PITNÝ REŽIM - alfa omega pohodovej dovolenky
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 7.7.2010 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Pár dní voľna a oddychu od každodenného stresu či pracovných povinností by si mal občas dopriať každý z nás. Nezáleží na tom, či sa rozhodneme pre leňošenie na pláži, aktívny relax na horách, preskúmanie krás Slovenska alebo strávenie pohodových chvíľ len tak doma či na chalupe so svojimi blízkymi. Každá z týchto dovoleniek má svoje špecifické požiadavky, ak ju máme „prežiť“ v pokoji a bez zbytočných zdravotných problémov. Špeciálne v lete nám zanedbaný pitný režim dokáže poriadne skomplikovať situáciu.

Pár dní voľna a oddychu od každodenného stresu či pracovných povinností by si mal občas dopriať každý z nás. Nezáleží na tom, či sa rozhodneme pre leňošenie na pláži, aktívny relax na horách, preskúmanie krás Slovenska alebo strávenie pohodových chvíľ len tak doma či na chalupe so svojimi blízkymi. Každá z týchto dovoleniek má svoje špecifické požiadavky, ak ju máme „prežiť“ v pokoji a bez zbytočných zdravotných problémov. Špeciálne v lete nám zanedbaný pitný režim dokáže poriadne skomplikovať situáciu.

 

Ešte pred zahájením samotnej dovolenky sa mnohí z nás dostávajú do extra stresovej situácie v snahe pripraviť svoju prácu, domov i cestovnú batožinu v aspoň minimálnom časovom predstihu a v rámci možností na nič nezabudnúť. Nečudo, že prvé tri dni voľna strávime bojom so začínajúcou chorobou alebo neovládateľným spánkom vyplývajúcim z absolútneho vyčerpania organizmu.

Myslite na seba a svoje zdravie ešte pred dovolenkou:

  • doprajte si tiež ľahkú a pravidelnú stravu
  • nezabúdajte na dostatočný prísun tekutín, v prvom rade čistej prírodnej pramenitej vody s nízkou mineralizáciou, ktorá vaše zažívanie zbytočne nezaťažuje.

 

Dodržiavajte správny pitný režim aj počas samotnej cesty do zvolenej destinácie!

  1. Cestovanie autom, autobusom či letecky - v každom prípade dostáva naše telo poriadne zabrať. V zozname priorít v našej mysli máme až na poslednom mieste, či sme sa napili a či to bol vhodný a postačujúci výber tekutín. Napriek množstvu starostí spojených so samotnou cestou počúvajte signály svojho tela a nevyhovárajte sa nedostatok toaliet alebo letiskové kontroly neholdujúce prítomnosti tekutín v batožine. Ak ste sa rozhodli pre auto alebo autobus, zabaľte si dostatok fliaš - napríklad neochutenej prírodnej pramenitej vody, z ktorej vás nebude zbytočne smädiť. Doprajte si malé dávky v pravidelných intervaloch a nehanbite sa zastaviť. Zabránite tak opuchom nôh, bolesti hlavy i vysušenej pokožke.

 

  1. V prípade šoférovania sa treba rovnako dostatočne vyzbrojiť optimálnym množstvom tekutín, najlepšie vo fľaši so športovým uzáverom a silikónovou membránou, vďaka ktorej šofér musí vykonať na otvorenie fľaše a zahnanie smädu iba jednoduchý pohyb zvládnuteľný jednou rukou.

Výborným spoločníkom na dlhé cesty je pre šoférov aktuálna novinka v podobe kyslíkovej vody, obsahujúcej 20x viac kyslíka než bežné vody. Kyslík pôsobí výrazne povzbudzujúco, podporuje koncentráciu  a dodáva telu potrebnú energiu.

  1. Ak je vaša cesta dlhšia a uprednostnili ste lietadlo, nezabudnite sa poriadne napiť pred nástupom na palubu. Využite tiež každú možnosť na doplnenie tekutín a uprednostnite nesýtené nízkomineralizované vody, ktoré nijako nezaťažia organizmus. Takisto sa nezabudnite minimálne raz za dve hodiny postaviť a poprechádzať, aby ste rozprúdili krv a stuhnuté svaly.

 

Dôležité:

Po príchode na dovolenku si zabezpečte kvalitné a bezpečné zdroje vody. Spoliehať sa na vodu z miestneho vodovodu nie je dobrý nápad v mnohých krajinách, hoci domáci vám môžu tvrdiť opak. Ich organizmus je na tamojšiu vodu zvyknutý, no vy by ste mohli veľmi ľahko prísť k vážnym žalúdočným problémom. Najväčšie riziko je v destináciách typu Egypt, Tunis či Turecko. Naopak, siahať by ste mali iba po originálne zatvorených fľašiach a vyhýbať sa napríklad aj ľadu v nápojoch či v potravinách alebo ovociu, ktoré treba umývať. Uprednostnite radšej banány, pomaranče alebo kiwi. Neznamená to však, že by ste svoj príjem tekutín mali zredukovať. Opak je pravdou.

 

 „Počas letných dovoleniek, predovšetkým v destináciách s vyššími teplotami, pravidelne dochádza k dehydratácii organizmu v dôsledku nedostatočného príjmu tekutín v kombinácii so špecifickou stravou, tropickými horúčavami a v neposlednom rade intenzívnym opaľovaním“, upozorňuje Mgr. Eduard Polakovič z centra ONLIFE a dodáva: „Treba si uvedomiť, že počas oddychových dní sa nároky nášho tela nezmenšujú, priam naopak. Čím viac sa budete o seba starať a doprajete si dostatočné množstvo kvalitnej vody, tým krajší, zdravší a oddýchnutejší sa vrátite domov.“

 

 

Najčastejšie nástrahy na dovolenke, ktorým zabránite dodržiavaním správneho pitného režimu:

  • DEHYDRATÁCIA - akútny nedostatok vody v tele, ktorý sa prejaví bolesťou hlavy, malátnosťou až svalovými kŕčmi a vedie k množstvu ďalších komplikácií, medzi ktoré patrí aj prehriatie organizmu a následná horúčka
  • ÚPAL - najčastejší dôsledok dehydratácie, spojený s dlhodobým vystavovaním sa slnečným lúčom, môže byť veľmi nebezpečný a prinúti vás stráviť niekoľko dní na lôžku v obklopení nápojov s vysokým obsahom minerálov a stopových prvkov na vyrovnanie hladiny v tele
  • ZAŽÍVACIE PROBLÉMY, HNAČKA, VRACANIE - zvyčajne sú súčasťou úpalu, požitím znečistenej vody či nevhodným stravovaním. Veľmi často ich vyvolá obyčajné zabarenie tráviacej trubice, spôsobené rýchlou konzumáciou príliš studeného nápoja. Telo sa nedokáže vyrovnať s veľkým rozdielom teplôt a dá to primerane najavo. Vyvarujte sa tejto rozšírenej chybe tým, že svoju „dávku“ tekutín necháte chvíľu ohriať.
  • NEDOSTATOČNÁ HYGIENA - neumyté ruky, ovocie alebo zelenina dokážu v tele narobiť poriadny neporiadok. Netreba však podceňovať ani banálne umývanie zubov. Aj krátky kontakt znečistenej vody s ústnou dutinou môže vyvolať následné problémy so žalúdočným traktom, preto je lepšie a bezpečnejšie vyplachovať si ústa balenou vodou.
  • ZÁBAVA VO VODE A ZLÁ PAMÄŤ - počas pobytu pri mori trávime podstatnú časť dňa vo vode a tak často zabúdame, že tekutina by mala prísť do kontaktu s našim telom aj zvnútra. Navyše hráme plážový volejbal, cvičíme aquaerobik alebo sa len tak prechádzame po pláži - čo však predstavuje zvýšenú fyzickú aktivitu, počas ktorej si treba dopriať dostatok vody. Zamerajte sa na nízkomineralizované prírodné pramenité vody bez príchute alebo s ochutením na spestrenie vášho pitného režimu.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.