Letná kuchyňa: Šaláty |
||
Autor(ka) : Martina Jeníková Dátum a čas : 28.6.2000 03:55 Kategória : Výživa WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Medzi naše najzdravšie zeleniny patrí šalát, ktorého liečivé vlastnosti ospevovali už Rimania. Má utišujúce účinky a pôsobí ako uspávajúci prostriedok. Ak si teda chcete užiť so svojím partnerom, nepodávajte ho na večeru. | ||
Tak ako väčšina listových šalátov je aj hlávkový šalát vzácnym zdrojom kyseliny listovej. Kyselina listová / folacin / patrí do vitamínov skupiny B a spolu s vitamínom B 12 spolupracuje na tvorbe genetických materiálov DNA a RNA. Podporuje štiepenie a využitie bielkovín a zúčastňuje sa na tvorbe červených a bielych krviniek. Najmä tehotné ženy, dojčiace matky a ľudia, ktorí sa radi pozrú poháriku na dno, by mali konzumovať zvýšené množstvo kyseliny listovej. Ľudia náchylní na upchávanie ľadvinových kanálikov a tvorbu ľadvinových kameňov, by mali jej konzumáciu obmedziť. Sýtosfarbené vonkajšie listy šalátu sú aj zdrojom betakaroténu, látky s redukčnými účinkami, ktorá pomáha chrániť pred degeneratívnymi ochoreniami ako sú rakovina a ateroskleróza. Výživná hodnota hlávkového šalátu závisí od ročného obdobia, čerstvosti šalátu a od toho, či jeme vonkajšie alebo vnútorné listy. Tie vnútorné sú síce krehkejšie, ale tie vonkajšie sú zdravšie. Keďže hlávkový šalát obsahuje veľmi málo kalórií je mimoriadne vhodný pri redukčnej diéte. Vtedy sa však nesmie dochucovať výživným majonézovým nálevom. V malom množstve obsahuje šalát aj vitamín C a minerálne látky. Dôležité upozornenie: Aj hlávkový šalát patrí k rastlinám, v ktorých sa zhromažďujú dusičnany. Existujú odôvodnené obavy z vysokého príjmu týchto zlúčenín. V Európskej únii sa preto idú zavádzať nové normy bezpečnostných hladín dusičnanov v potravinách. ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |