlová
Dátum a čas : 29.3.2006 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Kuskus sa u nás začal objavovať v obchodnej sieti až od 90. rokov 20. storočia. Kuskus je špeciálna krupica vyrobená z tvrdej pšenice – Triticum durum. Patrí k obľúbeným pokrmom predovšetkým v severnej Afrike – teda v Maroku, Tunisku a Alžírsku, odtiaľ sa k nám dostala cez Francúzsko, ale dováža sa k nám i z Talianska, a to v klasickej podobe či ako predvarený sušený polotovar.

Kuskus sa u nás začal objavovať v obchodnej sieti až od 90. rokov 20. storočia. Kuskus je špeciálna krupica vyrobená z tvrdej pšenice – Triticum durum. Patrí k obľúbeným pokrmom predovšetkým v severnej Afrike – teda v Maroku, Tunisku a Alžírsku, odtiaľ sa k nám dostala cez Francúzsko, ale dováža sa k nám i z Talianska, a to v klasickej podobe či ako predvarený sušený polotovar.

Táto obilnina je zo všetkých druhov obilných plodín najvýživnejšia a dá sa ďalej skladovať než iné druhy obilia. Je predovšetkým zdrojom škrobu, bielkovín, tukov a vitamínov, obzvlášť B1 a E. Obsahuje aj lepok (zmes bielkovín obsiahnutá v obilkách), ktorý po nasýtení vodou napučí a viaže múčne zrná.

Najrozšírenejší druh pšenice – Triticum aestivum – teda pšenica obyčajná, sa spracováva predovšetkým mletím obilných zŕn na múku. Pšeničná múka zo šúpaných zŕn je svetlá, mierne žltastej farby a s typickou vôňou a chuťou, z nešúpaných zŕn potom získavame svetlohnedú múku, tzv. celozrnnú. Biologicky hodnotnejšie sú múky celozrnné a múky vyššie mleté, tzv. hrubé.

Základná príprava

Tu sa názory rôznia. Niekde nám radia, aby sme kuskus najprv nasucho opražili a až potom zaliali vriacou vodou. Varili na miernom ohni 10 – 15 minút. Inde sa hovorí, že stačí zaliať túto potravinu studenou vodou, priviesť k varu a krátko povariť. Ďalšie recepty odporúčajú iba zaliatie kuskusu vriacou vodou a potom ponechať pokrm pod pokrievkou 10 – 15 minút, teda dovtedy, kým sa krupicové sýtožlté zrnká nasýtia vodou a vytvoria ľahko stráviteľný pokrm. Ak ste majiteľmi parného hrnca, môžete kuskus variť aj v pare, v takomto prípade na jeho uvarenie potrebujete 10 minút.

Kuskus je veľmi zaujímavým variantom ryže alebo klasických cestovín. Používa sa ako príloha k mäsitým či zeleninovým pokrmom s omáčkami či bez nich. Je vhodný do ovocných i zeleninových šalátov. Dá sa použiť ako múčnik či hlavné jedlo. Dá sa konzumovať teplý i studený. Je ho možné pripraviť na množstvo variantov sladkých i slaných.

Nutričná hodnota kuskus obsiahnutá v jednom hrnčeku (160 g):
Kalórie: 176
Uhľohydráty: 37.0 g
Cholesterol: 0.0 mg
Vláknina: 2.2 g
Tuk: 0.2 g
Draslík: 91.1 mg
Bielkoviny: 5.95 g
Sodík: 7.85 mg
Selén: 43.2 mcg
Zinok: 0.2 mg
Vitamín E: 0.2 mg
Niacín: 1.5 mg
Calcium: 12.6 mg

Typ:

Kuskus Bio

Zrno pšenice zbavené vrchnej vrstvy je ideálnym a rýchlym obilovinovým pokrmom. Stačí zaliať horúcim bujónom alebo vývarom a za pár minút je príloha alebo kaša hotová. Kuskus je dobrý tiež ako závarka, na zahustenie do polievok. Vhodný bezvaječný pokrm, nakoľko pojidlom je škrob v pšeničnom zrne. Táto pšenica bola pestovaná ekologicky.

 

krajina pôvodu Francúzsko

500g - 81,00 Sk

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.