Zvykni si na dobrý nákup
Autor(ka) : VS
Dátum a čas : 19.11.2008 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Čo si myslíte o nakupovaní? Beriete ho ako bežnú, každodennú povinnosť alebo si ho užívate? Napadlo vás niekedy, že nákupom môžete aj pomôcť? Okrem klasickým charitatívnych projektov, kde kúpou upomienkového predmetu prispievate na dobrú vec, existuje aj iný spôsob. Obyčajným nákupom tovaru, ktorý je označený logom Fair Trade, totiž môžete pomôcť ľuďom, ku ktorým osud nebol tak prívetivý.

Čo si myslíte o nakupovaní? Beriete ho ako bežnú, každodennú povinnosť alebo si ho užívate? Napadlo vás niekedy, že nákupom môžete aj pomôcť? Okrem klasickým charitatívnych projektov, kde kúpou upomienkového predmetu prispievate na dobrú vec, existuje aj iný spôsob. Obyčajným nákupom tovaru, ktorý je označený logom Fair Trade, totiž môžete pomôcť ľuďom, ku ktorým osud nebol tak prívetivý.

Označenie Fair Trade

Potraviny a iné produkty označené logom Fair Trade zaručujú všetkým zúčastneným stranám spravodlivý obchod. Firmy a obchodné reťazce, ktoré si tento prístup prisvojili, sa zaväzujú budovať férové vzťahy so svojimi dodávateľmi z Afriky a ďalších znevýhodňovaných krajín. Dodávatelia zúčastnení na programe dostávajú za svoju prácu adekvátne zaplatené a nadväzujú s firmami dlhodobejšiu spoluprácu.

Fair Trade pre životné prostredie

Ďalšou zrejmou výhodou Fair Trade je to, že podporuje chudobných farmárov, aby spĺňali prísne požiadavky na ochranu životného prostredia. Fairtrade potraviny alebo tkaniny sú teda vypestované ekologickejšie.

Fairtrade prémie

Takouto čerešničkou na torte a zároveň motivačným nástrojom pre dodávateľov, ktorí sa účastina programu Fair Trade, je takzvaná „Fair Trade prémia“. Okrem svojej férovej ceny za dodaný tovar totiž dostávajú tiež určitú finančnú hotovosť, ktorú môžu investovať do svojho rozvoja alebo podpory komunity a životných podmienok v oblasti.

Povedz to svojim nákupom

Pokiaľ sa vám páči myšlienka spravodlivejšieho obchodu s farmármi zo znevýhodňovaných častí sveta, môžete ju podporiť práve nákupom výrobkov označených logom Fair Trade. V obchodnom reťazci Marks & Spencer môžete nakúpiť Fair Trade kávu, čaj, čokolády a ďalšie potraviny, ale aj napríklad oblečenie z Fair Trade bavlny. Takýmto nákupom vyjadrujete, že vám dianie vo svete nie je ľahostajné a prispejete tak na dobrú vec.

„Našťastie už existuje skupina zákazníkov, ktorá sa vracia pre produkty Marks & Spencer nielen kvôli ich skvelej kvalite a výnimočnej chuti, ale taktiež práve vďaka dobrému pocitu z prispenia na správnu vec. Marks & Spencer rozhodne v tejto aktivite bude pokračovať a sortiment ako potravinových tak i textilných výrobkov rozširovať,“ hovorí marketingová manažérka značky Marks & Spencer Renáta Fišerová.

Konkrétna pomoc

Predaj Fairtrade čaju a kávy v sieťach predajní Marks & Spencer už pomohol s financovaním nových zdravotných stredísk, ciest a vybavenia pre školy v krajinách ako je Etiópia, Honduras, Sumatra, Peru a pomohol tisíckam farmárov na celom svete investovať vo svojich komunitách. Fairtrade bavlna zaisťuje farmárom v Indii čerstvú pitnú vodu pre miestnu školu, zdravotné poistenie pre farmárov a zdravotnú osvetu pre deti. Vďaka významnému odberu Fairtrade bavlny môžeme meniť životy 10 000 malých farmárov a ich komunít v Burkina Faso, v Senegale, Mali a v Indii.

Jeden príklad za všetky

Marks & Spencer čaj Assam je už roky dodávaný uznávaným rodinným podnikom, ktorý riadi 17 čajových pozemkov v severovýchodnej Indii. Reťazec s nimi spolupracuje už dlhšie než 20 rokov, čo umožňuje vytvárať veľmi silný vzťah. Pre splnenie požiadaviek bolo vybraných 7 záhrad, ktoré Marks & Spencer pravidelne navštevuje a kontroluje. Čaje Assam sú základom pre mnoho našich zmesí vrátane Extra Strong, Gold a Pure Assam.

 

Kde sa dozviete viac
ww.marks-and-spencer.sk
www.fairtrade.org.uk



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.