Pre Tvoje srdce i srdce tých druhých
Autor(ka) : Katarína Pavlovičová
Dátum a čas : 6.9.2007 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Vyše 40 dní mohli obyvatelia na Slovensku prispievať na prevenciu srdcovocievnych ochorení tým, že si kúpili rastlinný tuk Flora. 50 halierov z každej škatuľky odviedol jeho výrobca na kúpu Holterovho EKG monitora. Podarilo sa tak vyzbierať 374 864 korún.

Vyše 40 dní mohli obyvatelia na Slovensku prispievať na prevenciu srdcovocievnych ochorení tým, že si kúpili rastlinný tuk Flora. 50 halierov z každej škatuľky odviedol jeho výrobca na kúpu Holterovho EKG monitora. Podarilo sa tak vyzbierať 374 864 korún.

Kampaň pod názvom Pre Tvoje srdce i srdce tých druhých realizovala na Slovensku spoločnosť Unilever. Zaradila sa tak k firmám, ktoré na Slovensku uplatňujú princípy spoločenskej zodpovednosti v každodennom podnikaní. Odovzdanie prístroja sa uskutočnilo vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Bratislava, Ružinov.

„Sú chvíle, kedy o živote rozhodujú sekundy a presné informácie o činnosti srdca. Holterov monitorovací systém je jedným z najlepších spôsobov, ako tieto informácie získať,“ hovorí  doc. MUDr. Gabriel Kamenský správca Slovenskej nadácie srdca, ktorá dostala prostriedky na toľko potrebný  prístroj. Kardiovaskulárne ochorenia môžeme bezpochýb zaradiť medzi najzávažnejšie. Dôkazom je fakt, že na ne na Slovensku umiera 30 000 ľudí ročne, čo predstavuje 54,5 percenta všetkých úmrtí. „Ako popredný výrobca potravín vo svete si uvedomujeme svoju úlohu v komunikácii a šírení povedomia o zdraví. Teší nás úspech kampane“, uviedla Jana Gašparová, prokuristka Unilever Slovensko.

Holterov EKG  monitor je malý prenosný prístroj, ktorým sa  sleduje aktivita srdca zvyčajne 1 deň, v závažnejších prípadoch 7 dní. Vyšetrovanie pomocou Holterovho prístroja patrí medzi základné vyšetrovacie postupy pri tzv. neinvazívnej  diagnostike srdcových ochorení. Dajú sa ním zistiť poruchy, ktoré sa neprejavujú pravidelne, ale len za určitých okolností a ktoré sú štandardnými vyšetrovacími praktikami nezistiteľné. Pacient vybavený „Holterom“ môže pokračovať v každodenných činnostiach, zatiaľ čo činnosť jeho srdca je zaznamenávaná do digitálnej pamäte. Pacienti si vedú záznamy o činnostiach, ktoré vykonávali, takže denník môže významne pomôcť pri hodnotení výsledkov monitora a určiť, za akých okolností a pri akých aktivitách dochádza k poruchám srdcového rytmu.

Srdce je symbolom lásky a života a pritom sa paradoxne stalo v súčasnosti našim najviac ohrozeným orgánom. Útočia naň stres, nadváha, fajčenie a ďalšie faktory súčasného životného štýlu. Jednou z najdôležitejších súčastí prevencie je však správna výživa. „Každý deň môžeme urobiť niečo pre svoje zdravie – zjesť kúsok ovocia alebo zeleniny“ dodáva doc. Kamenský. Dôležitú úlohu hrajú aj omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú hlavne v rybách, vlašských orechoch, mandliach, ale aj  v niektorých rastlinných tukoch.

Slovenská nadácia srdca bola založená v roku 2006. Na jej čele stoja prof. MUDr. Ján Murín, CSc., primár I. internej kliniky FNsP Bratislava, Staré Mesto a doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc., primár Oddelenia neinvazívnej kardiovaskulárnej diagnostiky FNsP Bratislava, Ružinov. Cieľom Slovenskej nadácie srdca je praktická realizácia primárnej a sekundárnej prevencie kardiovaskulárnych ochorení, edukácia širokej verejnosti a tvorba celoslovenskej siete kardiológov a internistov participujúcich na projektoch.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.