Grilovanie sa stále stáva obľúbenejším
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 3.8.2006 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Dnes už grilovanie k letu neodmysliteľne patrí a radi si pochutnávame na mäse aj zelenine z grilu. Na gril môžeme dať výber rôznych dobrôt. Mäso pred grilovaním naložíme do oleja alebo najrôznejších marinád. Väčšie kúsky mäsa potrebujú na marinovanie viac času. Marinády nesolíme, mäso by sa zbytočne vylúhovalo a bolo by suché. Solíme ho až pred dopečením. Menšie kúsky poukladáme bližšie k sálajúcemu teplu, aby sa rýchlejšie prepiekli a zostali krehké a mäkké. Väčšie kusy dávame najprv mimo najväčší oheň, aby sa mäso dôkladne prepieklo a potom ho necháme na väčšom ohni opiecť navrchu.

Dnes už grilovanie k letu neodmysliteľne patrí a radi si pochutnávame na mäse aj zelenine z grilu. Na gril môžeme dať výber rôznych dobrôt. Mäso pred grilovaním naložíme do oleja alebo najrôznejších marinád. Väčšie kúsky mäsa potrebujú na marinovanie viac času. Marinády nesolíme, mäso by sa zbytočne vylúhovalo a bolo by suché. Solíme ho až pred dopečením. Menšie kúsky poukladáme bližšie k sálajúcemu teplu, aby sa rýchlejšie prepiekli a zostali krehké a mäkké. Väčšie kusy dávame najprv mimo najväčší oheň, aby sa mäso dôkladne prepieklo a potom ho necháme na väčšom ohni opiecť navrchu.

Ako na to?
Pri grilovaní môžeme používať najrôznejšie prísady, ako sú oleje, zmesi korenín, pivo, víno, citrónová a limetková šťava či med. Zaujímavým nápadom je umiestnenie čerstvých aj suchých bylín na okraj roštu aby prevoňali okolitý priestor.

Grilovať môžeme nielen mäso. Výborne chutí aj zelenina, zo všetkých menujeme jeden jednoduchý recept. Papriky rozkrojíme tak, aby stopka zostala na oboch častiach a očistíme. Do papriky nadrobíme balkánsky syr a nasypeme štipľavú papriku. Grilujeme do mäkka, až sa syr začne rozpúšťať.

Áno, grilovanie prináša potešenie pre naše maškrtné jazýčky. Menšie potešenie všakmajú z grilovania gazdinky, ktoré potom musia následky grilovania upratať. Ak   sa navyše priženie búrkova a hostina sa presunie do kuchyne, to aby potom od mastnoty čistili celú kuchyňu. Teraz si však nemusia zúfať, máme pre gazdinky pomocníkov, pre ktorých sú podobné „katastrofy“ hračkou. Sú to Cif Power Cream Super Universal, Cif kuchynský odmastňovač v spreji, Cif Power Cream Kuchyňa a Cif na riad.

Možno ste nevedeli:
- Aj keď grilovanie je zrejme rovnako staré ako umenie človeka zapáliť oheň, jeho dnešná podoba sa vyvinula v podstate nedávno. K najväčšiemu rozšíreniu došlo v Spojených štátoch a odtiaľ cez západnú Európu sa dostalo aj k nám. 
- Niektoré pramene uvádzajú, že grilovanie v jeho dnešnej podobe vymysleli Francúzi. Slovo barbecue naozaj znie francúzsky a pochádza vraj z barbe-a-quene, teda pečenie od fúzov po chvost.
- Iné zdroje uvádzajú, že otcami barbecue sú indiáni Aravakovia, ktorí predviedli prvý párty gril španielskym námorníkom. Piekli na rošte zo surového dreva, a strom, ktorý poskytol nehorľavé prúty, nazývali barbacoa.
-  Niektoré vône čistiacich prostriedkov podvedome zvádzajú k tomu, aby človek začal upratovať a dodržiaval poriadok. Medzi ne patrí aj vôňa citróna. Potvrdil to aj výskum, ktorý uskutočnil holandský univerzitný tím pod vedením Roba Hollanda na 128 dobrovoľníkoch. Ak by ste chceli rodinu motivovať k tomu, aby vám pomáhala, majte poruke čistiace prostriedky s citrónovou vôňou.

Pomocníci alebo pohoda aj po grilovaní
Poďme sa na našich pomocníkov pozrieť trochu podrobnejšie.
Cif Power Cream Super Universal
Stane sa neodmysliteľnou súčasťou upratovacieho procesu, hlavne po vydarenej párty, ktorá k správnemu grilovaniu patrí. Bavte sa, ako chcete, nešetrite si silu na upratovanie po oslave, Cif Power Cream Super Universal má sily dosť. Je obľúbený pri odstraňovaní silnej nečistoty, mastnoty a odolných škvŕn. Žiadna oslava pre neho nie je pohromou, práve naopak.  Vďaka praktickému rozprašovaču sa čistiaca sila Cif krému dostane aj na ťažko dostupné miesta.
Cif kuchynský odmastňovač v spreji
Aj keď sa od mäsa pri grilovaní zamastilo veľa vecí, a umývanie grilu vyzerá ako „nočná mora“, Cif odmastňovač sa takejto práce len tak nezľakne. Rýchlo a hravo odstráni z grilu mastnotu a špinu. Stačí praktickým rozprašovačom nastriekať na znečistený povrch a nechať niekoľko minút pôsobiť. Potom ho už len stačí  zotrieť hubkou alebo papierovou utierkou. Cif odmastňovač navyše príjemne vonia po pomarančoch, obsahuje totiž prírodné výťažky z pomarančov.
Cif Power Cream Kuchyňa
Na upratovanie kuchyne, cez ktorú sa Vám prehnalo „množstvo grilovaniachtivých“ nadšencov, si pozvite Cif Power Cream Kuchyňa. Sila čistiaceho krému Cif obohateného o aktívne odmastňovacie  látky  je teraz ukrytá vo fľaši s rozprašovačom. Vďaka tomu je možné krém aplikovať priamo na znečistené miesta. Poradí si aj s odolnou špinou a mastnotou, ako aj s lepkavými usadeninami a pripečenými zvyškami jedla.
Cif na riad
Hromada špinavého riadu sa razom zmení na čisté a na mastnotu zostane len spomienka. Vybrať si môžeme z troch variantov náhradných náplní s príjemnou vôňou citróna, mandarínky alebo aloe vera.

Pri grilovaní ste sa bavili a teraz máte bez námahy, rýchlo a pekne upratané. Na zajtrajšok nezostali žiadne hromady špinavého riadu ani zamastený gril či neuprataná kuchyňa. Už nezostáva nič iné len popriať dobrú a ničím nerušenú letnú noc.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.