Príbeh Kofoly očami Jaroslava Knapa |
||
Autor(ka) : Zuzana Dátum a čas : 31.3.2010 00:00 Kategória : Koktail WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Kofola – nápoj, ktorý svojou podmanivou chuťou oslovuje už niekoľko generácií, je každému z nás dôverne známy. Počas svojej 50-ročnej histórie sa stal neodmysliteľným spoločníkom pri rôznych príležitostiach a spája sa nám nielen s letným obdobím, kedy zaručí okamžité osvieženie a pohodu, ale so všetkými pohodovými chvíľami v našom živote. Málokto však pozná pravú históriu obľúbenej Kofoly, ktorá sa začala písať pred viac ako päťdesiatimi rokmi. | ||
Kofola – nápoj, ktorý svojou podmanivou chuťou oslovuje už niekoľko generácií, je každému z nás dôverne známy. Počas svojej 50-ročnej histórie sa stal neodmysliteľným spoločníkom pri rôznych príležitostiach a spája sa nám nielen s letným obdobím, kedy zaručí okamžité osvieženie a pohodu, ale so všetkými pohodovými chvíľami v našom živote. Málokto však pozná pravú históriu obľúbenej Kofoly, ktorá sa začala písať pred viac ako päťdesiatimi rokmi.
Na 1. československom zjazde farmaceutov v Karlových Varoch v roku 1959 sa Blažek zoznámil s mladým Jaroslavom Knapom, čerstvým absolventom farmácie, ktorý pracoval v opavskom farmaceutickom závode Galena n.p. ako technológ. Blažek zasvätil Knapa do nápojovej problematiky a už o rok neskôr sa pánovi Knapovi podarilo pretaviť Blažkovu receptúru do reálneho výrobného procesu. A tak zo sirupu pomenovanom po jednej z jeho zložiek kofeíne Kofo vznikla dnes už tradičná Kofola. Kofola sa onedlho stala vďaka svojej bezkonkurenčnej chuti veľmi populárnou a objemy predaja sirupu Kofo a Kofoly samotnej prerástli nielen rozmery samotného podniku Galena, ale aj ekonomiky podnikov podobného rangu. A napriek určitým prekážkam a ťažkostiam, týkajúcich sa surovín, výrobných technológii, či legislatívy, sa dajú sedemdesiate roky považovať ako „zlatú éru“ Kofoly. „Nápoj svojou chuťou a sviežosťou oslovil niekoľko generácií mládeže a dospelých“, spomína pán Jaroslav Knap a zostalo tomu tak dodnes. Veľkovýroba potravinárskeho produktu vo farmaceutickom odbore, ktorá viedla k vnútroodborovej kritike, bola iba jedným z dôvodov, prečo na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov nastala určitá stagnácia produkcie sirupu Kofo a tým pádom aj nápoja Kofola. Ku koncu deväťdesiatych rokov sa však Kofola odrazila odo dna a vyvrcholila v júli roku 2002, kedy ochranné známky Kofola a Kofo, aj receptúru na výrobu tohto bezkonkurenčného sirupu nápoja zakúpila firma SANTA NÁPOJE. Už v novembri 2002 sa spoločnosť SANTA NÁPOJE premenovala na Kofolu a hrdo nesie názov jednej zo svojich vlajkových lodí. Na záver už len prianie pána Knapa, človeka, ktorý stál pri zrode tohto obľúbeného nápoja: „Je si možne len priať, aby bola Kofola stále výnimočná a originálna a zostala aj v budúcnosti potravinárskou perličkou, nielen sliezskeho regiónu.“ Dnes už možno povedať, že história mu dala za pravdu. ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |