Výrobky z obilnín - chlieb, pečivo... |
||
Autor(ka) : Jana Osuská Dátum a čas : 4.1.2007 00:00 Kategória : Zdravie WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Obilniny a výrobky z nich - chlieb, pečivo, cestoviny, ovsenné vločky, cereálne výrobky sú významným zdrojom energie, mnohých vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Obyvateľstvo Ázie, Afriky či Latinskej Ameriky hradí až 70% svojej energetickej potreby z obilovín, v Európe a Amerike 25-30%, u nás 42%. | ||
Obilniny a výrobky z nich - chlieb, pečivo, cestoviny, ovsenné vločky, cereálne výrobky sú významným zdrojom energie, mnohých vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Obyvateľstvo Ázie, Afriky či Latinskej Ameriky hradí až 70% svojej energetickej potreby z obilovín, v Európe a Amerike 25-30%, u nás 42%. Obilné zrno sa skladá z obalov, endospermy a klíčka. Každá komponenta je charakteristická iným obsahom pre organizmus dôležitých látok. Živiny Obsah tukov v obilninových zrnách je nízky. V klíčkoch sa však nachádzajú esenciálne mastné kyseliny. Ovos napr. obsahuje aj ďalšie lipidové zložky - fosfolipidy a fytosteroly, látky ktoré sa uplatňujú v prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Obsah sacharidov - škrobu je vysoky cca 75%, hlavne v samotnom zrne-endosperme. V obaloch a klíčkoch sa nachádza ďalšia významná zložka - vláknina ktorá sa uplatňuje v prevencii a liečbe onkologických a kardiovaskulárnych ochorení, obezite, chronickej zápche, divertikulóze hrubého čreva. Pre ľudskú výživu sú významné aj ochranné a stavebné látky. Predovšetkým v obaloch a klíčkoch sa nachádzajú vitamíny skupiny B, E, minerálne látky fosfor, draslík, horčík vápnik a železo. Pri mletí obilia na múku sa ochudobňujeme o podstatnú časť výživových komponentov. Závisí od stupňa vymielania múky aké budú straty veľké. Napr. strata vitamínu B1 pri porovnaní celozrnnej a bielej múky je 86%, vitamínu B2 - 69%, B6 - 50%, niacínu - 85% a vitamínu E až 100%. Strata vápniku je 50%, fosforu 38 %, železa 84%, draslíka 75% a horčíka 52%. Biela múka z ktorej sa vyrába väčšina pekárenských výrobkov obsahuje už len sacharidy, hlavne škrob. Ktoré výrobky sú zdravšie Možné riziká Bezplatné informácie o zdravom životnom štýle získate na Floralinke 0800152153 ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |