Racio oslavuje 20. narodeniny |
||
Autor(ka) : Zuzana Dátum a čas : 26.5.2010 00:00 Kategória : Výživa WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
V tomto roku oslavuje Racio 20. narodeniny a s nimi aj 20 rokov od uvedenia na trh svojho prvého produktu - celozrnného pufovaného chlebíčka. Od tej doby k nemu pribudli desiatky | ||
V tomto roku oslavuje Racio 20. narodeniny a s nimi aj 20 rokov od uvedenia na trh svojho prvého produktu - celozrnného pufovaného chlebíčka. Od tej doby k nemu pribudli desiatky "súrodencov", ktoré oslavujú úspech nielen v Čechách, na Slovensku a Európe, ale doslova na celom svete. Racio sa stalo synonymom zdravej výživy a širokým spektrom svojich produktov dokáže uspokojiť aj toho najnáročnejšieho zákazníka. Je to na prvý pohľad tak jednoduché: stačí pár navlhčených zrniek obilniny zahriať pod správnym tlakom na správnu teplotu vďaka špeciálnej forme do správneho tvaru. Keď sa 14.6. 1990 v novo vzniknutom družstve Racio ako jednému z prvých výrobcov v vtedajšom Československu podarilo túto pochúťku zdravej výživy vyrobiť, vznikla otázka, aký "tomu dať názov? Páni konatelia dali hlavy dohromady, trochu "počeštili" anglický "puffed" - "odutý" a názov pufovaný bol na svete. Stačilo pridať len doplňujúci názov „chlebíček“ a prvý zástupca tohto mena v československých krajinách bol na trhu. Od tej chvíle je Racio synonymom zdravej výživy. Ako sa to celé začalo? Za vznikom spoločnosti Racio stojí trochu náhody, kvapôčka strachu, ktorá sa premenila vo veľkú dávku odvahy a hlavne množstvo entuziazmu a predovšetkým skvelý nápad. Jeden z budúcich konateľov spoločnosti Racio zbadal na zahraničnom veľtrhu ľahučké chlebíčky z rôznych obilnín. Povedal si, že by to mohol byť báječný výrobný artikel. Zamatová revolúcia niečo z tejto idey pokazila, ale zároveň aj niečomu pomohla. A tak 11. marca 1990 vzniklo družstvo Racio. Začínali v objekte bývalej rodinnej pekárne v Břeclavi s 20 zamestnancami. Tam tiež vznikol prvý chlebíček. Z dôvodu obrovského dopytu bolo v priebehu niekoľkých týždňov potreba rozšíriť výrobnú kapacitu. Z dnešného pohľadu to bol malý zázrak, aký veľký objem výroby bolo možné v tak malom priestore vyprodukovať. O dva roky neskôr sa z družstva stáva spoločnosť Racio, s.r.o. a pod týmto názvom pôsobí doteraz. Z malej českej pekárne európsku trojkou Rodinná pekáreň čoskoro začala byť Raciu malá. Bolo nutné poobzerať sa po niečom priestrannejšom. Budova Kuffnerovho cukrovaru, neprehliadnuteľná dominanta Břeclavi, chátrala a ocitala sa v stále dezolátnejšom stave. To priviedlo konateľa spoločnosti na myšlienku jej kúpy, obnovy a prevedenie výroby práve do týchto priestorov. Rekonštrukcia sa začala v roku Stávka na kvalitu a inovácie sa vypláca Okrem snahy neustále svojich zákazníkov prekvapovať niečím novým dbá Racio aj na vysokú kvalitu svojich výrobkov. Pri výrobe sa drží tých najvyšších štandardov pre potravinársku výrobu. Pravidelne obhajuje certifikácie Bio, ISO, BRC a IFS. Raciolky Rajčina & mozarella & olivy a Bio chlebíčky špaldové získali národnú značku kvality Klasa, rad ocenení žnú samozrejme aj ďalšie výrobky Racio. Pri zrode spoločnosti stáli rovnakí ľudia, ktorí firmu stále vedú, takže je stále 100% v rukách pôvodných zakladateľov. Možno si vtedy, v roku 1989 ani nevedeli predstaviť, aké zásadné úspechy ich čakajú. Rast obratu firmy Racio stúpa rovnomerne. V deväťdesiatych rokoch usilovali o hranicu obratu 100 mil. Sk, v posledných rokoch sa pohybuje okolo 300 mil. Sk. A budúcnosť? Stále inovujú, rozširujú sortiment, expandujú do ďalších a ďalších krajín s čoraz pestrejšou paletou produktov. Konkurenciu vnímajú, ale snažia sa byť vždy lepší - v kvalite, šírke výrobkov a inovácií. Novinky na trhu · Každého malého jedáka určite potešia ryžové medvedíky s novým kabátikom - okrem "klasického" mliečno - kakaového si zaobstarali ešte nový, na mieru šitý maškrtným detským jazýčkom - jahodový. Medvedíky jahodové sú prirodzene bezlepkovým výrobkom a nezaťažujú detský organizmus nadmerným množstvom tuku, cukru a vysokou energetickou hodnotou. Zároveň nenásilnou formou pomôžu naštartovať u detí zdravý životný štýl, ktorý ich potom bude sprevádzať po celý život - a čo lepšie pre potomka urobiť? · Spojenie ryže s pšenom vytvorilo koncept nových Silouette ryžových. Pšeno je v podstate lúpané proso. Ukrýva sa v ňom významné množstvo vitamínu B a minerálnych látok - najmä draslíka, horčíka, železa, zinku a fosforu. Výrobky z pšena sú odporúčané športovcom a študentom na rýchle doplnenie dlhodobej energie. Výbornou voľbou sú hlavne po cvičení - sú ľahko stráviteľné a pritom výživné a sýte. · Špalda, jedna z najstarších obilnín, najmenej dotknutá moderným šľachtením, zažíva v posledných rokoch svoju renesanciu. Sú znovu objavované jej pozitívne účinky na ľudský organizmus, najmä prirodzená stimulácia imunitného systému, ale aj jej príjemná chuť. Presvedčíte sa o tom pri konzumácii Silouette špaldových - nielenže zaženiete hlad, ale prospejete aj svojmu organizmu. · Nový druh obohatil taktiež doterajšiu škálu knäckebrotov. Knäckebrot ražný so sezamom patrí do rodiny nemeckých knäckebrotov. Technológia ich výroby je odlišná ako u knäckebrotov škandinávskeho typu. Nemecké neobsahujú droždie a tým pádom nie sú kysnuté. Knäckebrot ražný so sezamom obsahuje 21% vlákniny, ktorá je v našom jedálničku veľmi dôležitá, čistí črevné steny a je výbornou prevenciou proti zápche. · Ryža v najrôznejších podobách je ideálnym pokrmom pri najrôznejších diétnych problémoch pre svoju prirodzenú bezlepkovosť a nízky obsah tuku a ľahkú stráviteľnosť. Ryžové vločky na regáloch medzinárodných reťazcov zatiaľ chýbali. Racio preto túto unikátnu novinku uvádza na trh. Ryžové vločky ponúkajú širokú škálu použitia – od prípravy chutných kaší až po doplnok nátierok, omáčok či polievok. Do predajní sa ryžové vločky dostávajú v 200 gramovom balení v znovuuzatvárateľnej škatuľke. Atraktívny obal určite neprehliadnete. · Príjemným prekvapením sa určite stanú celozrnné chrumkavé bagetky. Tajomstvo ich chuti spočíva v klasickej receptúre a v unikátnom pečení. Ich výroba totiž podlieha dvojitému pečeniu, medzi ktorým sú bagetky rozkrojené do finálnej podoby. Bagetky sa hodia nielen na raňajky alebo desiatu, ale tiež sa stanú vhodnou pochutinou pri rôznych oslavách či rautoch.
©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |