Ovocný sprievodca alebo čo možno ešte neviete o ovocí
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 25.3.2010 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Už od počiatku ľudskej existencie tvorilo ovocie a zelenina základ našej stravy. Ponúkajú nám veľký výber vitamínov, minerálov, vlákniny a fytozložiek, ktoré potrebujeme. Niektoré z nich majú vysoký obsah vitamínu C, iné sú zas bohaté na draslík a železo.

Už od počiatku ľudskej existencie tvorilo ovocie a zelenina základ našej stravy. Ponúkajú nám veľký výber vitamínov, minerálov, vlákniny a fytozložiek, ktoré potrebujeme. Niektoré z nich majú vysoký obsah vitamínu C, iné sú zas bohaté na draslík a železo.

Ovocie a zelenina sú tiež základom všetkých nápojov Cappy. Každý druh ovocia a zeleniny je v niečom výnimočný. Prinášame vám niekoľko príkladov:

 

Jablko obsahuje draslík, vlákninu a polyfenoly.

Marhuľa je zdrojom pro-vitamínu A, železa a draslíka.

Černice obsahujú draslík a vitamín C.

Mrkva je bohatým zdrojom pro-vitamínu A a draslíka.

Čerešne obsahujú antokyany, ktoré sú silným antioxidantom.

Grapefruit je bohatý na polyfenoly ako sú flavóny.

Mandarínka obsahuje vitamín C a pro-vitamín A.

Mango je výborným zdrojom pro-vitamínu A, vlákniny, flavonoidov a vitamínu C.

Pomaranč obsahuje kyselinu listovú a draslík a je dobrým zdrojom vitamínu C rovnako ako flavonoidov.

Passion fruit poskytuje pro-vitamín A, vitamín B3, draslík a železo.

Červené hrozno je dobrý zdrojom vitamínu C a obsahuje polyfenoly, ako sú antokyany, ktoré sú antioxidantami.

Jahody sú dobrý zdrojom vlákniny a vitamínu C.

Rajčiny obsahujú lykopén, ktorý patrí do rodiny karotenoidov.

Biele hrozno obsahuje antioxidanty.

 

SUPEROVOCIE

Vedci a odborníci na výživu zaviedli v roku 2004 termín „superovocie“. Do tejto skupiny patrí niekoľko druhov ovocia, ktoré sa vyznačujú vysokým obsahom fytozložiek. Medzi najobľúbenejšie z nich patria:

 

Čučoriedky, ktoré sú bohatým zdrojom vitamínu C, antokyanov a sú veľmi dobrým antioxidantom. Výsledky laboratórnych štúdií naznačujú, že hrajú dôležitú úlohu pri prevencii ochorení očí a mozgu.

Granátové jablko je skvelým zdrojom tanínu. Laboratórne štúdie naznačujú, že šťava z granátového jablka patrí medzi prírodné šťavy s najlepšími antioxidačnými vlastnosťami a môže byť efektívna pri znižovaní rizika vzniku srdcových chorôb, niektorých druhov rakoviny a aterosklerózy.

Čerešňa Acerola, ktorá rastie v Karibskej oblasti a v Kalifornii, je ďalším neuveriteľne bohatým zdrojom vitamínu C a antioxidantov.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.