DOPRAJTE POKOJ TRÁVENIU
Autor(ka) : Ľubica Janíková
Dátum a čas : 17.1.2008 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Po prejedených vianočných sviatkoch a pred stále viac teplejšími dňami, máme asi všetci pocit, že je načase koláčiky, pagáče alebo čokolády vymeniť za niečo zdravšie. Nášmu tráviacemu systému treba teraz dopriať trochu oddychu a úľavy. Najlepšie, čo preň môžeme urobiť, je postarať sa o to, aby mal dostatok tých látok, ktoré potrebuje. Bezpochyby medzi také patrí vláknina. Toto slovíčko všetci poznáme a možno aj vieme, že vláknina je pre naše zdravie dôležitá, avšak často sa stáva, že mnohí z nás ani nevedia prečo.

Po prejedených vianočných sviatkoch a pred stále viac teplejšími dňami, máme asi všetci pocit, že je načase koláčiky, pagáče alebo čokolády vymeniť za niečo zdravšie. Nášmu tráviacemu systému treba teraz dopriať trochu oddychu a úľavy. Najlepšie, čo preň môžeme urobiť, je postarať sa o to, aby mal dostatok tých látok, ktoré potrebuje. Bezpochyby medzi také patrí vláknina. Toto slovíčko všetci poznáme a možno aj vieme, že vláknina je pre naše zdravie dôležitá, avšak často sa stáva, že mnohí z nás ani nevedia prečo.

Čo je vláknina?
Vlákninou nazývame ten druh polysacharidov, ktorý je vo vode, ale aj v tráviacich šťavách nerozpustný. V prirodzenej podobe sa nachádza v rastlinnej potrave a je tvorená mnohými nevyužiteľnými zloženými cukrami. Keďže je odolná proti pôsobeniu tráviacich enzýmov, zaraďujeme ju do skupiny balastných látok. Jej hlavnými zdrojmi sú najmä obilniny, celozrnné pekárske výrobky, ale aj zelenina a ovocie ako jablká, hrušky, hrozno, či zemiaky. V súčasnosti, hlavne kvôli odstraňovaniu povrchových častí zŕn a prípravy hladkej múky, dochádza k rapídnemu poklesu vlákniny. Denná dávka by pritom u dospelých ľudí mala predstavovať min. 20 – 30 g vlákniny denne. Možno sa zdá toto číslo nízke, no v skutočnosti je u nás príjem vlákniny ešte omnoho nižší. Preto, ak chceme urobiť niečo pre svoje zdravie, mali by sme lúpanú ryžu vymeniť za nelúpanú a biele pečivo za celozrnné. Vlákninu nám tiež dodajú müsli výrobky, strukoviny, ľanové semienka, pšeničné klíčky alebo huby.

Prečo je dobrá?
Vláknina je v našej strave veľmi dôležitá. Jej dostatočnou konzumáciou predchádzame mnohým civilizačným ochoreniam, pričom pri mnohých si ani neuvedomujeme, že za ich vznikom sa môže skrývať, okrem iných faktorov, aj nevinný biely rožok! Nesprávna výživa sa totiž až 70 %-ami  podieľa na vzniku neinfekčných chorôb. Vláknina zohráva úlohu v ich predchádzaní. Ide najmä o obezitu, chronickú zápchu, cukrovku II. typu, rakovinu hrubého čreva a tiež o ischemickú chorobu srdca. Vláknina sa podieľa aj na znížení cholesterolu, spomaľuje vstrebávanie cukrov do krvi a znižuje riziko vzniku žlčových kameňov tým, že odvádza z organizmu žlčové kyseliny. Mala by byť súčasťou každej redukčnej diéty. Nedodáva nám žiadnu energiu a viaže na seba vodu, čím nám dáva pocit sýtosti. V tomto prípade treba pripomenúť, že pri zvýšenom príjme vlákniny, treba zvýšiť aj príjem tekutín na 3 – 5 l denne. Vláknina má schopnosť zväčšovať svoj objem a má aj výbornú viskozitu. Reguluje vyprázdňovanie žalúdka, urýchľuje pasáž potravy hrubým črevom, čím sa podieľa na prečistení čriev a odvádza karcinogénne látky. Preventívne pôsobí aj proti vzniku aterosklerózy, znižuje vstrebávanie tukov, cukrov a cholesterolu. Asi netreba ani zdôrazňovať, že vláknina je veľmi dôležitá aj u diabetikov, ktorým pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru. O dobrých vlastnostiach vlákniny by sme mohli ešte veľa popísať, avšak dôležitejšie, ako čítanie, je jej príjem v našej strave.

Najlepší zdroj?
Ako už iste viete, medzi najlepšie využiteľné zdroje patria celozrnné výrobky. Kúpiť si však kvalitné pečivo nebýva vždy jednoduché. Na trhu sa okrem poctivých pekárskych výrobkov nachádza aj mnoho napodobenín, v ktorých celé, neolúpané zrná nenájdete ani náhodou. Ak chcete vedieť, ako rozoznať kvalitný cereálny výrobok, od tých ostatných, čítajte ďalej! Už od roku 1984 je na trhu chrumkavé pečivo, ktoré zodpovedá všetkým požiadavkám modernej, zdravej výživy. Ide o najznámejší cereálny rožok, pečený podľa presne definovanej receptúry. Poznáte ho ako KORNSPITZ, čo je jediný rožok s ochrannou známkou. Toto nebalené pečivo spoznáte v obchodoch hlavne podľa charakteristických dvoch šikmých rezov a toho, že je na povrchu posypaný rascou, soľou a ražnou múkou. Dôvod, prečo Kornspitz spomíname je, že obsahuje až 6 % vlákniny, čo je asi dvojnásobok v porovnaní s rovnakým množstvom müsli. Takisto však z neho dostanete aj dostatok vitamínov skupiny B, sacharidov, bielkovín a viacerých minerálnych látok a stopových prvkov. Predstavuje hlavnú zložku mnohých diét a výživných programov. Vďaka vyváženej kombinácii vysoko kvalitných prísad je Kornspitz obľúbený u gurmánov i u konzumentov, ktorí kladú vysoké nároky na kvalitu výživy. Vďaka nízkemu glykemickému indexu ho radi jedia aj diabetici. Kornspitz bol vyrobený ako prvá funkčná potravina v oblasti pečiva, čo znamená, že svojim zložením aktívne zasahuje do fyziologických procesov nášho organizmu, zvyšuje výkonnosť a posilňuje imunitný systém. Jedinečný, ale hlavne originálny Kornspitz sa konzumuje v 30 krajinách sveta na 5 kontinentoch a denne sa z neho vyrobia asi 3 mil. kusov. Pravidelná konzumácia tohto pečiva vám obohatí a spestrí jedálny lístok a pomôže v optimálnom príjme živín. Pre tých, ktorí uprednostňujú bio produkty je určený Kornspitz v bio kvalite. Tak ako u toho klasického, sú i tu používané len najlepšie prísady. Všetky použité suroviny (múka, obilný šrot atď.) sú pravidelne kontrolované v štátnom skúšobnom laboratóriu a zaručene pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva. Keďže ide o najznámejšie pečivo na svete, bolo iba otázkou času, kedy sa stane aj najviac napodobňovanou značkou. Preto by ste o ochrannej známke Kornspitz mali vedieť aj vy, aby ste pre seba a svoju rodinu nekupovali mačku vo vreci. Pravý a originálny Kornspitz nájdete okrem iných aj v obchodných sieťach Tesco. Tak teda dobrú chuť a hlavne na zdravie!



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.