Rosacea- keď sa pokožka červená
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 10.3.2008 00:00
Kategória : Krása
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Možno sa vám už stalo, že vaša pokožka sčervenela po tom, ako ste vypili niečo horúce, korenisté, prípadne po prechode z chladného prostredia do tepla. Ak máte podobné príznaky častejšie, môže ísť o predispozíciu chronického kožného ochorenia „rosacea“, ktoré sa prejavuje náhlym alebo chronickým začervenaním pokožky, vriedkami a rozšírenými cievkami na tvári. Ojedinele sa môže vyskytovať aj na krku a hrudi. Červené škvrny a pupence sa objavujú spolu so štípaním alebo pálením. Vyskytuje sa u oboch pohlaví, u žien však tri krát častejšie ako u mužov, u tých má však ochorenie horší priebeh. Najčastejšie prepukne medzi 30-60 rokom života.

Možno sa vám už stalo, že vaša pokožka sčervenela po tom, ako ste vypili niečo horúce, korenisté, prípadne po prechode z chladného prostredia do tepla.  Ak máte podobné príznaky častejšie, môže ísť o predispozíciu chronického kožného ochorenia „rosacea“, ktoré sa prejavuje náhlym alebo chronickým začervenaním pokožky, vriedkami a rozšírenými cievkami na tvári. Ojedinele sa môže vyskytovať aj na krku a hrudi. Červené škvrny a pupence sa objavujú spolu so štípaním alebo pálením. Vyskytuje sa u oboch pohlaví, u žien však tri krát častejšie ako u mužov, u tých má však ochorenie horší priebeh. Najčastejšie prepukne medzi 30-60 rokom života.

Spúšťačmi ochorenia sú alkohol, cigarety, štipľavé jedlá a káva, nadmerné vystavenie slnečnému žiareniu a naopak pobyt v chladnom a veternom prostredí. Pacienti preto negatívne reagujú na zimné počasie, keď sa presúvajú z vykúrených miestností do chladu. Tí, ktorých trápi toto ochorenie, reagujú začervenaním aj na rôznorodé zložky stravy. Často ho sprevádza aj iné kožné ochorenie a pleť pôsobí podobne ako pri postihnutí akné. Dôležitým faktorom je aj stres. Ak sa začervenanie objavuje následkom stresovej situácie, odporúča sa využívať techniky hĺbkového dýchania a relaxácie.

Liečba sa určuje podľa stupňa ochorenia. Odporúča sa upravenie stravy, vylúčenie alkoholu a cigariet. V chronických prípadoch sa predpisujú antibiotiká, retinoidy a liečba laserom. V niektorých prípadoch po liečbe príznaky ustúpia na trvalo, u niektorých pacientov je však dlhodobá. Posledné pokusy zistili, že stav ochorenia sa zlepšuje ak sa podávajú vitamíny B a nízke dávky zinku ako doplnok stravy. Prejavy sa dajú čiastočne potlačiť používaním mejkapu  so zelenými pigmentmi. U mužov sa ochorenie komplikuje po holení žiletkou, čím sa pokožka ešte viac podráždi. Odhaduje sa, že ochorením trpí až 45 miliónov ľudí na svete, medzi nimi je napríklad aj Bill Clinton a prejavila sa aj u princeznej  Diany.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.