Nepoddajte sa stresu
Autor(ka) : Mária Novická
Dátum a čas : 18.5.2001 03:00
Kategória : Tipy, triky
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Zhon, nadmerné množstvo povinností, starosti s deťmi, obavy o budúcnosť, rodinné nezhody...V našom živote skutočne nechýbajú situácie, ktoré v nás vzbudzujú nepokoj a napätie. Ak nie ste čitateľmi Biblie: Zaneprázdnení ľudia...... „ Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste unavení, pretože ja Vám dám odpočinutie; ..... pretože ja som tichý a pokorný v srdci a vy môžete nájsť úľavu, občerstvenie a požehnané ticho pre svoje duše“ Mat. 11,28 , máte čo robiť, aby vás stres nezrazil na kolená. Ako na to?

Každodenne sme vystavené rastúcim dávkam stresu. Znervózňujú nás narastajúce kopy nezaplatených účtov, uličný hluk, plné v autobusy, bujarí susedia, arogantní politici...A akoby toho všetkého bolo ešte málo, neustále na nás dopadajú aj ďalšia záťaže: nadčasy, rodinné problémy, súrne termíny rozchody a zblíženia, choroby. A aj keď sa vám často zdá, že už tento šialený kolotoč nezvládnete, vystúpiť sa nedá. Dá sa však dodržať týchto pár rád.

1. Chodievajte a rozprávajte pomalšie. Nedokončujte vety za svojich spolubesedníkov, trpezlivo počkajte, kým dorozprávajú.

2. Po návrate z práce sa okamžite nevrhajte do víru domácich prác. Poproste deti, aby sami prestreli stôl na večeru, aby ste sa zatiaľ mohli osviežiť pod sprchou. Aj keby vám trhalo žily, na chvíľu si vyložte nohy a dajte si bylinkový čaj.

3. Napíšte si zoznam vecí, ktoré robíte rada. Či je to polievanie kvietkov, aromatický kúpeľ, čítanie thrillerov...Presne týmto V čase najväčšej vyčerpanosti si vyberte jednu z týchto činností a venujte sa jej.

4. Naučte sa hovoriť nie. Nemôžete robiť všetko za druhých. Deň má iba 24 hodín.

5. Keď cítite, že na vašej hlave je toho priveľa, zredukujte svoje plány na najdôležitejšie veci. Určite si prioritu a prehodnoťte, či musíte robiť všetko.

6. Skúste si vyhradiť aspoň pol hodiny denne na prechádzku po parku. Rýchla chôdza urýchli vylučovanie endorfínu – hormónu dobrej nálady a zeleň stromov a trávy vás upokojí.

7. Počúvajte hudbu - napríklad povznášajúceho Mozarta. Bolo dokázané, že jeho diela majú na nervový systém upokojujúce účinky.

8. Kedykoľvek máte chuť, kričte, tancujte, smejte sa, alebo plačte. Prejavovanie citov pomáha zredukovať psychické napätie.

9. Myslite pozitívne. Vážte si to, čo máte a všetko dobré, čo sa vám prihodí. Vo chvíľach neúspechu si pripomeňte posledné úspechy a svoje najväčšie prednosti. A nikdy si nerobte starosti ,,do zásoby“.

10. Namiesto tichého utrpenia, radšej riešte problémy, ktoré vás ubíjajú. Nehovorte, že sa nedá nič robiť – vždy existuje východisko, len ho treba dobre pohľadať.

11. Nebráňte sa zívaniu. Váš organizmus sa počas zívania zásobuje kyslíkom a to je tiež vynikajúci spôsob na zmenšenie napätia.

12. Keď vás ovládne nervozita alebo únava, zhlboka dýchajte. Uvoľnite všetky svaly a veľmi pomaly sa nosom nadýchnite a potom pokojne vydýchnite. Výdych musí byť aspoň raz tak dlhý ako nádych. Toto jednoduché cvičenie vás vynikajúco zrelaxuje. Hneď sa budete cítiť lepšie.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.