Zaujímavosti o jahodách, alebo vedeli ste, že… |
||
Autor(ka) : Zuzana Dátum a čas : 20.7.2009 00:00 Kategória : Výživa WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
• podľa archeologických nálezov už človek z doby kamennej jedol divoko rastúce jahody. | ||
· podľa archeologických nálezov už človek z doby kamennej jedol divoko rastúce jahody. · najstaršie zachované správy o jahodách a najmä o ich liečivých účinkoch pochádzajú od gréckeho lekára Hippokrata. V starom Ríme boli jahody považované za lahôdku. · v stredoveku pestovali mnísi jahody vo svojich kláštorných záhradách a tieto červené plody nemohli chýbať ani na zámockých hostinách. · prvé odrody jahôd sa podobali dnešným lesným jahodám. Pri zrode prvých veľkoplodových odrôd boli až jahody dovezené z Ameriky, ktoré pestoval aj záhradník francúzskeho kráľa Ľudovíta XV. · jahody obsahujú 87 % vody. Sú tiež bohatým zdrojom vitamínov A, B, C, E a minerálnych látok, najmä bóru, draslíku, fluóru, fosforu, horčíka, síry a vápnika. · obsah vitamínu C v jahodách je takmer porovnateľný s citrusovými plodmi. · ako jedno z mála ovocí obsahujú jahody kyselinu ellagovú, preto pôsobia ako antioxidant. Jeden kilogram jahôd denne by mal byť dostatočnou ochranou proti nádorovým ochoreniam. · betakarotén, základ pre syntézu vitamínu A, je ďalším príkladom antioxidantu obsiahnutého v jahodách. Chráni náš zrak, dodáva zdravé sfarbenie našej pleti a podporuje regeneráciu slizníc. · jahody tiež obsahujú mangán, potrebný pre krvotvorbu, zdravé tkanivá, výživu mozgu a nervov, ale tiež pre krásu a zdravie našej kože a vlasov. · draslík podporuje odvodňovanie tela, čím pôsobí proti nadmernému zadržiavaniu tekutín v tele (opuchliny) a stimuluje detoxikáciu organizmu. Draslík tiež upravuje krvný tlak. · ďalším pomocníkom vnútornej očisty nachádzajúcim sa v jahodách sú triesloviny, ktoré na seba pri prechode naším tráviacim traktom viažu toxické látky, najmä ťažké kovy a odvádzajú ich z tela von. · jahody sú bohaté na vlákninu a naopak obsahujú veľmi málo cukru, preto môžu byť odporúčané pri najrôznejších diétach. · jahody sú vhodnou potravinou i v prípade prechladnutia a respiračných chorôb, pretože dopĺňajú potrebné tekutiny (obsahujú 87 % vody). Dodávajú nám vitamíny a minerály pre zvýšenie imunity. Pomáhajú tiež v boji s pôvodcami infekcií a celkovou detoxikáciou uľahčujú nášmu telu boj s chorobami. · v ľudovom liečiteľstve sa jahody tradične využívali k prečisteniu tráviaceho traktu, zlepšeniu látkovej výmeny, pri dne, chorobách pečene, artróze a reumatizme. · jahody pôsobia tiež pozitívne pri srdcových chorobách, vysokom krvnom tlaku, žalúdočných vredoch a chudokrvnosti. · podľa odborníkov jahody výrazne zvyšujú sexuálnu výkonnosť oboch pohlaví. Je tomu tak najmä vďaka vysokému obsahu zinku v semienkach tohto ovocia. ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |