Organické potraviny
Autor(ka) : Iveta Haulíková
Dátum a čas : 23.5.2007 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Stravou podmienené choroby existovali pravdepodobne od nepamäti. Bohužiaľ, aj napriek súčasnému stavu poznania je ich výskyt v dnešnej dobe čoraz častejší. Množstvo detí a mládeže, ktoré vzhľadom na nedostatok pohybu a nesprávnu výživu trpí nadváhou, alarmujúco stúpa. Rovnako pribúdajú aj ľudia, ktorí trpia cukrovkou, rôznymi alergiami a neznášanlivosťou, ako napríklad intoleranciou laktózy alebo gluténu.

Zdravie a stravovanie sú spojené nádoby
Stravou podmienené choroby existovali pravdepodobne od nepamäti. Bohužiaľ, aj napriek súčasnému stavu poznania je ich výskyt v dnešnej dobe čoraz častejší. Množstvo detí a mládeže, ktoré vzhľadom na nedostatok pohybu a nesprávnu výživu trpí nadváhou, alarmujúco stúpa. Rovnako pribúdajú aj ľudia, ktorí trpia cukrovkou, rôznymi alergiami a neznášanlivosťou, ako napríklad intoleranciou laktózy alebo gluténu.

Dôležitým základom pre fyzické a duševné zdravie je určite kvalitná výživa. Výberom správnej stravy možno výrazne ovplyvniť zdravotný stav a celkovú kondíciu človeka. Medzi vhodné zložky jedálneho lístka nepochybne patria organicky pestované potraviny. Ich produkcia v rozvinutých krajinách v posledných rokoch výrazne stúpa, a to nielen vďaka lepšej chuti, ale najmä zo zdravotného hľadiska. Ľudia si, našťastie, dokážu uvedomiť, že zdravie majú len jedno a jeho hodnota je nevyčísliteľná.

Plnohodnotná a vyvážená výživa by mala byť pravidelná a pestrá, s výrazným zastúpením celozrnných obilninových produktov, zeleniny a ovocia. Jedlá by mali byť pripravené šetrne a chutne, samozrejmosťou je dostatočný prísun tekutín.

Pri výbere potravín sa odporúča orientovať sa na organicky pestované potraviny ako produkty ekologického poľnohospodárstva, pretože majú v porovnaní s bežnými potravinami výrazne nižšiu koncentráciu toxických látok, ako aj väčší obsah vitamínov, minerálov a fytochemikálií, čo nepochybne prospieva zdravotnému stavu človeka. V potravinách pestovaných a vyrábaných klasickou formou veľkovýroby sa totiž požíva čoraz viac chemikálií, ktoré negatívne ovplyvňujú nielen životné prostredie, ale predovšetkým ľudské zdravie.

Návrat k prirodzeným podmienkam
Hlavným charakteristickým znakom ekologického poľnohospodárstva je rešpekt k človeku a k prírode. Ekofarmári pri svojej činnosti nepoužívajú priemyselné hnojivá, ochranné chemické prostriedky a ani geneticky modifikované organizmy a hormóny. Zároveň sa v maximálnej miere vyhýbajú týraniu zvierat, pretože ich chovajú v prirodzených podmienkach bez uzavretia v malých priestoroch, venujú im osobitnú veterinárnu starostlivosť a vyživujú ich výlučne krmivami pochádzajúcimi z ekologickej rastlinnej výroby.

Ekologicky hospodáriaci poľnohospodári hnoja pôdu kompostom, maštaľným hnojom a zeleným hnojením. Výživu pôdy zabezpečujú aj správnym striedaním plodín v osevnom postupe, vďaka ktorému sú starostlivo vyberané rastliny silné a odolnejšie proti chorobám a škodcom.

Bioprodukty a biopotraviny
Bioprodukty sú produkty rastlinného alebo živočíšneho pôvodu, ktoré pochádzajú zo systému ekologickej poľnohospodárskej výroby. Zaraďujeme sem obilniny (pšenica, raž), strukoviny, zeleninu, ovocie, mlieko, mäso. Odborné výskumy preukazujú, že v bioproduktoch (najmä v zelenine) je v porovnaní s konvenčnými poľnohospodárskymi produktmi nižší obsah dusičnanov, pričom obsahujú viac dôležitých zložiek pre prevenciu vzniku rôznych chorôb ako horčík, železo alebo vitamín C.

Biopotraviny sú potraviny, ktoré sú vyrobené len z bioproduktov pri použití povolených prídavných látok a iných zložiek. Sú to kvalitné a zdravé potraviny, ktoré sú  pripravované čo najšetrnejším spôsobom, čiže bez použitia syntetických konzervačných látok, farbív, dochucovadiel a zdraviu škodlivých postupov, ako je napr. bielenie, ožarovanie, mikrovlnný ohrev, plynovanie, sterilizovanie formaldehydom či ošetrovanie organofosfátmi. Pri výrobnom postupe sa kladie dôraz najmä na to, aby sa v biopotravinách zachovalo čo najviac výživných a životodarných látok, ktoré sú pre ľudský organizmus mimoriadne dôležité a zároveň vytvárajú výbornú chuť, pretože obsahujú menej vody a viac aromatických látok.

Výhody biopotravín
- menej toxických a rakovinotvorných chemikálií 
- menej rakovinotvorných nitrózoamínov 
- kvalitnejšie bielkoviny 
- kvalitnejšie tuky 
- viac vitamínu C 
- viac selénu a zinku 
- viac vápnika 
- viac dôležitých fytochemikálií s ochranným účinkom na naše zdravie 
- spĺňajú všetky hygienické a potravinové normy a navyše špeciálne pravidlá výroby a spracovania bioproduktov a biopotravín 
- sú podstatne chutnejšie a vitálnejšie, pretože obsahujú viac aromatických látok a stopových prvkov 
- majú dlhšiu skladovateľnosť, pretože obsahujú menej vody a dusičnanov (zelenina, ovocie, zemiaky) 
- sú kontrolované na všetkých stupňoch ich výroby, spracovania a distribúcie

Biopotraviny AlnaturA prinášajú kvalitu a zdravie do života už aj na Slovensku
V poslednom čase aj na Slovensku zaznamenávame vzrastajúci záujem o biopotraviny, ktoré majú svoj pôvod v ekologickom poľnohospodárstve. Napriek tomu, že sú zdravšie ako bežné potraviny, ich dostupnosť na domácom trhu určite nie je ideálna. Bioobchodov je málo a ceny produktov sú pomerne vysoké. Aj u nás však už biopotravinám svitá na lepšie časy, a to najmä vďaka spoločnosti dm drogerie markt, ktorá v širokej sieti svojich predajní celoročne ponúka za priaznivé ceny veľký sortiment bioproduktov AlnaturA. V dm drogerie markt si tak môžete zakúpiť niektorý z viac ako stovky výrobkov pod značkou AlnaturA, ktorých rozsah bude ešte v priebehu tohto roka zdvojnásobený.
 
AlnaturA je nemecká spoločnosť, ktorá vyvíja, vyrába a predáva biovýrobky, pričom spolupracuje s mnohými renomovanými výrobcami biopotravín. Pod vlastnou značkou AlnaturA ponúka svoje produkty v špecializovaných biosupermarketoch (AlnaturA Super Natur Markt) a distribuuje ich aj do rôznych maloobchodných sietí vo viacerých európskych krajinách. Vďaka spolupráci so spoločnosťou dm drogerie markt sú výrobky AlnaturA od augusta minulého roka dostupné aj na Slovensku. Sortiment AlnaturA bol zostavený tak, aby celoročne poskytoval širokú paletu vysokokvalitných výrobkov pre každodennú potrebu.

Spoločnosť AlnaturA so sídlom v nemeckom Bickenbachu vznikla v roku 1984. Filozofiu spoločnosti definoval už jej zakladateľ Dr. Götz E. Rehn, ktorý za hlavný cieľ považoval ponúkať zákazníkom plnohodnotné výrobky z ekologického poľnohospodárstva, ktoré sú šetrne spracované, výborne chutia a sú zároveň zdravé. V súčasnosti sa okrem základnej orientácie na biopotraviny podieľa aj na výrobe špeciálnych produktov pre celiatikov, prírodnej kozmetiky alebo biotextílií.

Pri biopotravinách kladie AlnaturA mimoriadny dôraz na kvalitu. Jej výrobky sú neustále sledované nezávislými skúšobňami a laboratóriami, pravidelne sa v nich skúma vitalita a priebežne sú testované aj renomovanými nezávislými časopismi zameranými na ochranu spotrebiteľov. Vo svojej domovskej krajine je AlnaturA členom troch najvýznamnejších združení výrobcov a predajcov bioproduktov, ktorých interné pravidlá a požiadavky na biopotraviny sú prísnejšie ako zákon. AlnaturA zároveň významne podporuje vzdelávanie a výskum v biooblasti, pričom spolupracuje okrem iných s univerzitou Kassel – Witzenhausen, kde bola spoluzakladateľom katedry pre biologicko-dynamické poľnohospodárstvo, či s medzinárodnou asociáciou FQH, ktorá združuje inštitúcie zaoberajúce sa kvalitou biopotravín a ich vplyvom na ľudské zdravie.

Pod značkou AlnaturA sa momentálne vyrába asi 700 druhov bioproduktov, ktorých sortiment sa neustále rozširuje. Pri vývoji nových výrobkov je na začiatku, pochopiteľne, určitý nápad, ktorý následne posúdi tím nezávislých poradcov, ktorí sú renomovanými odborníkmi v oblasti ekologického poľnohospodárstva, biológie a výživy. Ak myšlienku nového výrobku odobria, začne sa s vývojom receptúry, pri ktorej sa vychádza výlučne z prírodných produktov, dopestovaných bez použitia chemických alebo syntetických hnojív, pesticídov či geneticky pozmenených organizmov. Vo výrobných postupoch je neprípustné sírenie, ožarovanie alebo používanie mikrovĺn, v receptúrach sa vynechávajú rôzne umelé farbiace, aromatizačné, dochucovacie alebo konzervačné látky, pri sladidlách sa AlnaturA orientuje na med a prírodný cukor. Spracovanie má minimalistický charakter, pretože sa kladie dôraz na maximálne zachovanie výživných látok a vitality surovín.

Bioprodukty AlnaturA sú plnohodnotné potraviny zo surovín z ekologického poľnohospodárstva s vysokým obsahom mnohých zdraviu prospešných látok, ktoré konvenčným potravinám chýbajú, pričom sú len minimálne priemyselne upravované. Podporujú zachovanie prirodzeného biologického kolobehu a ich používaním sa okrem iného prejavuje aj zodpovednosť k prírode, zdraviu a existujúcemu ekosystému.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.