Koniec fašiangov, začiatok 40- dňového pôstu
Autor(ka) : VS
Dátum a čas : 25.2.2009 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Skončilo sa obdobie zábav a plesov, od 25. 02. nastáva pôstne obdobie, ktoré sa začína popolcovou stredou. Trvať bude 40 dní, až do Veľkej noci. Názov popolcová streda pochádza zo zvyku páliť bahniatka z Kvetnej nedele. Takto získaný popol sa používa pri bohoslužbe, kedy sú veriaci poznačení popolom na čelo.

Skončilo sa obdobie zábav a plesov, od 25. 02. nastáva pôstne obdobie, ktoré sa začína popolcovou stredou. Trvať bude 40 dní, až do Veľkej noci. Názov popolcová streda pochádza zo zvyku páliť bahniatka z Kvetnej nedele. Takto získaný popol sa používa pri bohoslužbe, kedy sú veriaci poznačení popolom na čelo.

Okrem náboženského významu má však aj vplyv na zdravie. Po období ťažkých jedál a nedostatku pohybu by mal pripraviť telo na jar. Pôst však nie je hladovka. Jeho účelom je zbaviť telo toxických látok, preto by sa v tomto období mali vylúčiť potraviny, ktoré ich obsahujú vo väčšej miere.

Začať treba postupne, aby telo nedostalo veľký šok. Skúste najskôr vynechať kávu a alkohol. Po piatich dňoch znížte porcie o jednu tretinu a vynechajte mastné, vyprážané jedlá. Vzdajte sa sladkostí a konzumujte ryžu, zeleninu, ale aj mäso pripravené naľahko- varené, prípadne dusené. Ďalší týždeň skúste vynechať aj mäso a pridajte viac zeleniny a ovocia. Počas celého obdobia sa vyhnite instantným jedlám a polotovarom, konzervám, údeninám a sladkostiam. Bez konzultácie s lekárom sa nepúšťajte do extrémov a dodržujte pravidelný režim, nevynechávajte žiadne jedlo. Doprajte si zvýšené množstvo obyčajnej vody, aby sa látky mohli ľahšie vyplavovať.

Po pár dňoch sa zbavíte mrákot, ktoré na vás išli hneď po obednej pauze a nebudete mať nutkavý pocit zaliať ho silnou kávou so sladkou tyčinkou. Namiesto toho sa budete cítiť ľahšie, pružnejšie a do Veľkej noci možno budete mať aj o nejaký kilogram menej.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.