Strážme si zdravie, je len jedno
Autor(ka) : Katarína Mikulcová
Dátum a čas : 22.5.2006 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Hovorí sa: Radšej byť zdravý a chudobný ako chorý a bohatý. Vo svete aj u nás sa čoraz častejšie objavujú správy o chorobách slávnych a bohatých ľudí. Príkladom je napríklad Kylie Minoque, ktorá bojuje so zákernou rakovinou. Zdravie sa kúpiť nedá. Preto by sme sa oňho mali starať a vážiť si ho.

Hovorí sa: Radšej byť zdravý a chudobný ako chorý a bohatý. Vo svete aj u nás sa čoraz častejšie objavujú správy o chorobách slávnych a bohatých ľudí. Príkladom je napríklad Kylie Minoque, ktorá bojuje so zákernou rakovinou. Zdravie sa kúpiť nedá. Preto by sme sa oňho mali starať a vážiť si ho.

Aj vy sa každý deň  trápite s množstvom problémov v práci či v rodine? Cítite sa unavení a vyčerpaní? Cítite, že na vás niečo „lezie“? Je všeobecne známe, že stres je spúšťačom mnohých ochorení. Organizmus sa vplyvom stresu oslabuje a je oveľa viac náchylnejší napríklad na chrípku, nádchu, tráviace problémy či bolesti hlavy. Aby ste sa vyhli chorobám, je potrebné konať preventívne. Okrem dostatočného prísunu ovocia a zeleniny, ktoré telu dodajú potrebné vitamíny a dodržiavania pohybovej aktivity, je vhodné užívať aj prípravky, ktoré pomôžu telu bojovať s únavou a vyčerpaním.

Príroda pozná odpoveď

V prírode sa nachádza množstvo rastlín, ktoré majú liečivé a povzbudzujúce účinky, dodávajú organizmu energiu a chránia ho pred škodlivými vplyvmi. Už staroveké národy poznali ich účinok a využívali ich vo svojej „medicíne“. Asi každý už počul o echinacei, ktorá v súčasnosti prežíva svoj „rozmach“ a čoraz častejšie sa objavuje v rôznych bylinných prípravkoch. Echinacea obsahuje množstvo látok, ktoré majú výrazné liečebné účinky, napríklad kyselina cichorová alebo kaftarová. Prípravky obsahujúce echinaceu sa používajú najmä pri ochoreniach horných dýchacích ciest a pri chrípkach, pretože pomáhajú ničiť baktérie a vírusy v organizme. Zároveň stimulujú bunky imunitného systému. Výborné výsledky sa dosiahli aj v dermatológii pri zle sa hojacich ranách, pri pooperačných jazvách alebo omrzlinách.

Ďalšou známejšou rastlinou je ženšen, ktorý sa zaraďuje medzi najstaršie používané liečivé rastliny. V starovekej čínskej medicíne ho používali už v 1. storočí pred naším letopočtom. Ženšen  pozitívne vplýva na nervové vyčerpanie  a celkovú slabosť organizmu. Používa sa pri rekonvalescencii po chorobách, úrazoch alebo operáciách, stimuluje imunitný systém a funkcie pečene, reguluje hladinu cukru v krvi, odstraňuje únavu, zlepšuje mozgovú činnosť, podporuje pamäť a zlepšuje výkonnosť. Už menej známe sú rastliny s názvom leuzea šuštivá a schizandra čínska. Domovom leuzei šuštivej je východný Kazachstan, Mongolsko a územie ťahajúce sa až k Bajkalu. Dospelá rastlina sa podobá na podliak so svetlo fialovým kvetom. Obsahuje biologicky účinné ekdysteroidy, flavonoidy, škroby, bielkoviny, silice a ďalšie účinné látky. Využíva sa pri vyčerpanosti, znižuje únavu, zvyšuje fyzickú aj duševnú odolnosť, odporúča sa pri rekonvalescencii po operáciách alebo intoxikáciách. Pozitívne vplýva na centrálny nervový systém a zlepšuje schopnosť učiť sa. Schizandra čínska obsahuje široké spektrum organických kyselín, napríklad kyselinu vínnu, jablčnú, citrónovú, jantárovú a pod. Jej zložkou sú aj cukry, vitamín C a flavonoidy. Povzbudzujúce účinky na centrálny nervový systém schizandry čínskej využívali už starí Číňania. Táto rastlina má celý rad pozitívnych účinkov -  stimuluje kardiovaskulárny systém, zvyšuje krvný tlak, zlepšuje ostrosť zraku, posilňuje organizmus po ťažkých operáciách a ochoreniach. Používa sa pri liečbe depresívnych stavov a pri poškodeniach pečene toxickými látkami a vírusmi.

Spomínané rastliny sa stali predmetom výskumu spoločnosti Aromatica, ktorého cieľom bolo nájsť optimálnu kombináciu liečivých rastlín, aby sa dosiahol najvyšší  a najefektívnejší účinok na organizmus. Výsledkom sú unikátne  bylinné kvapky Echinacea aktiv, ktoré sú novinkou na slovenskom trhu. Pri výrobe kvapiek sa využili extrakty z koreňov rastlín echinacei, ženšena a leuzei šuštivej a extrakt z bobúľ schizandry čínskej. Kvapky slúžia na posilnenie imunity a odolnosti organizmu pred infekčnými ochoreniami a zvyšujú jeho výkonnosť. Pomáhajú prekonávať stres, únavu a vyčerpanie. Odporúčajú sa užívať preventívne počas 8 týždňov, po ktorých nasleduje osemdenná prestávka. Po pauze sa kvapky užívajú rovnako ako predtým. Dostanete ich kúpiť v lekárni bez lekárskeho predpisu. Viac info na www.aromatica.sk.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.