Prirodzené metódy antikoncepcie sú účinné
Autor(ka) : Miriam Kuhlová
Dátum a čas : 23.2.2007 00:00
Kategória : Rodina
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Prirodzené metódy plánovania tehotenstva sú rovnako efektívne ako hormonálna antikoncepcia, tvrdia nemeckí vedci. Symptotermálna metóda /STM/ je založená na rozdielnych ukazovateľoch počas mesačného cyklu ženy, ktorými sú telesná teplota a rozdiely v konzistencii vaginálneho sekrétu.

Prirodzené metódy plánovania tehotenstva sú rovnako efektívne ako hormonálna antikoncepcia, tvrdia nemeckí vedci. Symptotermálna metóda /STM/ je založená na rozdielnych ukazovateľoch počas mesačného cyklu ženy, ktorými sú telesná teplota a rozdiely v konzistencii vaginálneho sekrétu.

 

Tím z Univerzity v Heidelbergu sa zameral na STM metódu na počte 900 žien. Výsledkom štúdie bola miera otehotnenia 0,4 na 100 žien za rok. Na to, aby sa antikoncepčná metóda považovala za vysoko spoľahlivú, nemôže miera otehotnenia prekročiť číslo 1 na 100 žien za jeden rok. Prirodzené metódy ochrany pred otehotnením možno teda rátať medzi vysoko spoľahlivé, za predpokladu, že sa správne používajú.  

 

Bazálna telesná teplota /BTT/ je teplota meraná v pokoji, najlepšie ráno po spánku v telesných dutinách. V súvislosti so stúpajúcou hladinou progesterónu v poovulačnej fáze, dochádza k zvýšovaniu teploty.

Hlien krčka maternice sa tvorí vplyvom hormónov estrogénov. Hlien krčka maternice je veľmi pozitívnym znakom plodnosti, nakoľko poskytuje spermiám výživu a vhodné prostredie na pohyb. Prostredie pošvy je kyslé a ak nie je prítomný hlien, spermie v priebehu 4-8 hodín odumierajú. Po dňoch menštruácie je hlien hustý, postupne sa však mení na priesvitný a riedky. Obdobie, počas ktorého sa vyskytuje, je obdobie s najvyššou plodnosťou. V období okolo ovulácie hlien začína opäť hustnúť.

Kombinácia týchto pozorovaní vlastného tela zaručuje podľa výskumov vysoko spoľahlivé výsledky. Základom je však presné dodržiavanie pravidiel tejto metódy.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.