Čo možno neviete o majonéze |
||
Autor(ka) : Katarína Pavlovičová Dátum a čas : 12.5.2008 00:00 Kategória : Výživa WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Majonézu možno stručne charakterizovať ako emulziu vytvorenú z rastlinného oleja a vodnej fázy, v ktorej vaječné žĺtky plnia funkciu emulgátora. Majonéza môže byť ochutená ďalšími ingredienciami spravidla podľa regionálnych zvyklostí a chutí – napr. bylinkami, koreninami, soľou, horčicou, octom, cukrom a pod. Z uvedeného zloženia vyplýva aj energetická a výživová hodnota majonézy. | ||
Z čoho sa skladá Ako je to s vaječným žĺtkom Ak by sme mali posúdiť úlohu cholesterolu v ľudskom organizme, musíme konštatovať, že cholesterol je pre ľudský organizmus nenahraditeľnou látkou, bez cholesterolu nie je možný život. „Význam cholesterolu predurčuje, že organizmus nemôže závisieť od jeho prísunu potravou, ale musí mať vybudovaný mechanizmus na jeho vlastnú tvorbu. Pri jeho zvýšených hodnotách v organizme sa vo veľkej miere podieľa genetický potenciál“, konštatuje docentka Jana Jurkovičová z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty UK v Bratislave, členka Združenia pre zdravie a výživu. Prívod cholesterolu potravou však nemá až taký zásadný vplyv na hladinu cholesterolu v krvi, oveľa viac zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi nasýtené (živočíšne) tuky a tzv. trans-formy mastných kyselín. Vaječný žĺtok obsahuje v porovnaní s inými potravinami živočíšneho pôvodu pomerne malé množstvo pre zdravie nepriaznivých nasýtených tukov (a žiadne trans-mastné kyseliny), a navyše prináša do organizmu vitamíny rozpustné v tukoch, vaječný lecitín, nenasýtené mastné kyseliny a viaceré ďalšie nutrienty s veľmi priaznivým účinkom na zdravie človeka. Vajce vlastne obsahuje všetky látky nevyhnutné pre rast a vývoj nového života, preto je jeho nutričná hodnota veľmi vysoká. Rastlinné oleje – dôležitá súčasť zdravej výživy Ohrozuje nás salmonelóza? Z majonézy vyrobenej priemyselne – z kvalitných a prísne kontrolovaných surovín – toto riziko nehrozí, osobitne v tom prípade, ak je majonéza vyrobená z pasterizovaných vajec. Okrem toho malé množstvo pridaného octu zvyšuje kyslosť výrobku, čo vytvára nepriaznivé prostredie na množenie baktérií. Nič teda nebráni konzumácii takejto majonézy aj v lete, treba však dodržať podmienky skladovania a dátum spotreby. Zdrojom Salmonely sú predovšetkým potraviny živočíšneho pôvodu, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované. Salmonelózu môže majonéza spôsobiť napr. vtedy, ak sa pripraví zo zdraviu škodlivých vajec – spravidla ide o podomácky pripravené majonézy z vajec veterinárne neskontrolovaných alebo pri nedodržaní základných hygienických požiadaviek pri jej príprave a skladovaní. Čo znamená označenie „light“? Pri racionálnom stravovaní je potrebné prihliadať v celom kontexte stravovania – vyšší obsah tuku v strave vyvážiť dostatočným príjmom bielkovín, komplexných sacharidov, vitamínov a minerálov (napr. spolu s chudým grilovaným mäsom, surovou zeleninou a pod.) tak, aby sa dodržala základná požiadavka zdravej výživy, t.j. aby strava bola dostatočne pestrá a vyvážená a spolu s telesnou aktivitou zabezpečila organizmu vyrovnanú energetickú bilanciu. Pre tých ľudí, u ktorých je žiaduce znížiť celkový príjem tukov, či už zo zdravotných dôvodov alebo z dôvodu zníženia telesnej hmotnosti, sú určené výrobky „light“, v ktorých je významne znížený celkový obsah tuku – približne o 30-40%. Z ankety tiež vyplynulo, že len približne tretina spotrebiteľov sleduje pri kúpe potravín informácie o zložení výrobkov na obaloch, čo je veľmi nízky podiel. Pre každého spotrebiteľa je pri výbere zdraviu prospešných potravín dôležité, aby si zvykol sledovať nutričné údaje uvedené na obaloch potravinárskych výrobkov a hlavne, aby im rozumel a vedel ich správne vyhodnotiť.
©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |