Čo ste nevedeli o symboloch...
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 11.11.2009 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Žijeme vo svete symbolov. Schopnosť uvažovať v symboloch je jednou z hlavných schopností, ktorou sa ľudia odlišujú od iných tvorov tejto planéty. Symboly sú jazykom ľudskej civilizácie. Avšak tak, ako každý jazyk nie je zrozumiteľný každému, aj symboly sú vlastné a zrozumiteľné vždy určitej skupine ľudí, či už historicky, sociálne, geograficky alebo profesne.

Žijeme vo svete symbolov. Schopnosť uvažovať v symboloch je jednou z hlavných schopností, ktorou sa ľudia odlišujú od iných tvorov tejto planéty. Symboly sú jazykom ľudskej civilizácie. Avšak tak, ako každý jazyk nie je zrozumiteľný každému, aj symboly sú vlastné a zrozumiteľné vždy určitej skupine ľudí, či už historicky, sociálne, geograficky alebo profesne.

 

Symbol môže byť čokoľvek – zvuk, obraz, predmet či gesto. Už samotná reč je symbolom. Ak poviete slovo strom, človek, ktorý ovláda daný jazyk, si okamžite predstaví strom. Ale čím je symbol základnejší a starší, tým viac významov môže niesť. Chlieb je konkrétny predmet, je to základná ľudská potravina, symbol pozitívnej hodnoty, slovanský symbol pohostinnosti, či pre niekoho Boží dar. Naproti tomu sú na svete spoločenstvá, ktoré vôbec chlieb nepoznajú a všetky významy tohto symbolu sú pre nich skryté.

 

Dnes k nám cez komunikačné kanály médií prichádzajú symboly z iných kultúr, vedných odborov, či kontinentov. Čím sme vzdelanejší, tým viac symbolov používame. Používame aj mnohé symboly, ktorých pôvod nepoznáme. Pomocou symbolov hľadáme a definujeme svoju identitu.

 

Kedysi ľudia používali menej symbolov, ale lepšie im rozumeli. Používali ich aj s väčšou úctou, pretože cítili ich skrytú moc a energiu. V dnešných časoch dochádza k devalvácii tradičných hodnôt a prejavuje sa to aj vo vzťahu k symbolom.

 

Každý symbol v sebe skrýva určité tajomstvo, pretože je v ňom vždy aj niečo, čo nevieme uchopiť racionálne. Symboly nám umožňujú rýchlejšie porozumieť situácii ako prostredníctvom textu či slova. Symboly vnímame ako obraz, ktorý nemusíme ďalej dešifrovať. Preto sa  deti paradoxne ľahšie učia čínske znaky ako európsku abecedu. Ak raz symbolu porozumieme, ostane v nás hlboko uložený, kým textové informácie sa časom z našej pamäti vytratia.

 

Niekedy sa môže zmeniť obsah symbolu. Svastika je 4 000 rokov starý symbol, ktorý nájdeme po celom svete. Pôvodne znamenal pohyb, striedanie štyroch ročných období. V budhistických krajinách je to symbol šťastia a dobré znamenie. Po skúsenostiach z 20. storočia sa svastika, teda hákový kríž, stal pre mnohých ľudí symbolom hrôzy a utrpenia.

 

Rastliny, jedny z najkrajších symbolov, patria zároveň aj k tým najstarším. Slúžili nielen ako potraviny, ale aj ako magická ochrana, ako liek, či dekorácia. Kvety majú svoju vlastnú reč, stačí jej len správne porozumieť. Dokážu emotívne vyjadriť lásku, náklonnosť, úctu. Napríklad tulipán upozorňuje na vnútorné hodnoty odkazujúc, že krása je iba obal. Biely tulipán symbolizuje jednoduchú eleganciu. Červená ruža znamená lásku, biela ľalia čistotu a nevinnosť. Najčastejšie darovaný klinček, jemný kvietok, je považovaný za božský kvet a symbol priateľstva.

 

Výnimočné postavenie medzi rastlinami má vinič a hrozno. Víno bolo vždy považované za božský nápoj, umožňujúci komunikovanie s bohmi. Dodnes symbolizuje pravdu, ale aj životnú silu, aktivitu, tvorivosť a fantáziu. Krásny, zdravý strapec hrozna na viniči je predsa pýchou každého vinára, pretože dobrá úroda nie je nikdy výsledkom náhody, ale najmä tvrdej práce a umu celých generácií.

 

K rastlinným motívom boli často pridávané aj ďalšie symboly. Napríklad srdce ako symbol lásky, čistoty, cnosti, priateľstva, intuície a otvorenosti používajú na celom svete alebo vtáčik – symbol duše, duševných schopností, rozletu a fantázie a priateľstva. Granátové jablko, ktoré sa síce u nás nevyskytovalo, bolo ako symbol prevzaté z biblických motívov a symbolizovalo plodnosť, početné potomstvo i bohatstvo. Niet divu, veď v jednom plode sa nachádza viac ako 600 zrniek.

 

Jednotlivé symboly nie sú teda len obrázkami, majú svoj hlbší význam. Treba im len správne porozumieť.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.