Letná kuchyňa: Šaláty 5
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 17.7.2000 03:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Ďalšou obľúbenou zeleninou, z ktorej môžeme pripraviť veľké množstvo šalátov je uhorka. Uhorky rozlišujeme šalátové a nakladačky. Kým zo šalátových uhoriek pripravujeme osviežujúce šaláty, nakladačky sterilizujeme, nakladáme alebo kvasíme.

Ďalšou obľúbenou zeleninou, z ktorej môžeme pripraviť veľké množstvo šalátov je uhorka. Uhorky rozlišujeme šalátové a nakladačky. Kým zo šalátových uhoriek pripravujeme osviežujúce šaláty, nakladačky sterilizujeme, nakladáme alebo kvasíme. Za nízky obsah kalórií a osviežujúce vlastnosti vďačia šalátové uhorky najmä vysokému obsahu vody./ takmer 98 % /Uhorka má preto močopudné účinky, čím napomáha odstraňovaniu škodlivín z organizmu. Nezanedbateľný je však jej obsah minerálnych látok a chuť. Ak by sa vám zdala šupa uhorky veľmi lesklá, znamená to, že je navoskovaná. Takú uhorku musíte pred použitím ošúpať.
Príprava šalátov z uhoriek je úplne rovnaká ako šalátov z hlávkovej kapusty. Uhorku môžete do vopred pripravených nálevov alebo marinád dávať pokrájanú na tenké kolieska, na rezančeky, na kocky, jemne postrúhanú alebo ozdobne nakrájanú. Dôležité je, aby ste ju chvíľu pred tým nechali zasolenú odležať. Uhorky patria do tej istej skupiny ako cukiny, baklažány, patizóny a tekvice. Aj z nich môžeme pripraviť rovnako chutné šaláty.

Dôležité upozornenie:
Ak chcete pripravovať baklažány, pred akoukoľvek úpravou musia byť aspoň hodinu nakrájané a dobre posolené. Šťavu, ktorú pustia, treba zliať, pretože obsahuje nezdravé látky.

Tarator
Na letné horúce dni vhodná uhorková polievka pripravená zo smotany alebo kyslého mlieka, čerstvých uhoriek, soli a cesnaku. Podobná je bulharská polievka tarator pripravená z jogurtu, uhoriek, cesnaku, orechov, strúhanej žemle, soli, oleja a octu.

Grécke uhorky

Mladé uhorky rozkrojíme pozdĺžne na štyri diely. Lyžičkou vyberieme jadierka a prelejeme ich omáčkou, ktorú sme pripravili takto. V horúcej slanej vode uvaríme štyri mladé cibuľky a dva väčšie zemiaky, pokrájané na kocky. Po scedení zemiaky aj cibuľky spolu roztlačíme / alebo zmixujeme / pridáme trocha mäsového vývaru a olivový olej. Posolíme, dochutíme šťavou z citróna a mletým čiernym korením a štipkou cukru. Podľa pôvodného receptu varíme uhorky 7 minút v osolenej vode.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.