Organické potraviny |
||
Autor(ka) : Iveta Haulíková Dátum a čas : 23.5.2007 00:00 Kategória : Zdravie WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Stravou podmienené choroby existovali pravdepodobne od nepamäti. Bohužiaľ, aj napriek súčasnému stavu poznania je ich výskyt v dnešnej dobe čoraz častejší. Množstvo detí a mládeže, ktoré vzhľadom na nedostatok pohybu a nesprávnu výživu trpí nadváhou, alarmujúco stúpa. Rovnako pribúdajú aj ľudia, ktorí trpia cukrovkou, rôznymi alergiami a neznášanlivosťou, ako napríklad intoleranciou laktózy alebo gluténu. | ||
Zdravie a stravovanie sú spojené nádoby Plnohodnotná a vyvážená výživa by mala byť pravidelná a pestrá, s výrazným zastúpením celozrnných obilninových produktov, zeleniny a ovocia. Jedlá by mali byť pripravené šetrne a chutne, samozrejmosťou je dostatočný prísun tekutín. Pri výbere potravín sa odporúča orientovať sa na organicky pestované potraviny ako produkty ekologického poľnohospodárstva, pretože majú v porovnaní s bežnými potravinami výrazne nižšiu koncentráciu toxických látok, ako aj väčší obsah vitamínov, minerálov a fytochemikálií, čo nepochybne prospieva zdravotnému stavu človeka. V potravinách pestovaných a vyrábaných klasickou formou veľkovýroby sa totiž požíva čoraz viac chemikálií, ktoré negatívne ovplyvňujú nielen životné prostredie, ale predovšetkým ľudské zdravie. Návrat k prirodzeným podmienkam Ekologicky hospodáriaci poľnohospodári hnoja pôdu kompostom, maštaľným hnojom a zeleným hnojením. Výživu pôdy zabezpečujú aj správnym striedaním plodín v osevnom postupe, vďaka ktorému sú starostlivo vyberané rastliny silné a odolnejšie proti chorobám a škodcom. Bioprodukty a biopotraviny Biopotraviny sú potraviny, ktoré sú vyrobené len z bioproduktov pri použití povolených prídavných látok a iných zložiek. Sú to kvalitné a zdravé potraviny, ktoré sú pripravované čo najšetrnejším spôsobom, čiže bez použitia syntetických konzervačných látok, farbív, dochucovadiel a zdraviu škodlivých postupov, ako je napr. bielenie, ožarovanie, mikrovlnný ohrev, plynovanie, sterilizovanie formaldehydom či ošetrovanie organofosfátmi. Pri výrobnom postupe sa kladie dôraz najmä na to, aby sa v biopotravinách zachovalo čo najviac výživných a životodarných látok, ktoré sú pre ľudský organizmus mimoriadne dôležité a zároveň vytvárajú výbornú chuť, pretože obsahujú menej vody a viac aromatických látok. Výhody biopotravín Spoločnosť AlnaturA so sídlom v nemeckom Bickenbachu vznikla v roku 1984. Filozofiu spoločnosti definoval už jej zakladateľ Dr. Götz E. Rehn, ktorý za hlavný cieľ považoval ponúkať zákazníkom plnohodnotné výrobky z ekologického poľnohospodárstva, ktoré sú šetrne spracované, výborne chutia a sú zároveň zdravé. V súčasnosti sa okrem základnej orientácie na biopotraviny podieľa aj na výrobe špeciálnych produktov pre celiatikov, prírodnej kozmetiky alebo biotextílií. Pri biopotravinách kladie AlnaturA mimoriadny dôraz na kvalitu. Jej výrobky sú neustále sledované nezávislými skúšobňami a laboratóriami, pravidelne sa v nich skúma vitalita a priebežne sú testované aj renomovanými nezávislými časopismi zameranými na ochranu spotrebiteľov. Vo svojej domovskej krajine je AlnaturA členom troch najvýznamnejších združení výrobcov a predajcov bioproduktov, ktorých interné pravidlá a požiadavky na biopotraviny sú prísnejšie ako zákon. AlnaturA zároveň významne podporuje vzdelávanie a výskum v biooblasti, pričom spolupracuje okrem iných s univerzitou Kassel – Witzenhausen, kde bola spoluzakladateľom katedry pre biologicko-dynamické poľnohospodárstvo, či s medzinárodnou asociáciou FQH, ktorá združuje inštitúcie zaoberajúce sa kvalitou biopotravín a ich vplyvom na ľudské zdravie. Pod značkou AlnaturA sa momentálne vyrába asi 700 druhov bioproduktov, ktorých sortiment sa neustále rozširuje. Pri vývoji nových výrobkov je na začiatku, pochopiteľne, určitý nápad, ktorý následne posúdi tím nezávislých poradcov, ktorí sú renomovanými odborníkmi v oblasti ekologického poľnohospodárstva, biológie a výživy. Ak myšlienku nového výrobku odobria, začne sa s vývojom receptúry, pri ktorej sa vychádza výlučne z prírodných produktov, dopestovaných bez použitia chemických alebo syntetických hnojív, pesticídov či geneticky pozmenených organizmov. Vo výrobných postupoch je neprípustné sírenie, ožarovanie alebo používanie mikrovĺn, v receptúrach sa vynechávajú rôzne umelé farbiace, aromatizačné, dochucovacie alebo konzervačné látky, pri sladidlách sa AlnaturA orientuje na med a prírodný cukor. Spracovanie má minimalistický charakter, pretože sa kladie dôraz na maximálne zachovanie výživných látok a vitality surovín.
©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |