Desiatové hliadky varujú: deti nejedia správne
Autor(ka) : Miriam Kuhlová
Dátum a čas : 14.3.2008 00:00
Kategória : Rodina
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Biely rožok či chlieb so šunkou, doboška a limonáda. To je najčastejšia kombinácia, ktorú jedávajú žiaci na desiatu. Ukázal to prieskum na základných školách. Deti by pritom mali jesť celozrnné pečivo, ovocie a zeleninu a zapíjať to mliekom a nesladenými nápojmi.

Biely rožok či chlieb so šunkou, doboška a limonáda. To je najčastejšia kombinácia, ktorú jedávajú žiaci na desiatu. Ukázal to prieskum na základných školách. Deti by pritom mali jesť celozrnné pečivo, ovocie a zeleninu a zapíjať to mliekom a nesladenými nápojmi.

Desiatové hliadky, ktoré v priebehu novembra až januára navštívili 32 základných škôl po celom Slovensku, deťom hravou formou vysvetľovali, ako by mala vyzerať zdravá desiata. Súčasťou desiatových hliadok bol aj prieskum, v ktorom metodici školského stravovania Krajských školských úradov a odborní asistenti výživy zisťovali stravovacie návyky u detí. Zapojilo sa do neho takmer 1500 žiakov, z ktorých 5 nemalo v škole žiadnu desiatu.

Školy príliš nepomáhajú
„Opäť sa ukázalo, že deti jedia málo ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov. Mnohí žiaci si kupujú desiate sami, pričom preferujú bagety, sladkosti a sladené nápoje,“ priblížila hlavné nedostatky metodička školského stravovania Jaroslava Dostálová Krajského školského úradu v Žiline. Zároveň poukázala na to, že žiaci len veľmi málo informácií o zdravej výžive dostávajú v škole. Väčšinou ich čerpajú z reklamy, od kamarátov a občas od rodičov.

Biely chlieb alebo biele pečivo máva na desiatu temer 60 percent žiakov prvého stupňa, kým tmavý, celozrnný chlieb alebo pečivo jedáva len 7 percent. Natretý rastlinnými tukmi ho malo 18, maslom 25 a paštétou 12 percent detí. Najčastejšou oblohou bola šunka alebo trvanlivá saláma. Aj u starších žiakov prevláda biely chlieb alebo pečivo, ktoré na desiatu jedáva asi 75 percent z nich. Najčastejšie ho majú natretý maslom, potom syrom a paštétou.

Mnohé deti neraňajkujú
Len 53 percentám žiakov na prvom stupni dávajú rodičia na desiatu ovocie a 22 percentám aj zeleninu. U starších detí je situácia ešte horšia. Ovocie dostáva len 13 percent a zeleninu 11 percent žiakov. „Deti by pritom mali zjesť aspoň päť dávok ovocia a zeleniny denne,“ uviedla MUDr. Jana Jurkovičová z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty UK, ktorá dotazníky vyhodnocovala. Chybou je i pitie sladených nápojov, ktoré na prvom stupni pije 83 a na druhom 75 percent detí. Mlieko máva na desiatu ani nie jedno percento žiakov. 

Desiatové hliadky skúmali aj celkový stravovací režim detí. Každý desiaty žiak neraňajkuje vôbec a takmer polovica len nepravidelne. Deti by pritom mali jesť päť až šesťkrát za deň, pričom pre správnu životosprávu sú osobitne dôležité práve raňajky. Päť a viac jedál denne jedáva štvrtina detí, takmer polovica si vystačí s dvoma či tromi jedlami. K najobľúbenejším jedlám detí patria potraviny rýchleho občerstvenia ako pizza alebo hranolky. Aj v prípade nápojov prevládajú také, ktorých pitie sa v detskom veku neodporúča. Zväčša sú to kolové a sladené nápoje.

Chlapci rovnako ako dievčatá
Rozdiely medzi chlapcami a dievčatami sú len minimálne. Chlapci obľubujú skôr potraviny rýchleho občerstvenia a sladené nápoje, dievčatá majú slabosť na čokoládu a sladkosti, ale zároveň jedia viac ovocia, zeleniny a jogurtov, z nápojov obľubujú najmä čaje a džúsy. Na druhej strane však majú horší stravovací režim a menej športujú ako chlapci. Zdravá výživa je úplne ľahostajná každému piatemu žiakovi. Kým dievčatá sa o ňu častejšie zaujímajú najmä preto, že chcú schudnúť, motívom chlapcov je zdravie.

 

 

 

 

 

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.