Zoštíhlite svoj šalát
Autor(ka) : VS
Dátum a čas : 30.3.2009 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Ak ste sa rozhodli racionálne stravovať a prípadne aj schudnúť a dávate prednosť šalátom, ktoré si kúpite vo fastfoode alebo predpripravené kdekoľvek inde, ich zloženie vás môže poriadne prekvapiť. Množstvo tukov, cukrov a konzervačných látok.

Ak ste sa rozhodli racionálne stravovať a prípadne aj schudnúť a dávate prednosť šalátom, ktoré si kúpite vo fastfoode alebo predpripravené kdekoľvek inde, ich zloženie vás môže poriadne prekvapiť. Množstvo tukov, cukrov a konzervačných látok.

Skúste si šalát pripravovať doma, nie je to až tak časovo náročné, postačí vám 15 -20 minút. Zeleninu si môžete vybrať podľa vašej chuti a pripraviť zálievku je možné na veľa rôznych spôsobov. Nemusíte jesť šalát bez zálievky, ak sa bojíte tukov, naopak, veľa prospešných látok telo príjme lepšie v sprievode kvalitných tukov. Na to však stačí len naozaj malé množstvo.

Rájta- osviežujúca indická jogurtová omáčka

Používa sa tradične k väčšine indických pokrmov. Konzistenciou je jemná a zároveň výrazná. Vhodná ku všetkým druhom šalátu, najmä k listovej zelenine, paradajkám a olivám.

Potrebujeme 1 šalátovú uhorku, lyžičku soli, kmín, 120 ml jogurtu, jeden strúčik prelisovaného cesnaku, trochu čerstvej mäty (nie je podmienkou). Uhorku nastrúhame na hrubo, posypeme soľou a necháme odpočívať. Vyžmýkame z nej tekutinu. Jogurt, cesnak, mätu a kmín zamiešame v miske a dáme vychladiť. 

Sladkokyslá zálievka

Potrebujeme pol pohára čerstvej pomarančovej šťavy. 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžicu sójovej omáčky, 1 lyžicu dijonskej horčice, 1 lyžicu medu. Všetky suroviny vymiešajte a nechajte vychladiť. 

Syrové zálievky

Nemusíte sa obávať ani zálievky z kvalitných syrov, obsahujú síce tuky, ale dodajú telu potrebné bielkoviny a vápnik. K zeleninovým šalátom sú výborní spoločníci. Ak si vyberiete výraznú chuť syra, nechajte ho vyniknúť pri chuťovo jemných druhoch zeleniny.

100 gramov syra ( plesňový, kozí, prípadne iné mäkšie druhy syra) 1 lyžička olivového oleja, 1 lyžica octu rozmiešame na hladkú hmotu a po vychladení podávame.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.