Európsky deň syra Mozzarella di Bufala z regiónu Kampánia
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 3.3.2010 00:13
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

24.februára sa konal jedinečný spoločný projekt 26 miest Európy zameraný na prezentáciu a degustáciu pravej talianskej Mozzarella di Bufala z regiónu Kampánia (Mozzarella z byvolieho mlieka). Hlavným koordinátorom projektu je Obchodná komora talianskeho mesta Salerno a jedným zo zapojených miest Európy je aj Bratislava.

24.februára sa konal jedinečný spoločný projekt 26 miest Európy zameraný na prezentáciu a degustáciu pravej talianskej Mozzarella di Bufala z regiónu Kampánia (Mozzarella z byvolieho mlieka). Hlavným koordinátorom projektu je Obchodná komora talianskeho mesta Salerno a jedným zo zapojených miest Európy je aj Bratislava.

 

Hlavným bohatstvom talianskeho regiónu Kampánia, ktorého hlavným mestom je Neapol, je obrovské množstvo výrobkov, chutí a farieb, ktoré charakterizujú miestne poľnohospodárstvo. Rozmanitosť a hodnota vinárensko-gastronomickej tradície Kampánie je uznávaná od dávnych čias a je nepochybne jedným zo základných faktorov hospodárskeho rozvoja. K najvýznamnejším produktom tohto regiónu patrí Mozzarella di Bufala Campana CH.O.P. (Chránené označenie pôvodu podľa Európskeho hospodárskeho spoločenstva), ktorá je pre mnohých talianov aj najobľúbenejšia značka syra. 

 

Mozzarella di bufala z regiónu Kampánia sa vyrába z mlieka samíc byvola. Od kravského mlieka sa odlišuje mlieko byvola obsahom tuku, bielkovín a má vyššiu koncentráciu mliečnych kultúr. Od týchto špecifík závisí chuť a vôňa. Mozzarella di Bufala z regiónu Kampánia CH.O.P. sa vyrába podľa starej receptúry, výlučne z plnotučného byvolieho mlieka, s pridaním syridla (mliečne kvasinky) a soli. "Mozzarella di Bufala Campana" je excelentným príkladom kultúrneho dedičstva. Je charakterizovaná jedinečným druhom miestneho byvola a technikou chovu týchto hospodárskych zvierat. Dlhý proces genetickej selekcie či schopnosti poľnohospodárov kombinovať starú tradíciu s modernými technologickými inováciami nemajú obdobu na medzinárodnom trhu a sú zárukou špičkového produktu. Iba zo 100%  surového čerstvo  nadojeného mlieka a okamžite prepraveného do syrárne  je možné vyrobiť pravú  plnotučnú mozzarellu. 

Do Európskeho dňa syru Mozzarella di Bufala z regiónu Kampánia sa zapojilo 26 miest z 21 krajín Európy.  Podujatie sa koná v mestách Európy, v ktorých pôsobia talianske a zahraničné obchodné. Hlavným koordinátorom celoeurópskeho podujatia je Obchodná komora talianskeho mesta Salerno. Na Slovensku je Európsky deň zabezpečuje Taliansko-Slovenská obchodná komora. “Viac ako desaťročná prítomnosť mnohých talianskych obchodných komôr v rôznych krajinách vytvárajú výnimočné predpoklady pre propagáciu výrobkov ´Made in Italy. Obchodné komory majú vynikajúca znalosť miesta, v ktorom pôsobia, majú silné prepojenie s ostatnými talianskymi obchodnými komorami  v zahraničí a s množstvom talianskych organizácií.”  povedal Alessandro Villa, generálny tajomník Taliansko-Slovenskej obchodnej komory.

Súčasťou podujatia bola videokonferencia zapojených miest. Bratislava sa tak spojila s Bruselom, Londýnom, Frankfurtom, Lyonom, Parížom. Počas Európskeho dňa Mozzarelly di Bufala z regiónu Kampánia sa prihovoril aj Gianfranco Nappi, predseda Poľnohospodárskej komory regiónu Kampánia, Augusto Strianese, Prezident Obchodnej komory v Salerne, Dario Melpignano, Expert na pôvod potravín.

 

Originál Mozzarella di Bufala pochádza z provincie Neapola (okresy Arzano, Cardito, Frattamaggiore, Frattaminore, Mugnano), a z provincie Isernia (okres Venafro). Surovinou je plnotučné a čerstvé byvolie mlieko, nikdy sa na jej výrobu nepoužíva mrazené mlieko. Tento syr má presne stanovené aj minimálne úrovne obsahu tuku (7,2 %) a bielkovinových látok (4,2 %) s cieľom zaručiť vysokú úroveň kvality mlieka. Acidifikácia mlieka a syreniny sa dosiahne pridaním srvátky, získanej prirodzeným spôsobom, ktorá je výsledkom predchádzajúceho spracovania byvolieho mlieka vykonaného v tom istom podniku. Mlieko sa zohrieva na max. 39 °C. V prípade syridla je potrebné upresniť, že ide o prírodné syridlo z teliat. Syrenina sa po zmiešaní s vriacou vodou zvlákňuje a potom kúskuje a/alebo tvaruje do jednotlivých kusov v stanovených tvaroch a rozmeroch, ktoré sa následne vložia do pitnej vody na rôzne dlhé obdobie v závislosti od veľkosti, až kým nestuhnú. Solí sa v slanom náleve. Potom sa ihneď pristúpi k baleniu, ktoré sa má vykonať v tom istom výrobnom zariadení. Zabalený výrobok sa musí až po konečnú spotrebu uchovávať v kyslastej, prípadne slanej konzervačnej tekutine.


Mozzarella di Bufala  z regiónu Kampánia   získala  priznanie ochrannej  značky CH.O.P.  na základe nariadenia  ES  č. 1107 z  12 . júna 1996.  Toto označenie zaručuje, že charakteristiky výrobku sú úzko spojené so zemepisným prostredím, z ktorého výrobok pochádza. Pod zemepisným  prostredím rozumieme  nielen zemepisnú oblasť, ale aj klímu, pôdu, ľudský faktor a miestne tradície. Mozzarella di Bufala z regiónu Kampánia D.O.P.  je syr vyrobený z plnotučného byvolieho mlieka  a riadi sa  predpismi Výnosu prezidenta Talianskej republiky .

 

 

Zapojené mestá do Európskeho dňa Mozzarelly di Bufala z regiónu Kampánia


1. RAKÚSKO - Viedeň

2. BELGICKO - Brusel

3. BULHARSKO - Sofia

4. FRANCÚZSKO - Lyon

5. FRANCÚZSKO - Marseille

6. FRANCÚZSKO - Nice

7. FRANCÚZSKO - Paríž

8. NEMECKO - Frankfurt nad Mohanom

9. NEMECKO - Mníchov 

10. GRÉCKO - Atény

11. SRBSKO - Belehrad 

12. ŠPANIELSKO - Barcelona

13. ŠPANIELSKO - Madrid         

14. ŠVÉDSKO - Štokholm

15. ŠVAJČIARSKO - Zürich        

16. MAĎARSKO - Budapešť

17. GRÉCKO - Solún      

18. LUXEMBURSKO - Luxemburg

19. MALTA - Valletta     

20. HOLANDSKO - Amsterdam

21. PORTUGALSKO - Lisabon    

22. ČESKÁ REPUBLIKA - Praha

23. MOLDAVSKÁ REPUBLIKA - Kišiňov   

24. SLOVENSKÁ REPUBLIKA - Bratislava

25. RUMUNSKO - Bukurešť

26. SPOJENÉ KRÁĽOVSTVO - Londýn

 

 

O Taliansko-Slovenskej obchodnej komore

Taliansko – Slovenská obchodná komora (TSOK) je neziskové voľné združenie bilaterálneho charakteru. Je oficiálne uznaná talianskym Ministerstvom medzinárodného obchodu a je členom združenia talianskych obchodných komôr v zahraničí Assocamerestero, v spolupráci s Unioncamere. Na Slovensku pôsobí už jedenásť rokov. V súčasnosti združuje viac ako 345 členov, ktorí vytvárajú pracovné pozície pre viac ako 35.000 ľudí.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.