15 FAKTOV O VODE
Autor(ka) : Janka
Dátum a čas : 24.7.2009 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

1. 1,1 miliardy ľudí v rozvojových krajinách nemá dostatočný prístup k vode a 2,6 miliardám ľudí chýba aspoň základné hygienické vybavenie.

1.      1,1 miliardy ľudí v rozvojových krajinách nemá dostatočný prístup k vode a 2,6 miliardám ľudí chýba aspoň základné hygienické vybavenie.

2.      Za posledných 10 rokov zomrelo na hnačkové ochorenia viac detí, ako boli všetky straty na životoch v ozbrojených konfliktoch od konca druhej svetovej vojny.

3.      Polovica lôžok v nemocniciach po celom svete je obsadená pacientmi, ktorí trpia chorobami súvisiacimi so zlou kvalitou vody.

4.      Každý rok zomrie na hnačkové ochorenia (vrátane cholery) 1,8 miliónov ľudí;                   88 % všetkých hnačkových ochorení je spôsobených dodávkami nekvalitnej vody, nízkou úrovňou sanitárneho vybavenia a nedostatočnou hygiénou.

5.      500 miliónov ľudí je ohrozených zápalom spojiviek, v dôsledku toho môže byť postihnutých slepotou až 146 miliónov ľudí.

6.      Tieto choroby úzko súvisia s nedostatočným umývaním tváre, často v dôsledku nedostatku blízkych zdrojov bezpečnej vody.

7.      Každý rok zomrie 1,3 milióna ľudí na maláriu, 90 % z nich sú deti mladšie ako päť rokov.

8.      Priemerná vzdialenosť, ktorú musia ženy v Afrike a Ázii prejsť, aby nabrali vodu, je šesť kilometrov.

9.      Odhadom 25 % ľudí z miest v rozvojových krajinách nakupuje vodu od obchodníkov za oveľa vyššiu cenu ako vodu z vodovodu. V niektorých prípadoch za cenu, ktorá predstavuje viac ako štvrtinu príjmu ich domácnosti.

10.  Človek žijúci v rozvojovej krajine spotrebuje za deň v priemere takmer 10 litrov vody. Priemerná spotreba vody vo Veľkej Británii je 135 litrov na deň a osobu. Priemerný Američan spotrebuje denne 375 až 660 litrov.

11.  Zásoby vody klesajú, zatiaľ čo dopyt dramaticky rastie neudržateľným tempom. Očakáva sa, že v nasledujúcich 20 rokoch priemerná celosvetová zásoba vody na osobu klesne o celú tretinu.

12.  Odhady hovoria o tom, že 90 % odpadových vôd v rozvojových krajinách je vypúšťaných bez akýchkoľvek úprav priamo do riek a ďalších vodných tokov.

13.  Každý dolár vynaložený na dostupnosť vody a hygienu umožní ušetriť v priemere osem dolárov vďaka nižším výdavkom a vyššej produktivite.

14.  Ľudia v subsaharskej Afrike strávia každý rok naberaním vody 40 miliárd hodín, čo je doba, ktorá sa rovná pracovnej dobe viac ako 19 miliónov zamestnancov pracujúcich na plný úväzok.

15.  Spotreba vody na zavlažovanie sa od roku 1960 zvýšila o 60 %. Asi 70 % všetkej dostupnej sladkej vody sa využíva na poľnohospodárske zavlažovanie. Bohužiaľ, kvôli neefektívnym zavlažovacím systémom, hlavne v rozvojových krajinách, sa 60 % tejto vody stratí odparovaním, prípadne sa vracia do riek či zásobníkov podzemnej vody.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.