Vedci sa mýlili.
Autor(ka) : Silvia Petrasova
Dátum a čas : 30.1.2001 02:01
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Vedci objavili najstarší materiál na svete. Ide o maličký kryštál zirkónu, ktorý vznikol asi pred 4,4 miliardami rokov a bol uzatvorený v bloku mladšej horniny.

Tento veľmi odolný kryštál sa vytvoril asi 150 miliónov rokov po vzniku Zeme. Týmto nálezom sa vedci posunuli zasa o krok dopredu, lebo pôvod prvých pevných kryštálov na našej planéte doteraz datovali o viac ako 100 miliónov rokov neskôr. Chemická analýza ukázala, že zirkón sa spevňoval v blízkosti zdroja vody. "Prítomnosť vody je veľmi prekvapujúca a spochybňuje naše doterajšie predstavy o rannom období existencie Zeme," povedal o náleze Simon A. Wilde austrálsky geológ z Curtinovej univerzity v Perthe, kde tento zirkón skúmali.

Vek kryštálu vypočítali geológovia z pomeru uránu a olova a zo zloženia rôznych izotopov kyslíka. Stopy po vode by mohli spochybniť rozšírenú teóriu, podľa ktorej sa prvé formy života na Zemi objavili asi pred 3,85 miliardami rokov. Nález kryštálu je však dôkazom toho, že voda ako predpoklad vzniku života existovala už milióny rokov skôr, ako vedci doteraz predpokladali. A ešte čisto ženská maličkosť. Odteraz mám svoj prsteň zo zirkónovým očkom omnoho radšej. Čo keď je tiež poriadne starý. Nie je všetko, čo sa leskne briliant...


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.