Nebojte sa dať si zmrzlinu v zime
Autor(ka) : Simona Párnická
Dátum a čas : 12.12.2006 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Možno si poviete, že v decembri to nie je práve najšťastnejší nápad. Ak teda nechcete dostať riadnu angínu. Aspoň tak sa to traduje v našich zemepisných šírkach. Neraz môžeme počuť, ako mama karhá svoju ratolesť: „Vidíš, hovorila som ti, nejedz ten nanuk. Teraz ťa bolí hrdlo a kašleš.“ Ale je to skutočne tak?

Možno si poviete, že v decembri to nie je práve najšťastnejší nápad. Ak teda nechcete dostať riadnu angínu. Aspoň tak sa to traduje v našich zemepisných šírkach. Neraz môžeme počuť, ako mama karhá svoju ratolesť: „Vidíš, hovorila som ti, nejedz ten nanuk. Teraz ťa bolí hrdlo a kašleš.“ Ale je to skutočne  tak?

Možno vás prekvapí, že najviac zmrzliny v Európe sa skonzumuje v chladnej Škandinávii. Fín zje ročne 13 a Švéd 11 litrov zmrzliny. Oproti tomu Taliani a Španieli len 7 litrov. Priemerná spotreba na Slovensku je ešte nižšia, iba 5 litrov. Pritom sa vôbec nedá povedať, že by Slováci vďaka tomu boli menej často chorí. V tomto svetle tradičná predstava, že zmrzlina patrí len k letu, má poriadne trhliny.

„Často dostávam otázku, či možno dostať angínu po zjedení zmrzliny,“ hovorí MUDr. Ľubica Šuchová. „Možno niekoho sklamem, ale príčinou žiadneho infekčného ochorenia horných dýchacích orgánov, či už je to angína alebo chrípka, nemôže byť konzumácia zmrzliny. Tieto ochorenia vyvoláva infekčný angens, čiže vírusy alebo baktérie, s ktorými organizmus musí prísť do styku, aby ochorel. Ak sa tak nestane, človek môže, obrazne povedané, zjesť aj desať litrov zmrzliny a určite neochorie.“

Zmrzlina sa pre väčšinu z nás spája s letom, slnkom a prázdninami. Jej chuť na jazyku nám dokáže evokovať príjemné zážitky z prázdnin alebo dovolenky podobne ako pozeranie fotiek. Tak prečo si ich nedopriať aj počas sychravých, alebo mrazivých dní? Kúsok leta si môžeme uložiť a kedykoľvek vytiahnuť z mrazničky.

Staré ruské porekadlo hovorí, že zmrzlina sa je v zime a čaj pije v lete. Organizmu oveľa viac škodí prudké striedanie teplôt. „Či už budete jesť mrazené výrobky za horúceho leta alebo v mrazivej zime, dávajte si pozor hlavne na prudké zmeny teplôt. Nekonzumujte zmrzlinu pred alebo po horúcom jedle a vyvarujte sa  prudkých zmien teploty okolitého prostredia,“ radí MUDr. Šuchová. Pokiaľ sa dodržiavajú tieto zásady, zmrzlinu môžete ponechať v jedálničku bez toho, aby ste riskovali, že ochoriete.

Pokiaľ máte náladu pod psa, zlepší vám ju chvíľka pohybu, stretnutie s príjemným človekom alebo niečo dobré pod zub, napríklad zmrzlina Carte d´Or Vlašský orech. Oceníte jej skvelú chuť, ktorú má vďaka výberu tých najlepších ingredencií. Obsahuje karamelizované kúsky vlašských orechov. Ich chuť priam ideálne ladí s vianočnými sviatkami. Skúste na Vianoce po večeri servírovať práve zmrzlinu  Carte d´Or Vlašský orech a všetkých presvedčíte, že aj v zime je zmrzlina to „pravé orechové“.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.