Od sexu k láske
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 23.6.2006 00:00
Kategória : Dokonalá
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Sexuálna medicína sa vracia k svojim počiatkom. Na stretnutí s novinármi to dnes povedala popredná slovenská sexuologička Danica Caisová. Ako vysvetlila, popredné svetové inštitúcie zaoberajúce sa výskumom zdravia a správania ľudí prehodnocujú klasické práce Kinseyho, Mastersa a Johnsonovej z polovice minulého storočia.

Čím viacej o sexe teoretizujeme, tým je komplikovanejší

Sexuálna medicína sa vracia k svojim počiatkom. Na stretnutí s novinármi to dnes povedala popredná slovenská sexuologička Danica Caisová. Ako vysvetlila, popredné svetové inštitúcie zaoberajúce sa výskumom zdravia a správania ľudí prehodnocujú klasické práce Kinseyho, Mastersa a Johnsonovej z polovice minulého storočia.

„Masters a Johnsonová viedli ľudí k sexuálnemu súladu, ktorý sa zo vzťahu muža a ženy akoby vytratil,“ zdôraznila Caisová. „Súčasnými liekmi vieme vyriešiť mnohé problémy, ale bolo by chybou kvôli tomu degradovať sexuálny styk len na biologickú potrebu. Ľudia očakávajú dokonalosť a maximálny sexuálny výkon, ktorý však často ide na úkor radosti. Musíme sa znovu naučiť hovoriť o láske a pýtať sa, kam sa vytratila.“

Táto problematika dominovala VIII. kongresu Európskej federácie pre sexuológiu, ktorý sa začiatkom júna konal v Prahe. Podľa Caisovej pokroky v medicíne umožňujú liečiť choroby, ktoré sa v minulosti liečiť nedali, napríklad erektilnú dysfunkciu mužov. To vytvára priestor na budovanie nadstavby v sexuálnych vzťahoch. Ako tvrdí, ľudí treba učiť nielen súložiť, ale aj milovať.

Ženská sexualita
Korene záujmu o sex siahajú do začiatku minulého storočia, keď sa na historickej scéne objavili feministky a začali otvárať tabuizované témy. Vedecký záujem o sexualitu sa však rozvinul hlavne v posledných troch desaťročiach. Kým zo začiatku prevládali témy ako sexuálna deviácia, v súčasnosti sú preferovanými oblasťami najmä sexuálna orientácia a sexuálna identita. „Najviac problémov pritom paradoxne trápi ľudí s normálnou sexualitou,“ konštatuje Caisová. „Oveľa menej ich má deviant, ktorý na uspokojenie potrebuje len objekt svojej úchylky.“ Mnoho problémov už medicína dokáže riešiť, napríklad predčasnú ejakuláciu alebo poruchy erekcie u mužov. Na mnohé problémy reagovať zatiaľ nedokáže, najmä pokiaľ ide o ženskú sexualitu, ktorá je zložitejšia.

Viaceré pracoviská sa pokúšali liečiť poruchu vzrušenia u žien rovnakým liekom ako u mužov – sildenafilom (modrá tabletka). V kombinácii so sexoterapiou by táto liečba mohla priniesť uspokojivé výsledky, myslí si Caisová. Sexoterapia učí ľudí súložiť tak, aby to prinieslo uspokojenie obom partnerom. Mnohé inštitúcie sa tejto otázke venujú veľmi seriózne, napríklad v Kodani pôsobí Európska akadémia orgazmu Pie Struckovej.
Inú metódu liečby predstavila na pražskom sexuologickom kongrese farmaceutická firma,  ktorá vyvinula „voňavé“ náplasti. Tie by mali zvýšiť sexuálny apetít žien. Obsahujú hormón, ktorý je zodpovedný za tvorbu dobrej nálady, dopamín. Ako uviedla spoločnosť, testy potvrdili, že po týždni nosenia výrazne stúpa sexuálna vzrušivosť u žien.

Evolúcia verzus behavioristi
Pri skúmaní ľudskej sexuality v súčasnosti prevládajú dva hlavné smery – evolučný a behavioristický. Evolučná teória stavia na tzv. ľudskej prirodzenosti, čiže na tom, čo má moderný človek spoločné so svojimi predchodcami. Za základ považuje vrodené a zdedené vzorce sexuálneho správania. „Motivačné systémy sú veľmi staré získané spôsoby sexuálneho správania, nadväzujú jeden na druhý a sú často nevedomé,“ vysvetlila doktorandka Fakulty humanitných štúdií Karlovej univerzity v Prahe Barbara Husárová.

Ak jednotlivé motivačné stupne nefungujú, nastáva odchýlka od normy v podobe deviácie. „Napríklad pri znásilnení ide o absenciu fázy dvorenia a flirtovania v motivačnom systéme. Násilník ide hneď na vec,“ dodala Husárová. Bežne sa ľudská sexuálna aktivita nezačína pohlavným stykom. Muž sa najprv dvorí žene a snaží sa s ňou nadviazať kontakt – slovný, dotykový a neskôr sexuálny. Aj medzi zákazníkom a prostitútkou je krátke obdobie proceptivity, čiže zoznámenia sa a prijatia ponuky.
Druhý smer predstavujú behavioristi, ktorí sa prikláňajú k modelu naučeného správania. Vychádzajú z toho, že ak sa človek niečo zlé naučil, napríklad sklony k exhibicionizmu, môže sa to aj odučiť. Na liečbu sexuálnych deviácií sa pozerajú ako na odvykaciu liečbu od alkoholu. Husárová je presvedčená, že psychológovia a sociológovia, ktorí presadzujú tento prístup, podceňujú genetické preferencie každého jednotlivca. „Nemožno odnaučiť od homosexuality, ak má človek také dispozície,“ zdôraznila.

Čuchová komunikácia
Sexuologický výskum zasahuje už aj do oblastí, ktoré sa ešte nedávno brali na ľahkú váhu a považovali sa viac-menej za šarlatánstvo. Napríklad výskumný tím Jana Havlíčka z  Fakulty humanitných štúdií na pražskej univerzite rieši otázky, ako na sexualitu vplývajú pachy tela. Porovnaním potu vzorky mužov zistil, že ženy v období ovulácie najviac priťahujú dominantní a spoločensky dobre postavení jedinci. Táto ich „vlastnosť“ sa odráža v skladbe ich potu. Muži, ktorí konzumujú veľa mäsa, sú pre ženy menej príťažliví, a to opäť iba a na základe pachov v pote.

Tím Davida Schmitta z  Univerzity Bradley v USA riešil úlohu týkajúcu sa nevery. Do výskumu bolo zapojených množstvo ľudí, predstaviteľov 48 národov z celého sveta. Výsledkom je zistenie, že muži sú promiskuitnejší ako ženy. Tento výskum sa okrem iného snažil odpovedať aj na otázku, ako je to možné. Pri uplatnení jednoduchého matematického modelu by mala byť nevera mužov i žien rovnaká. Odpoveďou sú tri teórie, ako vzniká táto disproporcia – muži buď nadhodnocujú svoje sexuálne skúsenosti, alebo sa do výskumu nedostali prostitútky, no môže to byť aj preto, že muži i ženy chápu inak otázku „koľko sexuálnych stykov ste mali?“ – muži považujú aj orálny sex za styk, ženy nie.

Na záver MUDr. Caisová upozornila na vzrastajúcu popularitu anonymnej poradne na web stránke www.potencia.sk, ktorej odborným garantom je Slovenská sexuologická spoločnosť. Ako uviedla, najčastejšie otázky sa týkajú partnerského nesúladu v otázkach kvality intímneho života a frekvencie sexuálnych stykov. Na Modrú linku Slovenskej sexuologickej spoločnosti (0850 111 218) podľa Dr. Caisovej stále volajú prevažne muži, až 80%, pričom približne polovica volajúcich žien hľadá prostredníctvom telefonického poradenstva pomoc pre svojich partnerov.

MUDr. Danica Caisová je členkou výboru Slovenskej sexuologickej spoločnosti a v Košiciach má sexuologickú ambulanciu FAIRA. Slovenská sexuologická spoločnosť organizuje odborné semináre a konferencie, vydáva časopis Sexuológia. K najznámejším konferenciám patria Košické sexuologické dni a Lábadyho sexuologické dni. Predsedkyňou SSS je MUDr. Anežka Imrišková. 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.