Dojčenie, pediater a vzťahy v rodine
Autor(ka) : Monika Veselská
Dátum a čas : 1.8.2007 00:00
Kategória : Rodina
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Konferencia, ktorá sa koná pri príležitosti Európskeho týždňa dojčenia, je určená všetkým, ktorí sa zaujímajú o dojčenie v širších súvislostiach celkového zdravia a prospievania dieťaťa a budovania trvalých vzťahov v rodine založených na vzájomnom poznaní a dôvere. Uvítame všetkých, ktorí chcú v budúcnosti pomáhať a podporovať rodiny v dojčení a láskyplnom prístupe k deťom (poradkyne pri dojčení, pediatri a zdravotnícka obec, duly, tehotné a dojčiace matky, rodičia a starí rodičia).

Občianske združenie MAMILA v spolupráci so Slovenským výborom pre UNICEF Vás srdečne pozýva na Komferenciu:
Dojčenie, pediater a vzťahy v rodine
Prednáša svetový expert v oblasti dojčenia a vzťahovej väzby
Robert Sears, M. D.,
americký pediater

Konferencia, ktorá sa koná pri príležitosti Európskeho týždňa dojčenia, je určená všetkým, ktorí sa zaujímajú o dojčenie v širších súvislostiach celkového zdravia a prospievania dieťaťa a budovania trvalých vzťahov v rodine založených na vzájomnom poznaní a dôvere. Uvítame všetkých, ktorí chcú v budúcnosti pomáhať a podporovať rodiny v dojčení a láskyplnom prístupe k deťom (poradkyne pri dojčení, pediatri a zdravotnícka obec, duly, tehotné a dojčiace matky, rodičia a starí rodičia).

Termín konania: 29. – 30. septembra 2007
Miesto konania:  Detská fakultná nemocnica – veľká poslucháreň, Limbová 1, Bratislava

Prednášajúci: Robert Sears, M.D., americký pediater 

Americký pediater spolu so svojím otcom Williamom Searsom stavia dojčenie do kontextu celkového života rodiny a zdravia dieťaťa: zaoberá sa vzťahom dojčenia a pôrodu, dojčenia a spánku, dojčenia a rozmaznávania detí, dojčenia a miesta otca v období dojčenia, dojčenia a udržania rovnováhy v manželstve, dojčenia a vzťahu detí a rodičov v neskoršom veku, dojčenia a rozličných iných potrieb detí - ako napríklad: nosenie či reagovanie na plač detí, problémy so správaním detí, deti náročné na starostlivosť. Všetky tieto otázky rieši z hľadiska najnovších poznatkov medicíny a v rámci teórie o dôležitosti vzťahovej väzby medzi rodičmi a deťmi nazývanej Attachment Parenting. V súvislosti s týmito témami je mimoriadne vyhľadávaným hosťom rozličných televíznych programov ako aj odborných konferencií. Tiež je uznávaným odborníkom v rámci medzinárodnej organizácie laktačných poradcov La Leche League.
Dr. Robert Sears je spoluautorom kníh o rodičovstve, ako napríklad slávnej The Updated Baby Book (Kniha o starostlivosti o bábätká), The Premature Baby Book (Kniha o starostlivosti o predčasne narodené deti), The Baby Sleep Book 2005 (Kniha o spánku detí) a autorom knihy Father´s First Steps: 25 Things Every New Dad Should Know (Prvé kroky pre otca: 25 bodov, ktoré by mal poznať každý otec). Pravidelne prispieva do odborných časopisov Contemporary Pediatrics a Newsweek Japan. Pochádza z 8 detí, z rodiny, v ktorej bol uplatňovaný prístup attachmentu. On sám má tri deti vo veku od 4 do 13 rokov a jeho manželka Cheryl je laktačnou poradkyňou. Viac informácií nájdete na webovej stránke www.askdrsears.com.
Na konferencii taktiež vystúpia pozvaní zástupcovia občianskych združení a lekári, ktorí sa zaoberajú otázkou vzťahovej väzby na Slovensku.

Táto konferencia sa uskutočňuje vďaka štedrej podpore a ochote SV pre UNICEF ako aj ďalších sponzorov:
Alfamedica, s.r.o. (prírodné produkty), AUDY, s.r.o., Ceptra, s.r.o. a Eurocord, OZ (pupočníkové transplantáty),  Emama (materské oblečenie vhodné počas tehotenstva a dojčenia), firma Le-Le (tričká na dojčenie), firma Pampers, www.nosenie.sk (šatkovaky a pomôcky na nosenie a dojčenie), Weleda, s.r.o. (prírodné kozmetické prípravky) a  nový prebaľovací systém, ktorý spája výhody tradičných bavlnených plienok s výhodami jednorazových (www.prebalovanie.sk).
Mediálnym partnerom konferencie je  časopis Dieťa nielen pre rodičov.
 
Program konferencie:
SOBOTA - 29. 9. 2007
9:00 - 9:30  Registrácia
9:30 - 9:45  Otvorenie konferencie
9:45 – 10:00 Podpora dojčenia na Slovensku. Ako ďalej? (MUDr. Viera Haľamová, SV pre UNICEF)
10:00 – 12:00  ČASTÉ OTÁZKY V AMBULANCII DETSKÉHO LEKÁRA (Dr. Robert Sears)
Ako si rodičia a deti budujú vzťah: Attachment Parenting – vedecký prístup · Pôrod a prvé momenty po ňom · Ako rodičia ovplyvňujú zdravie, motoriku a inteligenciu dieťaťa · Dojčenie a budovanie vzťahu v rodine · Dojčenie, alebo kedy sa už konečne vyspím? ·Je nočné budenie medicínsky problém? · Stále plače. Je choré? ·
12:00 – 13:30  Obed (zabezpečí si každý samostatne)
13:30 – 13:45 Prezentácia sponzora (Alfamedica)
13:45 – 14:00 Úloha otca pri dojčení (Simona a Jozef Predáčovci, Liga pár páru na Slovensku)
14:00 – 14:15 Ako napĺňať potreby detí pri narušenej vzťahovej väzbe? (Mgr. Zuzana Petríková, o. z. Návrat)
14:15 – 14:45 Humanizačné trendy v starostlivosti o rizikového novorodenca (MUDr. Marcel Litavec, vedúci lekár Novoroden. odd. NsP sv. Jakuba, n. o.,  v Bardejove)
14:45 – 15:00 Dojčenie a vzťahová väzba pri dvojčatách a pri náročných deťoch (Mgr. Monika Veselská, psychologička)
15:00 - 15:30 PRESTÁVKA
15:30 - 17:30 ČO ROBIŤ, ABY DIEŤA BOLO NEZÁVISLÉ? (Dr. Robert Sears) – 1. časť
Nosím ho na rukách, bude rozmaznané? · Ničí nosenie dieťaťa v nosičoch chrbticu? · Môže dieťa spať spolu s rodičmi? · Je spanie v rodičovskej posteli rizikom pre SIDS? · Dojčenie a vzťah medzi manželmi · Trvalý láskyplný vzťah medzi deťmi a rodičmi ·
17:30-  Priestor na neformálnu diskusiu medzi účastníkmi konferencie
NEDEĽA – 30. 9. 2007
9:00 – 9:45 Vzťahová väzba a formatívny vplyv vzťahových interakcií v detstve (MUDr. Jozef Hašto, PhD., primár Psychiatrickej kliniky FN v Trenčíne, autor knihy Vzťahová väzba. Ku koreňom lásky a úzkosti)
9:45 - 10:10 Skúsenosti s nosením detí  (MUDr. Jela Maliariková, psychiatrička)
10:10 – 10:40 Prezentácia sponzora (Eurocord, o.z.)
10:40 - 11:00 PRESTÁVKA
11:00 – 12:15 PANELOVÁ DISKUSIA A OTÁZKY O PRAKTICKOM UPLATŇOVANÍ PRÍSTUPU DR. SEARSA PRI VÝCHOVE DETÍ A V LEKÁRSKEJ PRAXI (Dr. Robert Sears, MUDr. Hašto, MUDr. Haľamová, MUDr. Maliariková)
12:15 - 12:30 Prezentácia sponzora (Weleda)
12:30 - UKONČENIE KONFERENCIE

Registrácia:
Vzhľadom na mimoriadny ohlas na minuloročnú konferenciu Aby dojčenie bolo úspešné s kanadským pediatrom Dr. Jackom Newmanom a vzhľadom na obmedzený počet miest, zašlite prihlášku na konferenciu čo najskôr (najneskôr však do 10. septembra 2007) na mailovú adresu: monika.veselska@gmail.com alebo formou SMS na mobil. číslo: 0910-147 223. Prosíme, aby ste pri prihlasovaní uviedli meno, priezvisko, titul, telefonický kontakt, e-mail, či sa zúčastníte konferencie obidva dni alebo len v sobotu/v nedeľu, či prídete s bábätkom alebo bez neho. (Forma SMS: Jan, Novak, 0903 555 111, email, so, ne (len so/len ne), s dieťaťom/bez). Obratom Vám potvrdíme Vašu prihlášku a zašleme podrobnejšie informácie ohľadom programu, možností ubytovania, stravy a navigácie na miesto konania. Tých, ktorí sa prihlásia a zaplatia poplatok do 1. augusta 2007, zaradíme do zlosovania o zaujímavé ceny.
Aby prihláška bola záväzná, zašlite spolu s ňou na účet OZ MAMILA:  5999925/5200 (OTP banka) 500,- Sk ako konferenčný poplatok, ktorý bude použitý výlučne na náklady spojené s organizáciou konferencie (náklady na tlmočenie, náklady spojené s pobytom prednášajúceho a pod.). Cena pre manželský pár je 700,-Sk (v prípade, že sa na programe zúčastnia obaja manželia). Ako variabilný symbol uvádzajte svoj telefonický kontakt. Do správy pre prijímateľa treba uviesť „konferenčný poplatok za... (meno účastníka, prípadne počet osôb)“.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.