Záhradka na balkóne
Autor(ka) : Miriam Kruhlová
Dátum a čas : 16.4.2008 00:00
Kategória : Tipy, triky
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Nemáte vlastnú záhradu, ale radi by ste si cez leto pochutnali na plodoch svojho pestovateľského umenia? Spoločnosť Plastia Vám ponúka niekoľko rád a trikov ako si aj bez záhrady vypestovať svoju vlastnú zeleninu a ovocie. Na balkóne, parapete či terase môžete dopestovať napríklad paradajky, papriky, jahody alebo čučoriedky. Nádoby spoločnosti Plastia SIESTA alebo BERGAMOT sú odolné voči vplyvom počasia aj nárazom a rastlinám navyše zaistia trvalú závlahu, ktorú oceníte v priebehu celej sezóny.

Nemáte vlastnú záhradu, ale radi by ste si cez leto pochutnali na plodoch svojho pestovateľského umenia? Spoločnosť Plastia Vám ponúka niekoľko rád a trikov ako si aj bez záhrady vypestovať svoju vlastnú zeleninu a ovocie. Na balkóne, parapete či terase môžete dopestovať napríklad paradajky, papriky, jahody alebo čučoriedky. Nádoby spoločnosti Plastia SIESTA alebo BERGAMOT sú odolné voči vplyvom počasia aj nárazom a rastlinám navyše zaistia trvalú závlahu, ktorú oceníte v priebehu celej sezóny.

„Výhody samozavlažovacích nádob sú zjavné predovšetkým u väčších rastlín, ktoré potrebujú koncom leta trvalú závlahu a živiny. Pri pestovaní rastlín v nádobách Plastia navyše nebudete mať problém s parazitmi v pôde, okopávaním a odstraňovaním buriny,“ hovorí konateľka spoločnosti Plastia, Lenka Novotná. „Vďaka prepadovým otvorom, ktorými voda pri preliatí odteká, nedochádza u samozavlažovacích nádob Plastia k premokreniu koreňov ani pri veľkých dažďoch. Preto môžete kvetináče nechať bez obáv vonku počas celej doby rastu,“ dodáva Novotná.

Zeleninová záhradka na balkóne – ako na to?
„V nádobách na balkóne či terase je možné pestovať takmer akýkoľvek druh zeleniny. Predpokladom úspechu je však dostatočne veľká nádoba, vhodný substrát, dostatok živín a pravidelné zalievanie. Do nádob sa hodia i okrasné a chúlostivejšie druhy zeleniny, napríklad paradajky alebo papriky,“ hovorí Ing. Jiří Špaňhel – špecialista na pestovanie rastlín v samozavlažovacích nádobách. „Naopak nevhodné sú predovšetkým objemné rastliny, napríklad kučeravý kel, brokolica a podobne.“ Dodáva Ing. Jiří Špaňhel.

Paradajky
Rastliny paradajok majú rady svetlé a chránené miesto. Sadeničky sa vysádzajú v apríli, ale von ich umiestňujte až po posledných mrazoch. Mladé rastliny potrebujú len toľko vody, aby bola zemina vlhká – pri väčšom množstve by hnili. Zároveň je nutné dbať na to, aby substrát nevyschol. V dobe, keď dorastá úroda by sa mali rastliny každý týždeň hnojiť tekutým alebo rozpustným viacúčelovým hnojivom. Či už si pre svoju zeleninovú záhradu vyberiete kríčkové, hroznové, rímske alebo lahodné „cherry“ paradajky, určite sa stretnete s úspechom. Tieto rastliny sú na pestovanie v samozavlažovacích nádobách tie najvhodnejšie. Na prevísajúce odrody (napríklad „Tumbler“) sú vhodné závesné nádoby Plastia, kríčkovým paradajkám sa bude najlepšie dariť v nádobe s priemerom minimálne 30cm.

Papriky
Papriky majú podobné nároky ako paradajky, vyžadujú dostatok svetla, chránené miesto a pravidelné zalievanie. Aj v tomto prípade nám pomôžu samozavlažovacie nádoby Plastia, vďaka ktorým zabránime vyschnutiu zeminy a tým aj opadávaniu kvetov a plodov. Menšie rastlinky sa vysádzajú na prelome apríla a mája – jedna rastlina do kvetináča s priemerom 25 cm s univerzálnym substrátom. Papriky by mali rásť prirodzene, preto ich neštepíme. Na pestovanie v nádobách sa hodia predovšetkým „chilli papričky“. Počas rastu ich minimálne raz za týždeň hnojíme a pravidelne zalievame.

Ovocná záhradka na balkóne – ako na to?
Niektoré drobné druhy ovocia ako sú obľúbené jahody alebo čučoriedky sú vhodné na pestovanie v samozavlažovacích nádobách Plastia. V období zberu potešia malé sladké plody nielen maškrtný jazýček, ale predovšetkým skrášlia váš balkón či terasu.

Jahody
U jahôd je dôležité dbať na presný postup sadenia. Rastliny je vhodné zasadiť do humóznej, prevzdušnenej, dobre priepustnej a mierne kyslej pôdy (ph 5-5,6). Hĺbka aj šírka samozavlažovacej nádoby by mala byť minimálne 20 cm. Jahody majú rady svetlé miesto, sú ale môžu sa rýchlo spáliť. Preto je dobré v horúcich dňoch rastlinu nevystavovať poludňajšiemu slnku a v počas suchých dní rosiť. Jahody ocenia pravidelné hnojenie a stále vlhký substrát.


Pri prezimovaní je dôležité dbať na to, aby koreňový bal nepremrzol. Pred začiatkom prezimovania rastliny často zalievame a cez zimu by sme nemali nechať zeminu úplne vyschnúť.

Čučoriedky
Na pestovanie v nádobách sú čučoriedky ideálne, pretože nemajú rozvetvený koreňový systém a vyžadujú kyslú pôdu. Neznášajú preliatie, preto je vhodné zvoliť samozavlažovaciu nádobu s prepadovými otvormi, vďaka ktorým nedochádza k hnitiu koreňov. Nádoba by mala mať objem cca. 20 litrov. Čučoriedky vysádzame na jar a v jarnom období ich treba prihnojovať hnojivom udržujúcim kyslosť pôdy (superfosfát a síran amonný). Vhodné je viaczložkové hnojivo zásobujúce rastliny všetkými potrebnými živinami. Čučoriedky vyžadujú polotieň, sú odolné voči zime a prezimovať môžu v chladnej miestnosti. Na zalievanie je možné využiť dažďovú vodu, ktorá by nemala obsahovať vápnik.

 

 

 

 

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.