Nové výskumné centrum v boji proti vekom podmienenej degenerácie makuly.
Autor(ka) : Martina Pastuchová
Dátum a čas : 15.2.2007 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Prvé Európske stredisko pre výskum makulárneho pigmentu (Macular Pigment Research Group – MPRG) v Technologickom ústave v írskom Waterforde skúma vplyv výživy na vekom podmienenú degenerácii makuly – ktorá je na svete jednou z hlavných príčin slepoty.

Prvé Európske stredisko pre výskum makulárneho pigmentu (Macular Pigment Research Group – MPRG) v Technologickom ústave v írskom Waterforde skúma vplyv výživy na vekom podmienenú degenerácii makuly – ktorá je na svete jednou z hlavných príčin slepoty.

Waterfordský Technologický inštitút (WIT) otvoril v týchto dňoch nové Centrum pre výskum makulárneho pigmentu (Macular Pigment Research Group Centre - MPRG). Cieľom vedeckej skupiny zaoberajúcou sa problematikou makulárneho pigmentu je zvýšiť všeobecné povedomie o vekom podmienenej degenerácii makuly (VPDM). Výskum bude zameraný na hlavnú úlohu výživy pri prevencii tejto rozšírenej choroby.

Vekom podmienená degenerácia makuly je jednou z hlavných príčin praktickej straty zraku u ľudí nad 50 rokov. V európskej populácii staršej ako 65 rokov má 50% ľudí určité príznaky poškodenia makuly a 5% má vekom podmienenú degeneráciu makuly v pokročilom štádiu. Na Slovensku trpí príznakmi degenerácie makuly viac než 250 000 pacientov a 30 000 má VPDM v pokročilom štádiu. Je možné očakávať, že rovnako ako v ostatných európskych krajinách počet ľudí s VPDM bude mať stúpajúcu tendenciu. Pri vekom podmienenej degenerácie makuly dochádza k strate centrálneho videnia čo znamená, že pacient postihnutý VPDM nemôže čítať, sledovať televíziu, šoférovať či rozoznávať tváre osôb.

„Vekom podmienenú degeneráciu makuly nie je možné v súčasnosti liečiť, ale vieme akú významnú úlohu má správna životospráva a aký má vplyv pri prevencii vzniku ochorenia. Z tohto dôvodu predstavuje výživa hlavnú tému nášho výskumu,“ uviedol Stephen Beatty očný špecialista, zakladateľ a riaditeľ MPRG.  

Jedným z hlavných projektov centra je unikátna štúdia zameraná na výskum v časovom horizonte 20 rokov. Do tejto dlhodobej štúdie sa zapojí viac ako 1 000 osôb vo veku od 40 do 60 rokov. Na základe zistených informácií sa budú vedci zaoberať témami ako je zdravá a vyvážená strava, ktorá môže znížiť riziko vzniku VPDM.

,,Okrem zmeny stravovacích návykov, ktoré môžu znížiť riziko vzniku VPDM, je možné užívať aj doplnky výživy. Blahodárny vplyv takýchto produktov musí byt klinicky overený. U tabliet Ocuvite sa nedávno preukázalo, že na základe ich užívania sa v oku zvýšila hladina makulárneho pigmentu. Ten chráni žltú škvrnu pred poškodením, ktoré vedie k VPDM,“ povedal Beatty, ktorý je spoluautorom práve publikovanej štúdie* v tomto odbore.

Výskumní pracovníci vo Waterforde, v spolupráci so strediskom v Belfaste, uskutočňujú v súčasnej dobe unikátny experiment s pacientmi trpiacich na makulárnu degeneráciu podmienenú vekom a zisťujú objektívne účinky užívania Ocuvitu.

Stredisko pre výskum makulárneho pigmentu vo Waterforde je jediné svojho druhu v Európe a predstavuje zároveň jedno z vedúcich výskumných pracovísk makulárneho pigmentu na svete. Stephen Beatty a Orla O´Donovan založili výskumnú skupinu pre makulárny pigment v roku 2002. Skupina sa stala medzinárodne uznávanou, bola ocenená mnohými cenami a je známa svojimi publikáciami. Okrem toho sa rozrástla o 13 vedcov, vrátane Beattych a Johna Nolana.

* Trieschmann, M., Beatty, S., Nolan, J.M., Hense, HW., Heimes, B., Austermann, U., Fobker, M., Pauleikhoff, D. Changes in macular pigment optical density and serum concentrations of its constituent carotenoids following supplemental lutein and zeaxanthin: The LUNA Study, Experimental Eye Research (2006), doi: 10.1016/j.exer.2006.12.010

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.