Inšpirácie v znamení Vianoc
Autor(ka) : Janka Blahová
Dátum a čas : 25.11.2008 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Tradičné farby Vianoc – červená, zelená, zlatá a strieborná – zažívajú tento rok veľkolepý návrat. Po minuloročnej nadvláde čiernej, striebornej a fialovej, sa farby ihličia, červených jabĺčok a zlatých orieškov vracajú späť v podobe klasických vianočných kreácií.

Tradičné farby Vianoc – červená, zelená, zlatá a strieborná – zažívajú tento rok veľkolepý návrat. Po minuloročnej nadvláde čiernej, striebornej a fialovej, sa farby ihličia, červených jabĺčok a zlatých orieškov vracajú späť v podobe klasických vianočných kreácií.

V oblasti vianočného dekorovania tento rok prevládajú dva smery – klasický a moderný. „V Centre bývania Galan si zákazníci môžu vybrať podľa vlastného vkusu z oboch štýlov. Keďže tradičné spojenie červenej, zelenej a zlatej sa v dizajne Vianoc dlho neobjavovalo, tento rok bude vo vianočnom interiéri prevládať”, hovorí Peter Galan, riaditeľ spoločnosti Nábytok Galan. Zeleno-červená klasika sa objaví nielen v sviatočných dekoráciách, ale aj ako súčasť bytového textilu v podobe obrusov, vankúšov, závesov a iných tkanín. Na vianočnom stromčeku nebudú chýbať klasické vianočné ozdoby a figúrky – trblietavé sklenené gule, farebné girlandy, mikulášikovia.

Podľa slov aranžérky Zuzany Žofiakovej, minuloročné decentné kombinácie síce ustúpili pestrej farebnosti, svoje zastúpenie si však aj naďalej budú držať vďaka fialovej. Moderný štýl tento rok kombinuje fialovú farbu so sklom alebo umelým krištáľom, ktorý krásne odráža svetlo. Fialová sa tiež aranžuje s cudzokrajnými kvetmi, čo vytvára netradičné exotické spojenie. Pri aranžovaní sa používajú vetvičky drevín s imitáciou snehu a inovati.

Čaro adventu

Zdobenie adventného venca sa v minulosti riadilo prísnejšími tradíciami ako dnes. Klasický okrúhly veniec zo živého ihličia bol ozdobený piatimi sviečkami. Štyri sviece v purpurovej farbe, ktorá symbolizovala farbu kňazského rúcha, sa zapaľovali postupne vždy v nedeľu. Dopĺňala ich biela svieca umiestnená v strede venca, ktorej plamienok zahorel až na Štedrý večer.

Adventné vence, ako ich poznáme, zdobia štyri sviečky. „Pri výbere ich farby by sme mali myslieť najmä na to, aby veniec vytváral s ostatnými doplnkami vianočného stola dokonalú harmóniu”, hovorí Zuzana Žofiaková. Adventný veniec môžeme pomocou šnúrok či mašlí zavesiť alebo ho položiť priamo na sviatočný stôl. Veľkej obľube sa tešia vence, ktorými si môžeme ozdobiť stenu či dvere. Okrúhly tvar už dávno nie je pravidlom – veniec môže mať ľubovoľný tvar a novinkou je asymetrické umiestnenie sviečok.

Maškrty na každý deň

K obdobiu Adventu patrí kalendár, ktorý neslúži len na odpočítavanie dní do Štedrého dňa, ale pre deti ukrýva na každý deň sladké prekvapenie alebo malý darček. Ak je kalendár dômyselne naaranžovaný, radosť je o to väčšia. Hitom sezóny je kombinácia prírodných a umelých materiálov. Ako základ pre kalendár dobre poslúži konár ovocného stromu či trnky, na ktorú sa vďaka členitosti výhonkov veľmi dobre vešajú vrecúška z látok alebo papiera. Na aranžovanie je vhodný aj stálo zelený ihličnatý stromček alebo krík, ozdobený v tradičných vianočných odtieňoch zelenej, červenej a zlatej.

Harmónia dekorácií a interiéru

Na Slovensku sa oddávna vianočný stromček zdobil jabĺčkami, perníkmi a orieškami. K tradičným ozdobám postupne pribudli farebné gule, červené a zlaté mašle, trblietavé girlandy či figúrky anjelikov alebo mikulášikov. Dekor posledných Vianoc sa niesol zase v znamení tmavých čierno-strieborných kombinácií. „Nech už dáte prednosť tradíciám, alebo vyskúšate moderné trendy, vianočný stromček by mal ladiť so štýlom interiéru”, dodáva Zuzana Žofiaková. Tento rok sa môžeme v dekorovaní stromčeka vydať dvomi smermi – ladiť ozdoby s farbou interiéru podľa hesla tón v tóne, alebo sa rozhodnúť pre kontrast. Inými slovami, ak v našom byte prevládajú odtiene zelenej, môžeme k nemu zvoliť vianočný stromček v zelených farbách alebo v kontrastnom červenom šate. Byt alebo dom zariadený v modernom duchu si zase žiada niečo výnimočné, čo dokáže podčiarknuť osobitosť interiéru. Príkladom môže byť spojenie ozdobných sklenených gulí s exotickými kvetinami.

Vianočná tabuľa v dokonalom prevedení

Pohľad na sviatočný stôl plný dobrôt by nemal byť len gurmánskym, ale aj estetickým zážitkom. Málokto však vianočnú jedálenskú súpravu vymieňa podľa toho, čo je práve in. Ako teda vytvoriť z minuloročného servisu opäť niečo výnimočné? Vianočné jedálenské súpravy sú zväčša ladené v červených farbách a nepodliehajú trendom do takej miery ako iné vianočné doplnky. Vhodne zvolenou kombináciou farieb si však môžeme sviatočný stôl ozdobiť každý rok inak. „Aby vynikla krása vianočného porcelánu, obrus, prestieranie a iné doplnky by mali byť v neutrálnych farbách. Veľmi štýlová je tiež kombinácia servisu a prestierania v rovnakých farbách”, dopĺňa Zuzana Žofiaková. Na vianočnom stole by nemal chýbať horiaci svietnik alebo sviečka, ktorej farba sa prispôsobuje štýlu slávnostnej tabule. K tradične ozdobenému stolu patria damaškové či ľanové obrusy a prestierania z prírodných materiálov. Moderný štýl uprednostňuje priesvitné materiály, čipky a ozdobné šnúrky Vianočný stôl sa však dá vytvoriť aj bez dekoratívnej jedálenskej súpravy. K jednoduchému bielemu alebo smotanovému servisu na neutrálnom obruse sa hodia doplnky v tradičných vianočných farbách.

Vianočná výzdoba podľa slovenského vkusu

Zdá sa, že Slováci majú radi tradičné farby Vianoc, ktoré oživia interiér. „Medzi najobľúbenejšie doplnky vianočných dekorácií stále patria postavičky anjelikov a mikulášov, ale aj srdiečka, hviezdy či stromčeky. Popularitu si získavajú čoraz viac figúrky sobov a snehuliakov, ktoré slúžia ako podstavec na sviečku alebo sa dajú zavesiť na okno aj stromček”, hovorí Peter Galan. V moderne zariadených interiéroch sa objavujú dizajnové kreácie, ktoré sa svojou farebnosťou aj použitým materiálom vymykajú tradičným vianočným dekoráciám. „Vianoce sú predovšetkým otázkou vkusu a štýlu celého interiéru”, dodáva Peter Galan.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.